Vasile Andriciuc PDL- PNL, primarul din Şcheia
DNA Suceava – Secţia de combatere a corupţiei reia cercetarea primarului de Șcheia, Vasile Andriciuc, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în dosarul schimburilor de terenuri din zona şoselei de centură. Prejudiciul se ridică la milioane de euro. Tribunalul Suceava a admis plângerea formulată împotriva soluţiei de clasare cu privire la amintita infracţiune, dispusă de secţia de combatere a corupţiei a DNA în 23 septembrie 2015 şi menţinută printr-o ordonanţă a procurorului-şef al DNA în 27 octombrie 2015. În data de 22 februarie a.c., judecători ai Secţiei penale a Tribunalului Suceava au desfiinţat soluţia de clasare cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu dată de DNA şi au trimis dosarul la procurorul acestei structuri pentru a completa urmărirea penală pentru abuz în serviciu.
http://justitiecurata.presshubnews.online/dosarul-de-care-fug-toti-procurorii-terenurile-din-scheia-suceava/
Totodată, aici puteţi urmări acuzaţiile de luare de mită, făcute în şedinţa Consiliului Local Şcheia:
http://justitiecurata.presshubnews.online/sedinta-cu-denunturi-la-primaria-scheia/
Bogdan Codreanu – PMP – candidat pentru primărie şi pentru președinte CJ Suceava – cercetat de DNA pentru ca ar fi dat mită în produse alimentare pentru aprobarea unor proiecte. Primarul comunei sucevene Pojorîta, Bogdan Ioan Codreanu şi managerul Grupului de Acţiune Locală Bucovina de Munte, Mihaela Oana Lehaci, sunt cercetaţi de DNA Suceava pentru cumpărare de influenţă după ce au oferit mită unor funcţionari publici din Ministerul Agriculturii. În 17 decembrie 2014, conform unei înţelegeri anterioare, primarul din Pojorâta, în complicitate cu directorul GAL Bucovina de Munte, Oana Mihaela Lehaci, i-a furnizat directorului Gelu Roşu, din MDAR, la domiciliul din Bucureşti al acestuia, mai multe pachete conţinînd aproximativ 70 de cobze din păstrăvi (păstrăv afumat şi păstrat în crengi de brad), în valoare de 25-30 lei/bucata, o ladă cu sticle cu afinată, preparate din carne de porc în valoare de aproximativ 300 lei, precum şi calendare. În perioada 2014 – 2015, cei doi suspecţi au dat unor funcţionari publici din cadrul MADR şi CRFIR Iaşi foloase materiale în schimbul oferirii sprijinului pentru promovarea şi depunerea unor proiecte cu finanţare din bugetul UE, în numele GAL Bucovina de Munte, precum şi pentru acceptarea la plată a unor cereri, deşi nu erau îndeplinite cerinţele PNDR.
Aurel Olărean – fost primar Rădăuți- candidează la consiliul local de la PMP – trimis in judecată pentru luare de mita in dosarul procurorilor si judecătorilor din Rădăuţi plus încă un dosar de abuz in serviciu. Olărean a ajuns în arest preventiv alături de procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc, inculpaţi pentru fapte de corupţie. Din iunie 2014, mandatele de arestare preventivă au fost prelungite timp de mai multe luni, apoi împotriva lor s-a luat măsura controlului judiciar.
Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, a mai fost condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. În plus, prin decizia Judecătoriei Rădăuţi fostului edil i s-a interzis să mai deţină funcţii publice. Condamnarea de 3 luni cu suspendare şi termenul de încercare de 2 ani şi 3 luni pronunţată de Judecătoria Rădăuţi nu sunt definitive şi au fost deja atacate la Curtea de Apel Suceava.
