La Galaţi, foştii directori, maziliţi pe criterii politice, consilieri locali în funcţie dar şi foşti candidaţi la alegerile locale, plus o soţie de primar se luptă pentru un post de director sau director adjunct de şcoală. La nivelul judeţului, 25 de concurenţi sunt fie foşti candidaţi la alegerile locale, preponderent de la PSD, fie rude sau soţi/soţii ale acestora.
Potrivit listei făcute publice de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, au fost admise 247 candidaturi depuse de 112 cadre didactice, pentru cele 173 de instituţii educaţionale: 173 de posturi de director şi 65 de directori adjuncţi. Cea mai mare concurenţă, pe colegii, se înregistrează la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” – patru candidaţi pe loc.
La 25 de şcoli din judeţul Galaţi – multe din zona de nord – nu a vrut să fie nimeni director, aşa că nu s-au înregistrat candidaturi. Potrivit conducerii ISJ, directorii actuali care nu s-au înscris la concurs nu mai pot rămâne în funcţie. Conform metodologiei, candidaţii la postul de director, care au obţinut minimum nota 7 la concurs, dar nu au prins post acolo unde doreau, pot opta să conducă şcolile pe care nu vrea nimeni să le managerieze.
Au fost respinse doar zece dosare depuse de profesori, majoritatea din cauza lipsei unor documente.
Politica e-n toate
Pe listele de candidaţi am descoperit politicieni cunoscuţi: consilieri locali, foşti candidaţi la alegerile locale din iunie, actualmente supleanţi care, în cazul eliberării unui scaun pot accede în legislativ, dar şi soţii de lideri politici.
La cel mai important colegiul din Galaţi Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA), unde performanţa este la ea acasă, pentru posturile de director, respectiv director adjunct concurează doi candidaţi: consilierul local PNL Onuţ Valeriu Atanasiu şi Romeo Zamfir.
Silviana Ciupercă, consilieră locală PSD, s-a înscris în competiţie pentru a-şi păstra postul de directoare la Colegiul „Aurel Vlaicu” din Galaţi şi nu are contracandidat. În schimb, trei concurente vor să-i fie adjuncte. Dacă Silviana Ciupercă îşi va păstra postul de director, iar Onuţ Atanasiu va deveni director sau adjunct, Consiliul Local al municipiului Galaţi ar putea avea dificultăţi la aprobarea bugetului oraşului şi a rectificărilor bugetare. Cei doi vor trebui să se abţină de la vot, pentru că intră în conflict de interese, iar majoritatea din CL Galaşi este fragilă.
Precedentul există deja: din lipsă de cvorum, ultima rectificare bugetară nu a putut fi votată pentru că Silviana Ciupercă a trebuit să se abţină.
Tot de pe listele de candidaţi PSD la Consiliul Local al municipiului Galaţi i-am găsit pe Mirela Onişor, Gelu Homner, Iorgu-Viorel Bogatu, Dochita Florea, care candidează acum pentru posturi de directori la licee şi, respectiv, o grădiniţă.
Candidată unică la funcţia de directoare a Liceului Tehnologic „Paul Bujor” este Gabriela Dică, soţia primarului PSD Octavian Dică din oraşul Bereşti, judeţul Galaţi.
Pentru că învăţământul este o mare familie, merită spus şi că şefa Inspectoratului Şcolar din Galaţi, Mioara Enache, este soţia viceprimarului PSD Sorin Enache. Mioara Enache a devenit inspector general pe vremea când soţul ei era doar consilier local PSD al oraşului Galaţi. A acces în această funcţie după ce Laura Marin, care ocupa fotoliul de inspector general, a devenit deputat PSD.
Şi că la o şcoală din comuna Independenţa, soţia candidează pe postul de general, soţul, pe cel de adjunct.
Campioni la candidaturi
19 candidaţi concurează atât pentru postul de director cât şi pentru cel de adjunct, iar alţi zece şi-au depus candidaturi la mai multe școli din judeţ.
Campioana la numărul de candidaturi este prof. Laurenţia Monalissa Nica, una dintre cele mai bătăioase cadre didactice din Galaţi, fostă directoare de şcoală, care şi-a depus cinci dosare: trei pentru postul de director şi două pentru adjunct, la trei şcoli.
În municipiul Galaţi, concurenţă pe posturi există pentru nouă colegii/licee, şapte şcoli şi două grădiniţe. „Concurentul şi postul” se înregistrează în 13 colegii/licee, 21 de şcoli şi 15 grădiniţe.
În Tecuci, concurenţă există pentru două şcoli şi un liceu, nu şi pentru restul de 15 unităţi de învăţământ, printre care şi cea mai performantă – Colegiul Naţional „Spiru Haret”.
Vezi cum se desfășoară concursul pentru posturile de director și director adjunct în Vrancea, în Timiș și în Gorj.
Comments 3