Prahova este unul dintre județele cu cea mai mare pondere de personaje controversate ori cu o influență politică semnificativă. Mircea Cosma a fost președintele Consiliului Județean în perioadele 2000-2004 și 2008-2016. Atât fiul său, deputatul Vlad Cosma, cât și fiica sa, notarul public Andreea Cosma, sunt judecați ori cercetați în dosare de răsunet. În noiembrie 2016, fostul președinte al CJ Prahova a fost condamnat pentru luare de mită și abuz în serviciu la 8 ani de închisoare cu executare, iar fiul său, pentru trafic de influență – la 5 ani cu executare. Tatăl și fiul așteaptă sentințele definitive, iar fiica ocupă un loc cel mai probabil neeligibil pe listele PSD.
Lista PSD – Fostul consilier personal al lui Mircea Cosma și primarul preferat al lui Adrian Năstase
Pe primele trei locuri de pe lista PSD pentru Camera Deputaților nu se mai regăsește numele niciunui parlamentar din legislaturile precedente. Lista este deschisă de Rodica Paraschiv, fostul prefect al județului Prahova în perioada 2014-2016. O bună bucată de vreme, Paraschiv a fost subordonata lui Mircea Cosma. În perioada 1996-2012, Paraschiv a fost director executiv al Direcției de Administrare Drumuri și Clădiri, departament aflat în subordinea Consiliului Județean Prahova.
Rodica Paraschiv este urmată de Cornel Nanu, primarul comunei Cornu din anul 1992. În 2015 Nanu a candidat în tandem cu Bogdan Toader pentru președinția PSD Prahova și a fost ales președinte executiv al partidului. Nanu conduce PSD Prahova alături de Bogdan Toader (ales și președinte al CJ Prahova în 2016), cel căruia un membru al Organizației de Pensionari a PSD i-a pupat mâna la învestirea în funcție.
Comuna Cornu a devenit celebră pe vremea premierului Adrian Năstase care își petrecea timpul liber în casa de vacanță pe care o deține la Cornu. Alte „celebrități” care dețin proprietăți în Cornu sunt fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, Daciana Sârbu, soția fostului premier Victor Ponta, fostul senator de Teleorman Șerban Mihăilescu, părinții fostului ministru al Finanțelor din Guvernul Ponta, Ioana Petrescu și Mișu Negrițoiu, fost șef al Autorității de Supraveghere Financiară. Influența primarului din Cornu a făcut ca, la doar 24 de ani, Alexandru Nanu, fiul edilului, să fie numit director în Ministerul Turismului pe vremea când instituția era condusă de Maria Grapini. În anul 2014, Liviu Dragnea, în calitate de ministru al Dezvoltării, a alocat 30 de milioane de lei pentru dezvoltarea și modernizarea tuturor celor 90 de comune ale județului Prahova. Din această sumă, 13 milioane au fost alocate doar localității Cornu, restul de 17 milioane de lei fiind împărțiți între celelalte 89 de localități.
Pe locul trei se găsește Andrei Nicolae, un tânăr de doar 31 de ani pe care-l recomandă faptul că l-a sfătuit îndeaproape pe Mircea Cosma, fiind consilierul personal al fostului președintele CJ Prahova. Nicolae este președintele TSD Prahova, a fost director al Centrului Cultural din Vălenii de Munte şi consilier local din partea PSD în aceeași localitate.
Lista PSD pentru Senat este deschisă de Emanoil Savin, primarul orașului Bușteni din anul 2004. Acesta a reușit performanța de a fi pus în fruntea listei după ce s-a înscris în PSD cu doar câteva luni înainte de definitivarea listelor pentru parlamentare. În primăvară, Savin a trecut cu tot cu cei 1849 de membri ai PDL Bușteni la PSD (PDL a funcționat separat de PNL și după fuziune). Savin a devenit celebru după ce a început să acorde titluri de onoare mai multor celebrități din România pentru a spori prestigiul orașului. În 2012, Savin nu a fost copleșit nici de responsabilitățile de primar, nici de cele politice din plin an electoral și a reușit să performanța de a deveni doctor în Științe Economice. În mai 2016, Savin a trecut pragul DNA Ploiești pentru a da niște declarații și pentru a depune niște documente în urma unei sesizări referitoare la un proiect de alimentare cu apă.
Pe locul al doilea la Senat se află Ștefan Radu Oprea, cel care a fost susținut de Mircea Cosma pentru preluarea conducerii PSD Prahova și despre care fostul baron declara în 2011 că „îl pregătește pentru candidatura la Consiliul Județean”. În ianuarie 2016, Oprea a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul fiind estimat la 220.000 lei. Oprea este vicepreședintele PSD Prahova, senator în funcție, a fost prefectul județului Prahova și deține o avere impresionantă.
PNL vrea să câștige cu Roberta Anastase, fostul ei consilier și sponsorul partidului
PNL deschide lista Camerei Deputaților cu Răzvan Sorin Prișcă, un tânăr avocat de doar 29 de ani care a cochetat cu activitatea publicistică semnând o serie de articole din ziarul Adevărul, în calitate de consultant politic. Prișcă a fost președintele filialei din Arad a Asociației Pro Democrația. Ceea ce-l recomandă însă cu adevărat pe Sorin Prișcă este experiența acumulată în calitate de consilier al Robertei Anastase pe vremea când aceasta era președintele Camerei Deputaților. Prișcă a reușit această performanță la doar 22 de ani.
