Cum bunurile provenite din infracțiuni sunt din ce în ce mai des plasate în străinătate și dobândirea de bunuri în străinătate, deschiderea de conturi bancare și de societăți care dețin imobile în străinătate sunt printre practiciele cele mai răspândite de ascundere a produsului infracțiunii, cooperarea internațională devine vitală pentru identificarea, indisponibilizarea și confiscarea acestuia
Oficiul național de prevenire a criminalității și cooperare pentru recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni (Asset Recovery Office – ARO) din cadrul Ministerului Justiției este una dintre instituțiile cu care procurorii colaborează cel mai bine. Oficiul colaborează cu structurile partenere din alte state pentru identificarea bunurilor plasate în străinătate. Această bună cooperare poate fi explicată și având în vedere misiunea explicită de Asset Recovery Office a Oficiului.
Prin ARO pot afla dacă suspectul are societăți comerciale, terenuri, case, în alte state. Colaborarea merge foarte bine. În alte părți [ANAF, ANCPI etc.], cei de acolo nu simt că asta e problema lor, vii și tu undeva acolo, pe lista lor de probleme pe care trebuie să le rezolve și trebuie să coopereze și cu tine. Dar pentru ARO – asta e misiunea lui.
-Procuror
Din 2011 până în 2015, activitatea ARO a crescut în fiecare an, atât în ceea ce privește cererile de cooperare internațională provenite din România, cât și pe cele provenite din alte țări.
Țările cu care Oficiul a colaborat cel mai frecvent în acești 5 ani au fost Olanda și Franța, alături de Belgia, Marea Britanie, Germania și Spania, iar țările vizate cel mai frecvent de cererile de cooperare internațională provenite din România au fost Cipru, Germania și Ungaria.
Prima plată internațională rezultată din activitatea ARO
Ca urmare a bunei cooperări româno-americane în ancheta din 2007-2008 privind traficul de droguri în cazul Fanchini și în baza tratatului bilateral în materie, Statele Unite ale Americii au decis în 2012 transferarea sumei de 400.000 de dolari rezultaţi din confiscarea averilor ilicite de către Agenţia Antidrog Americană (DEA) către instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu. Suma a fost împărțită între ARO şi către Structura Antidrog a Poliţiei Române. Cele două structuri au primit 25%, respectiv 75% din suma transferată.
Pentru mai multe informații privind cooperarea internațională și recuperarea produsului infracțiunii, consultați Raportul privind recuperarea prejudiciului și bunurilor dobândite prin infracțiuni și Harta Recuperării Produsului Infracțiunii în România.