„Dacă această infracţiune de abuz în serviciu dispare din legislaţia noastră, indiferent că ea este dezincriminată în Parlament, că este anulată, că este scoasă din competenţa de investigare a procurorilor, (n.r. că) este transformată în contravenţie, în orice modalitate, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche, şi nu după lege. În cele din urmă trebuie să ne gândim cu toţii dacă suntem pregătiţi în acest moment ca fiecare funcţionar să acţioneze aşa cum doreşte, fără să avem posibilitatea de a-l investiga şi de a avea o infracţiune care să incrimineze încălcarea cu bună ştiinţă a atribuţiilor de serviciu şi care cauzează prejudicii.”
„Aceste prejudicii cauzate statului nu vor mai putea fi recuperate”
Kovesi a explicat însă şi faptul că, în cazul dezincriminării abuzului în serviciu, prejudiciile create în dauna statului nu vor mai putea fi recuperate:
Laura Codruţa Kovesi a vorbit și despre anchetele declanşate de Direcţia Naţională Anticorupţie în domeniul sănătăţii, în urma cercetării faptelor unor autorităţi publice locale care administrează unităţi spitaliceşti.
„În ultimii doi ani, în calitate de procuror-şef al DNA, de foarte multe ori am tras semnale de alarmă în ceea ce priveşte corupţia din sistemul de sănătate şi în special ce trebuie să facă statul român în prevenirea acestor fapte. La bilanţurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie de fiecare dată am atins acest domeniu, chiar am creat statistici pe domeniu.
DNA, în ultimii doi ani, a fost foarte focusat pe ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, am avut foarte multe investigaţii deschise şi finalizate. Într-adevăr, este o situaţie foarte gravă şi de aceea noi am considerat-o o prioritate încă de acum doi ani de zile”.
Procurorul-şef al DNA a ţinut să menţioneze că au existat multe investigaţii privind preşedinţi de consilii judeţene, funcţionari din Ministerul Sănătăţii, inclusiv un consilier de stat, dar şi directori din acest minister care au fost anchetaţi fie pentru luare de mită, fie pentru fapte de corupţie ce au legătură cu achiziţiile publice din sistemul de sănătate.
„Am tras de multe ori acest semnal de alarmă, inclusiv la ultimul bilanț, când am spus că astfel de achiziții se reflectă direct asupra cetățeanului”.
O lege împotriva parlamentarilor condamnaţi
Despre corupţie şi, mai ales, despre lupta anti-corupţie a vorbit şi europarlamentarul Monica Macovei, într-un interviu acordat ziarului „Constanţa noastră”.
Eurodeputatul s-a referit însă la dorinţa de a introduce o lege care să interzică parlamentarilor condamnaţi orice candidatură:
„Eu aş vrea să introduc în lege, dacă aş avea putere – am în program şi în minte această idee – ca parlamentarii condamnaţi să nici nu poată candida. La nicio funcţie publică, europeană, naţională sau locală. Ca să nu mai stăm să convingem oamenii să nu-i voteze. Dar, deocamdată, nu pot să fac asta, pot doar să o enunţ, este în program: da, vrem mandate limitate în timp şi să nu poată candida cei cu probleme penale, un lucru absolut normal şi de bun simţ, pentru că politicienii trebuie să fie cei mai integri din ţară.
În altă ordine de idei, eurodeputatul român, fost raportor la Parlamentul European pentru directiva privind confiscarea bunurilor dobândite prin infracțiuni, a atras atenţia asupra necesităţii imperative de armonizare a legislaţiei româneşti cu directiva europeană referitoare la confiscarea extinsă şi confiscarea de la terţi. Macovei susţine că termenul limită pentru ca această directivă să fie transpusă în legislaţia naţională a statelor membre UE este luna august.
„Va fi o presiune foarte mare şi din partea Comisiei Europene, şi din partea celorlalte state membre. Pentru că directiva este obligatorie. Comisia face rapoarte tot timpul pentru a vedea cine nu aplică directivele întocmai.
Va fi o presiune diplomatică foarte mare, şi din partea ambasadelor din România. Apoi, de câte ori o să fie întâlniri bilaterale cu preşedintele Italiei, Germaniei, Spaniei, Franţei, Marii Britanii, o să ni se pună pe masă acest lucru: «Dar tu când introduci în Codul Penal românesc confiscarea extinsă?» Şi acum există confiscare extinsă, dar prin directiva asta se confiscă şi mai mult, adică tot ce nu se poate justifica, atunci când eşti condamnat pentru un sigur act penal.”