Pe lista candidaților PNL Prahova pentru Camera Deputaților Prișcă este urmat chiar de fosta sa șefă, Roberta Anastase. Unul dintre factorii importanți în fostul PDL, Anastase a devenit membru PNL în urma fuziunii. Anastase a fost deputat în Parlamentul European în perioada 2007-2008 și a devenit prima femeie președinte al Camerei Deputaților în anul 2008, funcție pe care a deținut-o până în 2012. De-a lungul anilor, au existat câteva controverse legate de modul în care Roberta Anastase număra opțiunile exprimate de parlamentari în timpul votării anumitor propuneri legislative. Cel mai cunoscut episod este cel al votării legii pensiilor.
Deputatul Paul Dumbrăvanu ocupă locul al treilea pe lista deputaților. Fost rival al Robertei Anastase la alegerile generale din 2012, Dumbrăvanu se lansa în acuzații dure la adresa democrat-liberalilor și a fostului președinte al Camerei Deputaților. Dumbrăvanu a făcut scurte opriri în PLR și PRU, iar revenirea sa în PNL și obținerea unui loc eligibil au stârnit furie în organizația de la Prahova. Dumbrăvanu s-a bucurat, în schimb, de toată susținerea Alinei Gorghiu. Dumbrăvanu este vicepreşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaților.
Lista Senatului este deschisă de Iulian Dumitrescu, candidat catapultat la alegerile parlamentare din 2012 la Călărași. Dumitrescu este vicepreședinte al PNL, președintele PNL Prahova și vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat. Numele lui Iulian Dumitrescu a apărut în presa centrală în episodul vizitei Alinei Gorghiu în SUA, atunci când președintele PNL a publicat niște fotografii în care apărea și Mihai Gâdea. Presa susținea la acea vreme că Iulian Dumitrescu ar fi fost cel care ar fi plătit călătoria respectivă. Atât Dumitrescu, cât și Gorghiu au negat informațiile apărute în presă. Presa a scris în mai multe rânduri că Dumitrescu ar fi un sponsor generos pentru PNL. Dumitrescu se bucură de toată susținerea Alinei Gorghiu.
ALDE – Meleșcanu și un fost ministru în guvernul Ponta
ALDE deschide listele pentru parlamentare cu Grațiela Leocadia Gavrilescu pentru Camera Deputaților și Teodor Meleșcanu pentru Senat. Grațiela Gavrilescu a trecut prin trei partide până să ajungă în ALDE și a fost ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în Guvernul Ponta IV din partea PLR. Gavrilescu este deputat din anul 2008 și a fost viceprimarul municipiului Ploiești.
Teodor Meleșcanu a avut o carieră în diplomație înainte de 1989, iar după Revoluție a ocupat funcții importante. A fost administratorul Rompetrol condus de Dinu Patriciu, ministru de Externe, ministrul Apărării Naționale și director al Serviciului de Informații Externe. În anul 2014 a candidat independent la președinția României. Meleșcanu a fost membru FSN (1992-1993), PDSR (1993-1997), APR (1997-2002), PNL (2002-2014). În prezent este vicepreședinte al ALDE.
Oferta PMP pentru Prahova: Bozianu de la Hidro Prahova și Udriște de la Metrorex
Prima opțiune a PMP Prahova pentru Camera Deputaților este Cătălina Bozianu, președintele organizației locale. Fost membru al PNL și PDL, Bozianu a fost viceprimarul municipiului Ploiești și directorul SC Hidro Prahova SA. Numele Cătălinei Bozianu apare în stenogramele din dosarul lui Adrian Semcu, judecat pentru trafic de influență. În presă au fost publicate fragmente din stenogramele unei convorbiri telefonice purtată între Adrian Semcu și Cătălina Bozianu și în care apar numele lui Crin Antonescu, Sebastian Ghiță și Victor Ponta. Bozianu a negat că ar fi discutat cu oameni politici despre contractele Hidro Prahova. Bozianu a fost audiată la DNA Ploiești în calitate de martor în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta.
Lista PMP Prahova pentru Senat este deschisă de Gheorghe Udriște. Udriște a fost director general al Metrorex și director al Direcției Transporturi din Primăria Capitalei. În calitate de deputat, Udriște a inițiat un proiect de lege prin care a propus interzicerea comercializării băuturilor carbogazoase, cu excepția apei minerale îmbuteliate, minorilor sub 16 ani.
Un istoric de artă și un inginer tehnolog deschid listele USR
Pentru Camera Deputaților, USR l-a plasat pe prima poziție pe Dan Răzvan Rădulescu, istoric de artă. Din 2008, el este profesor colaborator al Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, înainte de asta el fiind muzeograf la Muzeul de Artă din Ploiești și, apoi, șef de secție la Muzeul memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina.
La Senat, primul loc de pe listă este ocupat de George Marussi, director tehnic în cadrul companiei Baker Hughes, coordonând activitatea diviziei de chimicale în România.