• Stațiunea Straja e împânzită de construcții mult mai mari decât au fost declarate, cu scopul de a fenta impozitul și taxele locale
• În declarația de avere a lui Resmeriță senior, căsuța are 80 mp, suprafața concesionată e de 135 mp, dar la măsurătoare s-a găsit o suprafață construită de 141 mp
Construcţiile ilegale din staţiunea montană Straja riscă să fie dărâmate. Proprietarii de cabane din Straja sunt amenințați, de actuala conducere a Primăriei Lupeni, cu buldozerul. Printre cei vizați de municipalitate este și fostul primar, Cornel Resmeriță, tatăl actualului primar – Cristian Resmeriță, care are o construcție ce depășește suprafața concesionată de administrația locală.
Fostul primar al municipiului Lupeni, Cornel Resmeriță, face parte din grupul celor care ani de-a rândul au înşelat administraţia locală. Astfel, primarul a plătit un impozit mai mic către administraţie decât suprafaţa construită pe care o deţine în staţiunea montană Straja.
Viceprimarul municipiului Lupeni, Iacob Mesaroș, a declarat, marți, că fostul primar – Cornel Resmeriță – nu a intrat în legalitate cu construcția din Straja.
„Încă nu a intrat în legalitate (Cornel Resmeriță-n.r). Nu l-am somat. Urmează ca de săptămâna viitoare să somez pe rând. Toate cabanele le voi lua, fără excepție. Să văd cât au la mine la taxe și impozite, cât e real, măsurat în teren”, a precizat viceprimarul Iacob Mesaroș.
Potrivit sursei citate, buldozerele vor dărâma suprafețele construite în plus dacă proprietarii nu vor intra în legalitate.
„Dacă vin și își fac documentația necesară, plătesc banii pentru suprafața pe care o au consturită real, nu avem probleme. Dar să ai 50 de metri în acte și să ai 70-90 pe teren nu este ok. Ori plătești, ori demolezi, una din două, te hotărăști. Dar plătești diferența și din urmă, pe ultimii cinci ani”, a mai spus viceprimarul din Lupeni.
De remarcat că deși situaţia a luat amploare sub ochii administratorilor publici, fiecare proprietar a construit cum și ce a vrut. Autoritățile locale de la Lupeni, care în cea mai mare parte au construcţii în staţiune, nu au luat nicio măsură. Abia anul trecut, în urma inițiativei unor consilieri locali, a fost constituită o comisie care a verificat (măsurat) construcțiile din Straja.
Cu toate acestea, a trecut anul de la depunerea raportului întocmit de comisie.
Comisia constituită anul trecut la Lupeni pentru a verifica situația concesiunilor din Straja a constatat că printre cei care au construcții pe o suprafață mai mare decât cea concesionată se regăsește și primarul în exercițiu de la acel moment, Cornel Resmeriță, potrivit raportului întocmit de angajații primăriei.
Construcțiile acestuia sunt mai mari cu câțiva metri față de înregistrările existente în documentele primăriei.
Potrivit raportului, în cazul lui Cornel Resmeriță suprafața construită este de 116,56 metri pătrați, suprafața construită a anexelor este de 25,22 metri, rezultând un total de 141,78 metri. În timp ce suprafața concesionată este de 135 metri pătrați.
Pe de altă parte, suprafața găsită în teren de reprezentanții primăriei nu bate cu cea declarată de primarul Cornel Resmeriță în declarația de avere. Potrivit actului semnat de fostul primar, pe proprie răspundere, acesta deține în Straja, încă din anul 2005 o casă de vacanță în suprafaţă de 80,07 metri pătraţi.
Membrii comisiei care s-au ocupat de concesiunile din stațiunea montană Straja spun că s-au deplasat în teren, au măsurat, au făcut calcule și au comparat rezultatele cu contractele de concesiune existente la primărie.
„Această comisie s-a deplasat pe teren și a măsurat toate construcțiile cu o ruletă neetalonată de 50 metri, în urma căreia au fost calculate suprafețele de teren ocupate de construcții. Din analiza contractelor de concesiune a reieșit suprafața de teren concesionată de fiecare persoană în parte. (…) Prin compararea suprafețelor de teren ocupate de construcții și cele din contractele de concesiune reiese faptul că unele surafețe de teren ocupate de construcții sunt mai mici decât cele din contractul de concesiune, iar altele depășesc suprafața din contractul de concesiune. Referitor la această situație considerăm că ar trebui ca toate persoanele care au construit pe o suprafață de teren mai mare decât cea prevăzută în contractul de concesiune să depună o documentație topografică, întocmită de un topograf autorizat, pentru întreaga suprafață de teren ocupată de construcție, pentru a se încasa bani la bugetul local, pentru diferența de teren ocupată de construcții”, se arăta în raportul concesiunilor din Straja.
Staţiunea Straja este cunoscută ca fiind una dintre cele mai căutate staţiuni turistice din ţară, dar la fel de bine se ştie şi cât de haotic s-a construit aici. Administrația locală a cunoscut situația, însă a permis proprietarilor care s-au extins ilegal să își desfășoare activitatea fără a-i „convinge” să intre în legalitate și în acest mod să plătească taxa reală către primărie.
Primăria Lupeni este condusă din iunie 2016 de Cristian Resmeriţă, fiul fostului primar Cornel Resmeriţă. Acesta din urmă a fost primar timp de 16 de ani.