Foto via Medal.
În România există în prezent cel puțin 7.345 de persoane care beneficiază de o pensie specială. Valoarea medie a unei pensii de serviciu e de 6.600 lei, de șapte ori mai mult față de pensia medie . Potrivit calculelor Inițiativa pentru o Justiție Curată, în baza informațiilor oferite de Ministerul Muncii, în luna mai 2016 s-au plătit peste 55,5 milioane lei pensii de serviciu, magistrații și personalul auxiliar din justiție reprezentând 66% din beneficiarii pensiilor speciale. Pensiile militare nu sunt luate în calcul, fiind gestionate de MapN, Ministeul de Inerne și SRI.
Un răspuns transmis de Ministerul Muncii deputatului ieșean Daniel Oajdea arată că sunt șapte categorii de pensii speciale sau de serviciu în prezent. În răspuns s-a mai menționat și faptul că nu Ministerul Muncii a inițiat legislația din domeniul pensiilor de serviciu, acestea fiind promovate și inițiate de Parlamentul României.
Pensii Speciale după Număr | |
Beneficiari | Număr |
Judecători și procurori | 3227 |
Personal auxiliar justiție | 1627 |
Aviație | 1305 |
Corp Diplomatic | 640 |
Parlament | 503 |
Curtea de Conturi | 43 |
*nu sunt incluse pensiile militare de serviciu
Pensii Speciale după Valoarea Medie | |
Beneficiari | Pensie medie (lei) |
Aviație | 10973 |
Judecători și procurori | 9403 |
Curtea de Conturi | 7750 |
Corp Diplomatic | 5036 |
Personal auxiliar justiție | 3589 |
Parlament | 2876 |
*nu sunt incluse pensiile militare de serviciu
Magistrații și personalul auxiliar – două treimi din beneficiarii pensiilor speciale
Cea mai consistentă categorie de „pensionari speciali” este a foștilor magistrați, care își primesc pensiile în baza Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor.
În luna mai, existau 3.227 de foști procurori și judecători care primeau pensii speciale, valoarea medie a acestora fiind de 9.403 lei. Potrivit legislației, pensiile acestor persoane au fost calculate la 80% din indemnizația de încadrare brută lunară sau salariul de bază brut lunar, plus sporurile avute, în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
De această pensie beneficiază, la împlinirea vârstei de 60 de ani, judecătorii și procurorii care au o vechime în magistratură între 20 și 25 de ani. De asemenea, mai sunt și alte meserii asimilate celei magistrat (magistrat financiar sau consilier de conturi, magistrat asistent etc) care pot primi pensia de serviciu, chiar și înainte de 60 de ani, dacă vechimea în funcție este de minimum 25 de ani.
Din același domeniu, în baza Legii 130/2015 se plăteau în luna mai 1.627 de pensii de serviciu personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și personalului care funcționează în cadrul Institutului de Expertize Criminalistice. Potrivit datelor Ministerului Muncii, valoarea medie a acestor pensii era de 3.589 lei. Cuantumul pensiei reprezintă 80% din media salariilor brute din ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de pensionare, pentru obținerea acestui tip de pensie fiind necesară atingerea vârstei de 60 de ani și o vechime de minimum 25 de ani în specialitate.
Aviatorii și personalul de bord – cea mai mare pensie specială medie
De departe cele mai mari pensii se acordă foștilor angajați din domeniul aeronautic, în baza Legii 223/2007, completată anul trecut.
La nivelul lunii mai, existau 1.305 beneficiari ai unor astfel de pensii de serviciu, valoarea medie a unei pensii fiind de 10.973 lei. „Baza de calcul a pensiei o reprezintă 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de înscriere la pensia de serviciu”, au notat reprezentanții guvernamentali în documentul citat.
Beneficiari sunt piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru, parașutiști sau personal de inspecție de zbor, cu vârsta de minimum 50 de ani și cel puțin 20 de ani vechime ca personal aeronavigant. De asemenea, beneficiază de această pensie foști navigatori, mecanici sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave cu vârsta de minimum 52 de ani și o vechime de cel puțin 25 de ani în acest sector.
Diplomații
În baza Legii 216/2015, 640 de foști angajați ai Corpului Diplomatic și Consular al României primesc pensii de serviciu, valoarea pensiei medii în acest sector fiind de 5.036 lei. Beneficiarii trebuie să aibă cel puțin 60 de ani și 15 ani vechime pe astfel de funcții, baza de calcul fiind 80% din salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate.
Parlamentarii
Cea de-a cincea categorie din punct de vedere al numărului de beneficiari la nivelul lunii mai este a parlamentarilor, care primesc pensii de serviciu în baza Legii 215/2015, care a completat Legea 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar.
