Personajele
Sorin Bocancea, rector al Universității „Petre Andrei” din Iași;
Dan Florin Drugă, prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași;
Antonie Cristian Bocancea, profesor universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași;
Mark Bucuci, lector universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași;
Ana Liliana Zaharia, secretar șef al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași;
Dan Melinte, afacerist, intermediar între clienți și profesori.
Povestea cazului
1 iunie 2016 – Ancheta începe în momentul în care procurorii DNA au aflat că la pizzeria din hotelul Studis, ce îi aparţine afaceristului ieșean Dan Melinte, servesc masa, de cele mai multe ori gratuit, cadre didactice ale Universităţii „Petre Andrei”. Ulterior, anchetatorii au aflat că de fapt Melinte se ocupa cu racolarea unor „clienţi” care voiau să obţină diploma universitară mai uşor sau să treacă fără probleme anumite examene, punându-i, contracost, în legătură cu profesorii. Printre cadrele univesitare vizate este și Dan Florin Drugă, prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași.
6 iunie 2016 – Este organizat flagrantul, Dan – Florin Drugă este filmat când primește cu titlu de mită, de la un student, suma de 19.000 de lei. O parte din bani, 3.500 de lei, pentru „ajutorul” acordat, ajunge la Dan Melinte. Banii erau dați pentru ca studentul să promoveze direct în anul al 3-lea de la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași. Asta, fără a susține examenele aferente anilor anteriori de studii, fără a se prezenta la cursurile obligatorii și fără a achita taxele de școlarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universității „Petre Andrei” din Iași.
6 iunie 2016 – Sorin Bocancea, rector al Universității „Petre Andrei” din Iași, încearcă să-l ajute pe prodecanul Dan – Florin Drugă- care în acele momente era audiat la DNA. El nu predă către procurorii DNA cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultății de Drept. Ana Liliana Zaharia, secretar șef al Facultății de Drept din cadrul Universității Petre Andrei din Iași, introduce date în sistemul infomatic al Facultății din care reiese că studentul a obținut creditele aferente promovării examenelor la mai multe discipline.
7 iunie 2016 – Ana Liliana Zaharia, secretar șef al Facultății de Drept, acceptă să colaboreze cu procurorii DNA și să poarte aparatură ambientală. Devine colaborator cu identitate reală. Ea filmează cum Sorin Bocancea le spune celor doi profesori universitari, Antonie Cristian Bocancea- fratele rectorului și Mark Bucuci- să treacă în catalog că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene.Totul este filmat de Ana Liliana Zaharia.
Legenda prezi
„Schema corupției de la Universitatea Petre Andrei”
Imaginile sunt filmate de Ana Lialiana Zaharia, care purta tehnică ambientală de înregistrare.
Intră în text și încarcă infograficul interactiv „Schema corupției de la Universitatea Petre Andrei”. Navigheaza in program utilizând săgețile stânga/dreapta. La sfârșitul infograficului continuă să navighezi pentru a vedea întreaga hartă.
Notă: Folosește săgețile stânga/dreapta fie de pe tastatură, fie de sub infografic pentru a naviga.
Trimiși în judecată
10 iulie 2016 – Procurorii DNA îi trimit în judecată pe cei implicați: Drugă – luare de mită, Melinte -complicitate la luare de mită, Sorin Bocancea – favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, Cristian Bocancea- favorizarea făptuitorului, fals intelectual, în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale, și Bucuci – favorizarea făptuitorului și fals intelectual.
Ana Liliana Zaharia a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals informatic. Ea declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.