În luna iunie, mai exact între 22 și 24, în Vrancea s-a abătut potopul care a a afectat 22 de localități – infrastructură comunală, județeană și națională, case, grădini, podețe și terenuri, plus o școală. De atunci și până acum, localitățile afectate nu au beneficiat de sume de bani pentru refacerea infrastructurii. În urma solicitării grupului consilierilor județeni PNL, prin care se cerea organizarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Vrancea, pentru repartizarea unor sume de bani pentru refacerea infrastructurii, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a trimis o adresă (vezi foto 1) prin care răspunde că nu vede urgența alocării unor asemenea sume, din moment ce nu au existat localități izolate.
Grupul de consilieri PNL a identificat în buget suma de 900.000 de lei (aferentă programului Salvamont) care poate fi îndreptată către UAT-uri ca măsură urgentă și, totodată, a solicitat conducerii CJ Vrancea și direcțiilor de specialitate din CJ să identifice și alte sume care să ajungă în cele 22 de comune afectate. Grupul de consilieri PNL a primit un răspuns de la CJ cu privire la convocarea ședinței, răspuns prin care președintele CJ Marian Oprișan, secretarul județului Raluca Dan, directorii Romeo Iordache și Dumitru Diță susțin, în mod surprinzător, că ”nu sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 94 din legea 215 / 2001 privind existența unor cazuri excepționale care necesită adoptarea unor măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităților”, astfel că ”proiectul de hotărâre va fi pus în dezbatere în prima ședință ordinară a CJ Vrancea”, așadar nu într-o ședință extraordinară, susțin consilierii județeni PNL.
22 de comune afectate, 150 de kilometri de drumuri distruse
Potrivit unei centralizări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, ploile din 22-24 iunie au afectat 22 de comune, au distrus 5 case în comuna Urechești, au afectat alte 231, 223 anexe gospodărești, 734 curți și grădini, 860 ha teren arabil, 180 ha pășuni și fânețe, 1,2 km drumuri naționale, 53,7 km drumuri județene, 48,2 km drumuri comunale, 47,6 km străzi, ulițe comunale, precum și un obiectiv cultural – Școala Odobești. Cu toate acestea, Oprișan nu a reacționat ca în alte situații similare, când a cerut expres instaurarea stării de necesitate „pentru a nu ne mai încurca în licitații greoaie și pentru a acorda direct lucrări de refacere a infrastructurii”, după cum a susținut în câteva situații.
Banii vin în funcție de culoarea politică, acuză primarii
Exasperați de lipsa de reacție a șefului CJ, unii primari s-au urcat pe utilaje și au lucrat pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, însă nu au putut intra pe drumurile județene care le străbăteau comuna, de teama unui dosar penal. Este cazul primarului din Urechești, Nistor Bratosin (foto). „A fost dezastru la Urechești, o luăm de la început. Eu nu pot face tot, mai ales că nu pot intra cu utilajul pe drumurile județene, asta înseamnă dosar penal. Iar bani pentru refacerea infrastructurii nu primesc, pentru că sunt din PNL iar Oprișan e PSD”, a declarat primarul comunei Urechești.