În luna mai existau 503 foști senatori și deputați care beneficiau ce această pensie, cuantumul mediu al pensiei fiind de 2.876 lei. Condițiile pentru a primi această pensie este de a avea măcar un mandat întreg de parlamentar (potrivit legii, între 14 și 14 ani în Parlament), stagiu de cotizare de 30 de ani și vârsta de cel puțin 60 de ani. Baza de calcul o reprezintă 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni anterioare datei pensionării.
Și auditorii Curții de Conturi s-au înscris pentru pensii speciale
De asemenea, potrivit guvernanților, 43 de persoane beneficiază de pensie de serviciu în baza Legii 7/2016 care a modificat Legea 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. După această modificare, se estimează că vor exista 500 de foști auditori publici externi ai Curții de Conturi care vor beneficia de pensie de serviciu, valoarea medie a unei pensii urmând să fie de 7.800 lei. Și la nivelul lunii mai, cele 43 de persoane beneficiare aveau o pensie medie de 7.750 lei.
Foștii auditori trebuie să aibă vârsta standard de pensionare și vechime de cel puțin 14 ani în cadrul Curții de Conturi sau de cel puțin 4 ani, doar că pentru fiecare an până la 14 se va scădea cuantumul pensiei cu 1%.
Baza de calcul este 80% din media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzător ultimelor 12 luni de actvitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. De această pensie beneficiază și consilierii de conturi, baza de calcul fiind 80% din salariul de bază lunar brut și sporurile avute în ultima lună de dinaintea pensionării.
Pensiile militare de stat sunt gesionate separat
Numărul beneficiarilor și suma totală a pensiilor plătită lunar sunt mai mari deoarece în calcul nu au fost luate pensiile militare de stat, Guvernul menționând că acestea nu mai sunt din ianuarie 2015 în sistemul public de pensii:
Competența gestionării lor le revine instituțiilor militare implicate, respectiv Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații.
Pensiile militare se acordă în baza Legii 223/2015 și sunt de trei tipuri. De ele beneficiază militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Pensiile militare se pot acorda pentru limită de vârstă, anticipat sau anticipat parțial, în funcție de perioada de cotizare sau dacă solicitanții au fost trecuți în rezervă din varii motive.
Eu nu inteleg,totusi,cum e justitia curata!?cand ei nu sunt corecti,beneficiind de aceasta pensie speciala,cred ca ar trebui sa dea exemplu de corectitudine,ca sa ne adresam cu incredere justitiei adevarate,NU? Eu asa vad lucrurile,prin exemplu propriu!
judecatorii si procurorii au trait toata viata cu tot felul de restrictii. Nu au avut voie sa faca nic un fel de afaceri, nu au avut voie sa cumere decit de la stat (in perioda comunista),
Numai restrictii pentru a fi modele de conduita in viatza si societate…
Se vede ca nu prea stiti ce vorbiti
si apropos de pensii…astea sint investitii pe care le jongleaza statul (acu fost comunist dar inca nu capitalist)…de ce nu investesc in acesti bani in fonduri de investitii si actiuni…la vedere
Sistemul de pensii e in deficit – deci statul nu are ce investi. Banii incasati de la angajati pleaca la pensionari in aceeasi luna.
Doar pilonul 2 se reinvsteste dar doar pentru cei (relativ) tineri : obligatoriu cei sub 35 in 2008 , optional cei sub 45.
gigel…nu au nicio restrictie…Ideal ar fi ca acestia sa nu aiba alta ocupatie inclusiv pe cea de parlamentar. E un nonsens ca un avocat sa poata fi si parlamentar.Ce fel de legi da acest avocat? nu…toate pensiile, inclusiv cele ale militariulor sa fie eliminate. …totul sa se calculeze pe contributivitate.
Cadrele militare din M.Ap.N. ,cel putin pana in anul 1989 au platit 2 la suta contributie la pensia suplimentara. Suma totala se cumula cu pensia de stat. Aceasta reiese si din Decizia de pensie, elementele respective fiind defalcate. Cine afirma ca militarii nu au platit contributa suplimentara pt. pensie, este in eroare totala!
Demisia, sînt multi juriști care nu lucreaza in domeniu,sunt amatori sa le ia locul, iar grefieri ce munca grea fac? Isi fac sarcinile de serviciu, zic ca nu li se dă voie sa mai lucreze in alt domeniu, sa mearga la minerit sau vopsitorie in santierele navale, locul lor il poate tine orice absolvent care nu are vachime, nu este nimeni de neinlocuit!
Doar Nimeni este special. Deci nu exista. Toate aceste venituri nu au nicio baza. Dar niște suspuși le-au făcut constituționale ca să nu se mai agațe nimeni de ele. Cu ce sunt unii mai egali decât alții??????? O Românie care este în rahat suporta aceste mizerii? Ce fac unii așa de special, atâta timp cât suntem în rahat pana la gât. De fapt ei ne îneacă nu ne scapă și noi îi răsplătim regește din ceea ce nu avem. Toți trebuie sa primim după cum contribuim, Simplu.