Ilie Gherman, primarul comunei Slatina – PDL – PNL – trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dar și cu probleme de integritate.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Slatina, Ilie Gherman, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Inculpatul Gherman Ilie a cunoscut de la începutul lunii septembrie 2013 că a fost numit un nou director al Şcolii Gimnaziale Herla şi întrucât se afla în conflict personal cu acesta, pentru a se răzbuna, a luat hotărârea infracţională de a nu-şi îndeplini corespunzător atribuţiile de serviciu pe care le are în calitate de ordonator principal de credite. A încetat finanţarea unităţii de învăţământ, urmărind blocarea activităţii acesteia. A refuzat să achite drepturile salariale către cadrele didactice şi personalul auxiliar. A refuzat să cumpere lemne de foc pentru școală pe timpul iernii, lăsând copiii în frig.
Agenția Națională de Integritate a constatat, la rândul său, existența unei diferențe nejustificate, de 129.521,39 de lei (aproximativ 30.592 de euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 17 iunie 2008 – 30 decembrie 2012 de Ilie Gherman, primarul comunei Slatina. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Suceava, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada respectivă de Ilie Gherman.
Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcan, a fost prins pe 9 mai 2016, în flagrant, în timp ce primea o şpagă de 5.000 de lei de la un cioban, chiar în campania electorală. Cel care l-a denunţat pe primar a fost chiar ciobanul. Acesta s-a prezentat la Direcţia Generală Anticorupţie Suceava pentru a reclama faptul că Dănuţ Solcan îi ceruse 5.200 de lei pentru a-i prelungi o concesiune pentru păşune. Flagrantul a fost făcut pe o uliţă din Mitocu Dragomirnei, acolo unde primarul din Mitocu Dragomirnei a fost prins cu banii. Dănuţ Solcanu a fost dus pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Acesta şi-a încris candidatura la alegerile locale de anul acesta pentru cel de-al treilea mandat de primar.
Nicolae Chiriac – PNL – primarul din Broșteni, este un adevărat colecționar de dosare penale.
Nicolae Chiriac este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei pentru conflict de interese, după ce inspectorii ANI au descoperit că acesta a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului local al Orașului Broșteni privind organizarea pășunatului în anul 2010 la nivelul orașului Broșteni, în temeiul căreia a fost concesionată o păşune Asociației Crescătorilor de Animale <Ciobănașul> Broșteni (prezidată, desigur, de acelaşi Chiriac).
Împotriva primarului Nicolae Chiriac procurorii DNA Suceava au început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. În decurs de câţiva ani, Asociaţia „Ciobănaşul” a „supt” de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) nu mai puţin de 37 de miliarde de lei vechi.
Pentru a recupera măcar parţial aceste pagube, procurorii DNA, Serviciul Teritorial Suceava, au dispus măsuri asigurătorii pentru casa şi anexele în care locuieşte la Broşteni primarul Chiriac, dar şi pe un număr de patru apartamente aflate într-un bloc cumpărat de acesta în condiţii oarecum neclare.
Sechestru există şi pe terenurile aflate în proprietatea lui Nicolae Chiriac, dar şi pe construcţiile pieţei din Broşteni, ajunsă proprietatea edilului tot într-un mod oarecum neclar.
Instanţele de judecată l-au obligat, dealtfel, să înapoieze administraţiei locale piaţa agroalimentară din Broşteni, patronată de primar.
Petru Marocico, primarul din Ulma, inculpat pentru contrabandă cu ţigări.
Procurorii DIICOT au stabilit că primarul Petru Marocico avea rolul de principal furnizor al grupării de contrabandişti destructurate. În urma descinderilor din mai 2015, când au fost făcute 70 de percheziţi, iar 29 de indivizi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, şase dintre aceştia au fost arestaţi preventiv, iar alţi şapte s-au ales cu control judiciar.
Marocico a mai fost arestat în 2007 și 2011 tot pentru contrabandăp și grup infracțional organizat, însă judecătorii nu au fost impresionați de dosarele Parchetului și nu au pronunțat condamnări. Și jeepul BMW X5, folosit de primar la contrabandă, care fusese sechestrat de procurori, i-a fost înapoiat prin decizia instanţei.