Din păcate, acest supliment financiar nu înseamnă că oraşul va avea „undă verde” pe 31 mai 2016, aşa cum a stabilit Consiliul Local la finele anului trecut, când a prelungit perioada de implementare a investiţiei care ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2015. Autorităţile Galaţiului se declară, însă, mulţumite de modul în care s-a lucrat până acum şi susţin că, în ciuda nerespectării termenului de 31 mai, nu vor ajunge în situaţia de a restitui întreaga finanţare europeană primită pentru „unda verde”.
Treaba-i bună, dar… mai durează
În decembrie 2015, când au stabilit data de 31 mai 2016 ziua limită de finalizare a proiectului care aduce în Galaţi „unda verde”, asumându-şi costurile care vor fi efectuate în 2016 – costuri estimate la 5,7 milioane de lei fără TVA – autorităţile locale gălăţene lăudau performanţele UTI Grup, liderul Asocierii UTI Grup SA & Swarco Traffic România SRL & Mobilis SRL, care a câştigat licitaţia pentru implementarea undei verzi.
„În trei luni de la data Ordinului de începere a lucrărilor, (septembrie, octombrie, noiembrie 2015) s-a reuşit execuţia a 60,26 la sută din contractul de furnizare de echipamente şi execuţie lucrări”, declara, în articolul „Proiectele europene ratate ale Galaţiului (1). «Unda verde» s-a uscat: în loc de 60.000 de euro, oraşul va plăti către UTI 1,1 milioane de euro pentru semafoare”, publicat în platforma Justiţie Curată, directorul Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, Costel Hanţă.
Din păcate, deşi iarna a fost blândă, cele cinci luni ale acestui an nu i-au fost de ajuns firmei UTI să finalizeze restul de 39,74 la sută al lucrării. Noile semafoare stau împachetate în saci negri de plastic în vecinătatea celor vechi, care încă funcţionează.
Pe strada Domnească – principala arteră din centrul oraşului – un semafor cu buton este montat în interiorul unui pasaj de protecţie construit în jurul unei clădiri cu risc seismic, cu faţa la zidul construcţiei. Trecătorii se întreabă cum va fi întors cu faţa la carosabil fără a fi nevoie să fie tăiat lemnul pasajului. Că semaforul este la ceva distanţă faţă de trecerea de pietoni este deja un amănunt! Ce mare lucru să fie mutată „zebra”? Mai interesant li s-a părut gălăţenilor momentul în care strada Domnească, proaspăt plombată cu avânt electoral a fost spartă, şanţul străbătând un petic de asfalt proaspăt turnat! Care şanţ a fost, la rându-i, peticit…
Şi chiar dacă echipamentele vor fi fost în totalitate montate, iar Centrul de Comandă şi Control unic pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video este finalizat, asta nu înseamnă că sistemul va fi şi funcţional la 31 mai. Sincronizarea acestora probele tehnice şi operaţionalizarea sistemului vor depăşi sfârşitul acestei luni!
Cât vor plăti gălăţenii?
La această întrebare e greu de răspuns pentru că Primăria municipiului Galaţi preferă să dea publicităţii ofere sumele cu TVA când e de bine şi fără TVA când lucrurile merg prost.
La finele anului trecut, când aleşii şi-au dat votul pentru prelungirea perioadei de implementare, au fost de acord cu suportarea de la bugetul local a sumei estimate de 5.700.000 de lei, fără TVA, necesară finalizării proiectului (sume neeligibile în cadrul proiectului, care vor fi acoperite din surse proprii).
Acum, autorităţile afirmă că au depus cereri de rambursare şi au primit confirmarea că li se decontează 15.300.000 de lei cu TVA. „Avem, probabil, 4.000.000 de lei din bani proprii pe care îi plătim până la 19.000.000, dar o consider o realizare pentru că acest proiect a fost foarte târziu accesat. Noi am depus dosarul în aprilie 2013, finanţarea s-a aprobat în august 2014, de aici procedurile de licitaţie care au însemnat altă perioadă de timp, lucru care ne-a făcut să lucrăm cu sufletul la gură. Dar în condiţiile în care am lucrat, şi cu timpul pe care l-am avut la dispoziţie, chiar cei care s-au ocupat de proiect merită felicitări pentru că au absorbit foarte mult.
Eu mă aşteptam, văzând cum se derulează procedurile, şi ce timp avem la dispoziţie, să nu absorbim jumătate din bani. Dar e un proiect care, indiferent, cu bani proprii sau cu bani europeni, trebuia făcut, e necesar pentru oraş”, a declarat primarul Marius Stan.
O situaţie financiară exactă a proiectului va fi dată publicităţii la închidere. Atunci se va şti precis ce bănuţ s-a absorbit şi ce s-a cheltuit de la bugetul local. Cert este că unda verde nu este singurul proiect european al Primăriei Galaţi aflat în întârziere! Pe listă se află şi anveloparea unor blocuri…