Mecanismul șpăgii din parcări și din birou. Copaci cerea șpagă de la conducerea spitalului pentru a-i asigura bugetarea
Mihai Copaci a fost ridicat, în urma unui flagrant efectuat de procurorii DNA în parcarea unui supermarket din Focșani, în luna februarie a anului trecut, pe când încasa o tranșă de 1.000 de euro cerută de la directorul Spitalului din Adjud, Florin Pădurariu. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Mihail Copaci, la data faptelor președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
– în perioada martie 2015-27 februarie 2016, Copaci Mihail, în calitate de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, a solicitat și primit de la o persoană din conducerea unui spital (n.r. Spitalul Municipal Adjud), în tranșe periodice, suma totală de 3.000 de euro și 3.500 de lei, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să asigure bugetarea corespunzătoare a spitalului, prin contractele încheiate în acest sens între Casa de Asigurări și spital. Potrivit înțelegerii, inculpatul Copaci Mihail urma să primească lunar suma de 1.000 de euro. Ca urmare, în lunile aprilie și mai 2015, președintele CAS Vrancea a primit câte 1.000 de euro (în total 2.000 de euro), de fiecare dată sumele fiindu-i date în biroul acestuia din sediul CAS Vrancea. Ulterior, directorul spitalului din Adjud, exasperat de lăcomia lui Copaci, nu a mai putut respecta înțelegerea, făcând plăți sporadic, respectiv 2.000 de lei în luna august sau septembrie 2015 (în parcarea D.S.P. Vrancea), 1.500 de lei în luna decembrie 2015 (de asemenea în biroul lui Copaci Mihail din sediul CAS Vrancea). Totodată, Pădurariu l-a și denunțat la DNA pe Copaci. La data de 27 februarie 2016, inculpatul Copaci Mihail a primit 1.000 de euro (în parcarea din cadrul complexului comercial Carrefour), împrejurare în care procurorii au realizat constatarea infracțiunii flagrante. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea, cu propunere de a se menține măsurile preventive luate în cauză, preciza, la data respectivă, DNA – structura centrală.
Ulterior, Copaci a stat în arest preventiv aproape două luni. Tribunalul Brăila a dat prima sentință, de 3 ani de închisoare cu suspendare, plus o perioadă de supraveghere. Atât DNA Galați cât și Mihail Copaci au făcut apel. Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv pe 12 ianuarie 2017 în dosarul în care fostul președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihail Copaci, este acuzat de luare de mită. Instanța a dispus menținerea pedepsei de 3 ani de închisoare cu suspendare și i-a interzis lui Mihail Copaci să mai ocupe funcția de președinte al CJAS Vrancea. Sentința Curții de Apel Galați este definitivă. „Înlătură obligaţia prev.de art. 93 alin.2 lit.d Cod penal, instituită în sarcina inculpatului Copaci Mihail, respectiv, de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanţei. În baza art. 93 alin.2 lit. b Cod penal, impune inculpatului Copaci Mihail obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de probaţiune Vrancea sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Reduce termenul de supraveghere stabilit în sarcina inculpatului conform art. 92 Cod penal, de la 4 ani la 3 ani. Modifică dispoziţiile referitoare la pedeapsa complementară şi la pedeapsa accesorie, în sensul că interzicerea exercitării dreptului prevăzut de art. 66 alin.1 lit.g Cod penal se referă la interzicerea exercitării dreptului de a ocupa funcţia de preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Conform art. 241 alin.1 lit.c Cod procedură penală, constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Copaci Mihail. Cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Definitivă.”, se arată în hotărârea instanței de la Galați.
Copaci, acuzat de fraudă chiar de Casa de Asigurări de Sănătate București
Mihai Copaci, şeful Casei Judeţene de Sănătate Vrancea, a fost acuzat de fraudă chiar de către preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea. Acesta, prin Direcţia Antifraudă din cadrul CNAS, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, prin care îl acuză pe Copaci de o fraudă cu un prejudiciu de peste un milion de lei. Copaci a fost demis de la şefia instituţiei ca urmare a unui control al Direcţiei Antifraudă din cadrul CNAS, care spune că a descoperit presupuse ilegalități făcute cu acordul lui Mihai Copaci, care ar fi decontat cheltuieli nelegale firmei Interclinic, deţinătoarea unui tomograf în curtea Spitalului Judeţean. Ulterior, el a fost repus în funcţie de Curtea de Apel Galaţi. Casa Naţională de Sănătate susţine că, în perioada 2012 – 2015, firma Interclinic a încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vrancea fără a deţine toate autorizaţiile necesare, motiv pentru care, în timp, s-a creat un prejudiciu de peste un milion de lei, cu acordul şi sub semnătura lui Mihai Copaci, pe care îl consideră direct răspunzător de fraudă. Pe aceste considerente, Copaci a şi fost demis în urmă cu 2 săptămâni, însă acesta a contestat decizia la Curtea de Apel Galaţi, instanţa repunându-l în funcţie.
Copaci, suspectat de aranjarea proceselor la Curtea de Apel
În paralel, surse din cadrul Casei Naţionale de Asigurări, susţineau că s-a întocmit şi o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la procesele pe care Copaci le-a avut de-a lungul timpului cu instituţia, ca urmare a nenumăratelor demiteri, procese pe care acesta le-a câştigat pe bandă rulantă.
Copaci: „Cei de la Casa Naţională au o temă politică. Să mă înlocuiască. Cu un activist din cadrul puterii”
Mihai Copaci se considera, la data respectivă, nevinovat şi susținea că este hărţuit cu motivaţie politică. „Casa Naţională a făcut nenumărate controale la firma Interclinic şi la noi şi n-au găsit nereguli. Ultimul a avut loc în luna noiembrie. Altfel cum se poate explica faptul că firma efectuează şi acum servicii de urgenţă şi pentru bolnavii internaţi? Cei de la Casa Naţională au o singură temă, politică: să mă înlocuiască din funcţie cu un reprezentant al actualei puteri. Nu voi ceda presiunilor”, declara Copaci.
Soția magistrat a avut pe masă 5 spețe în care era implicată instiuția unde-i era soțul șef
În 2011, judecătorul Adriana Copaci, soția lui Mihai Copaci, magistrat la Secția Contencios Administrativ și Comercial a Tribunalului Vrancea, a avut repartizate 5 dosare în care una din părți era tocmai Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, unde soțul său era președinte – director. Ea a formulat cereri de abținere, însă acestea au fost respinse. „La ultimele dosare doamnei nu i-au fost admise cererile de abținere pentru că s-a considerat că nu există un interes personal. Dacă partea adversă ar socoti că e o problemă și s-ar cere recuzarea, s-ar da același răspuns”, a spus, pentru Vrancea Media, în anul 2011, judecătorul Costică Diță, președintele Tribunalului Vrancea.