Creditul
Anul trecut, în luna mai, Primăria municipiului Galaţi a contractat un credit de la CEC Bank, în sumă de 100 milioane de lei, pentru realizarea unor investiţii, dar şi pentru „cofinanţări şi finanţări temporare proiecte europene”. Împrumutul, cu o perioadă de graţie de doi ani şi o perioadă de rambursare de opt ani, are o rată dobânzii ROBOR 6M plus o marjă de 0,99 la sută şi un comision de acordare de 500.000 lei. Fireşte, conform contractului, banca are dreptul de a revizui oricând dobânda de bază, până la plata totală de către Primărie a datoriilor către ea.
La începutul lunii februarie, când aleşii locali au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al Galaţiului, au stabilit că, în 2016, din împrumutul de la CEC Bank vor face trageri în valoare de 49,67 milioane de lei. Din aceşti bani, 3,93 milioane de lei sunt pentru „cofinanţări şi finanţări temporare de proiecte europene”. O exprimare elegantă, dar nu foarte adevărată, dat fiind că banii cu pricina nu mai „cofinanţează” nimic, ci înlocuiesc de fapt banii europeni pierduţi pentru că investiţiile cu pricina nu au fost gata, aşa cum ar fi trebuit, în decembrie 2015.
Unda verde
Peste 1,66 milioane de lei din credit sunt alocate pentru „unda verde”, adică proiectul „Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”. Vestea bună este că suma este mai mică decât cele 5,7 milioane de lei fără TVA de care autorităţile estimau, la finele anului trecut, că va fi nevoie pentru finalizarea investiţiei! Vestea proastă este că, aşa cum aţi putut citi pe platforma „Justiţie Curată”, gălăţenii ar fi trebuit să plătească pentru „unda verde” doar 309.912 de lei fără TVA reprezentând cofinanţarea de doi la sută la proiectul european. Vor plăti de cinci ori mai mult, dar ce contează?! Important este ca „unda verde” să fie gata până la 31 mai 2016, în caz contrar, Galaţiul va returna toţi banii europeni primiţi!
Polistiren
O altă sumă de 1,35 milioane de lei din credit este rezervată pentru reabilitarea termică a blocurilor G10 şi X4, care ar fi trebuit să beneficize de bani europeni pentru „Creşterea performanţelor energetice”. Sunt chiar blocurile pentru care primarul Marius Stan era tare mândru că a obţinut bani europeni: „Sunt bani pe care nu trebuie să-i returnam şi care ne ajută să avem locuinţe cu facturi diminuate la termoficare, blocuri mai frumoase şi intrări în oraş moderne”. Din păcate, pe cele 1,35 de milioane de lei le vom returna. Cu dobândă! Iar vina se împarte între firma bucureşteană EOL Facility, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea termică a blocurilor, şi Primăria care a supravegheat lucrările.
Şi dacă autorităţile i-au numit cu delicateţe aici „constructori uşor iresponsabili”, iată ce spun beneficiarii direcţi ai lucrării neterminate despre executanţii lucrării: „O firmă de r…, care nu are ce căuta în construcţii, nu doar în Galaţi, în toată România! Păcălesc oamenii! Mă deranjează că şi ce au lucrat au făcut de mântuiala! La etaje, între polistiren si perete, intra apa! În apartamentele de la ultimul etaj a plouat, dar n-au reparat. În loc să se facă străzi şi trotuare se bagă bani în blocul nostru”, ne-a declarat Constantin Ioan, preşedintele Asociaţiei 380 din care face parte blocul G10.
Partea proastă este că G10 şi X4, care ar trebui să fie gata în iunie 2016 nu lucrează nimeni! Nu există nici măcar un constructor desemnat în locul lui EOL Facility, la serviciile căreia Primăria a renunţat. Iar timpul trece şi gălăţenii riscă să dea înapoi şi puţinii bani primiţi de la UE pentru aceste două blocuri!
Reabilitare cu oameni puţini
Tot din creditul CEC Bank, 921.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru finalizarea lucrărilor de „Creştere a performanţelor energetice” a blocurilor de locuinţe Y5, Y6, Y7. Blocurile ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2015, dar n-au fost! La ele a lucrat, aşa cum aţi putut citi în articolul nostru, firma RBX Electric, care ca obiect principal de activitate „lucrări de instalaţii electrice” şi care este una dintre preferatele Primăriei atunci când e vorba de contracte directe, fără licitaţie. Cum a lucrat de n-a terminat ne-a spus preşedintele asociaţiei din care fac parte blocurile respective, Ştefănică Maxim: „N-au adus forţă de muncă! Le-am spus de atunci: am lucrat 32 de ani în Şantierul Naval Galaţi şi am oleacă de habar. Dacă nu aduceţi forţă de muncă, nu terminaţi nici în vara lui 2016! Şi uite ca am avut dreptate!”.
Să sperăm că lucrările se termină până în vară, altfel Galaţiul riscă să returneze integral finanţarea europeană primită în acest proiect.
Faptul că gălăţenii vor plăti dobândă pentru finalizarea unor investiţii care ar fi trebuit să fie finanţate din bani europeni e un mizilic. Plătesc, dar măcar rămân cu ceva! Spre deosebire de dobânda pe care o vor plăti pentru creditul contractat de la Ministerul Finanţelor Publice, în sumă de 20 milioane de lei, pentru finanţarea asigurarea furnizării energiei termice în această iarnă! O iarnă în care numai de căldură şi apă caldă n-au beneficiat gălăţenii în condiţiile în care, săptămânal, furnizorul de agent termic, Electrocentrale, a avut cel puţin o avarie care-i lăsa fără agent termic! Dar bine, măcar, c-a fost vremea blândă…