În urma analizei, Consiliul Experților în dreptul ONG a publicat o Opinie privind compatibilitatea legislației propuse cu standardele internaționale privind dreptul asociațiilor și fundaților.
Președintele Consiliului Experților, Cyril Ritchie, solicită imperios autorităților române, în special parlamentarilor, „să revină asupra acestui text pentru a respecta drepturile fundamentale și statul de drept.”
Opinia Consiliului Experților demonstrează în mod clar, irefutabil, că proiectul de lege ignoră sau contrazice multe standarde internaționale și bune practici privind ONG-urile (asociații și fundații). România este membră a Consiliului Europei și OSCE. Ambele instituții interguvernamentale – OSCE prin Biroul privind instituțiile democratice și drepturile omului – au documentat și elaborat majoritatea standardelor și bunelor practici în acest domeniu și revine României să asigure continuarea respectării lor.
Cyril Ritchie dă exemple din Opinia publicată de prevederi care nu respectă standardele Consiliului Europei și OSCE: absența unei analize prealabile de impact, lipsa unei consultări serioase a ONG-urilor, necesitatea nediscriminării între ONG-uri și evitarea supra-reglementării etc.
Cel mai grav aspect al noii legislații propuse îl reprezintă obligația de publicare în Monitorul Oficial, la fiecare șase luni, înainte de 31 iulie și 31 ianuarie, a unui raport financiar privind semestrul anterior. Această obligație ar reveni, conform proiectului de lege, tuturor ONG-urilor, nu doar acelora care au statut de utilitate publică. Nepublicarea raportului financiar la termen duce la suspendarea funcționării asociației ori fundației pentru 30 de zile și, dacă raportul financiar nu e publicat nici în aceste 30 de zile de după termenul limită, la încetarea imediată a tuturor activităților fundației sau asociației în cauză.
Opinia publicată de Consiliul Experților arată că:
Frecvența raportării este excesivă, iar nivelul de detalii cerut în această raportare nu este doar disproporționat, ci și incompatibil cu drepturile legitime de confidențialitate ale donatorilor. (…)
Obligațiile de raportare propuse sunt în întregime incompatibile cu standardele internaționale și de bune practici, prin urmare nu vor trebui să fie păstrate [de proiectul de lege].