Eliminarea corupției nu vine doar prin adoptarea de legi, ori printr-o atitudine fermă a justiției, a spus Dacian Cioloș. „E nevoie ca fiecare să înțeleagă și să-și asume integritatea ca act individual și profesional.”
Procurorii și judecătorii trebuie să fie în continuare eficienți, a mai spus pemierul României, „dar avem nevoie de a preveni, de o schimbare de paradigmă, insistând mai mult pe partea de prevenție și educație. Lupta anticorupție nu se limitează la acțiunea instituțiilor statului, trebuie să includă și asumarea eșecului de management în cazul dosarelor care ajung la DNA sau ANI.”
Un „management sănătos” este un management bun al resurselor publice, cu transparență decizională, ce folosește instrumentele de audit și control intern.
„Corupția coroborată cu indiferența poate să ucidă literalmente, am văzut-o în sănătate, și poate să ucidă <> – de exemplu în educație. Și în sănătate, și în educație trebuie politici, măsuri guvernamentale ferme. Dar fără o schimbare de atitudine din partea noastră ca beneficiari ai sistemelor de educație și sănătate nu vom reusi să eliminăm nici corupția, nici indiferența. Este timpul și sunt toate ingredientele ca România să se însănătoșească”, a spus Dacian Cioloș.
Făcând referire la menținerea Mecanismului de Verificare și Cooperare, Dacian Cioloș a apreciat că ridicarea acestuia nu trebuie făcută din mândrie națională, ci presupune „eliminarea oricărei nevoi de a fi atenționați din exterior pentru lucruri care sunt evidente pentru noi.”
Orice nou dosar DNA este un „eșec de management”
Și ministrul Justiției, Raluca Prună, a subliniat că „nu este suficientă combaterea corupției doar prin forța statului și prin acțiunea extraordinară a DNA” și că schimbarea de paradigmă cu accent pus pe prevenire și educație „implică responsabilizare la nivel managerial. Orice nou dosar DNA sau ANI ani este, fără îndoială, un eșec de management”.
Raluca Prună a accentuat „rolul fundamental pe care îl au trasparența si integritatea în exercitarea funcției publice, piloni centrali ai bunei guvernări pentru și în interesul cetățenilor”, vorbind despre managerii instituțiilor publice ca modele de integritate ce sancționează încălcarea regulilor.
Pai cum sa faca ei asa ceva cand primesc bani pt apartamente sau te miri ce atle beneficii de la primari corupti cum sa ia ei masuri ca in cazul primarului de la Brebu le are pe toate pentru toti si sta bine mersi pe scaun linistit si dna prefecta a judetului il tine in palma ca doar la urma urmei sigur are si ea ceva de castigat. Conflict de interese butoiul plin de ele nevasta lucreaza la primarie, taticul concesioneaza pasunile , facturile personale platite din banii publici ş.a.m.d. isi permite nenea primar ca doar are de partea lui prefectura cons judetean dna-ul ani si celelalte institutii care ar trebui sa il traga de urechi ca nu e bine ce face dar in ciuda sesizarilor facute de catre cetatenii comunei acestia ce fac va spu eu se fac ca nu aud ca nu vad si ca ei nu stiu nimic halal tara halal popor ceea ce i-au facut romanii lui ceausescu este nimic pe langa ce ar trebui sa le faca acestor lingai si pupincuristi