Un teren de 3.100 mp din inima stațiunii Mamaia a trecut cu doar 200.000 euro (40 euro/mp de la primăria lui Radu Mazăre în mâinile unui român stabilit în Elveția tovarăș de afaceri cu foști ofițeri DIE. Terenul ce a plecat din proprietatea primăriei contra 200.000 euro e ipotecat acum într-un credit bancar de 7 milioane euro. Tranzacția – realizată prin intermediul societății ministerului Turismului SC Mamaia SA în mandatul lui Dan Matei Agaton – este trasă la indigo după alte două vânzări pe nimic pentru care Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA: vânzarea Palatului Reginei Maria și a Complexului Cazino din Mamaia. Andreea Pavel și Cristian Andrei Leonte, de la ziarul Info Sud-Est Constanța au investigat și această afacere cu iz penal.
În anul 2006, SC Mamaia SA a vândut la un preț de nimic un complex imobiliar din stațiune către firma unui misterios cetățean elvețian de naționalitate română, implicat în afaceri cu foști ofițeri ai Direcției de Informații Externe (DIE). Pentru Dan Lucian Victor, directorul instituției de stat la acea vreme, doar puțin peste 200.000 de euro au valorat un teren și două clădiri în suprafață de peste 4000 de mp, în inima stațiunii Mamaia.
Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea, care a fost tranzacționat prin negociere directă și a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, a fost lăsat în paragină de-a lungul anilor, clădirile acestuia fiind, practic, singurele ajunse într-un stadiu de degradare atât de avansat în stațiunea Mamaia.
Mai mult decât atât, de remarcat este și faptul că, deși complexul este lipit de Palatul Regal din Mamaia și a avut o istorie aproape identică cu acesta, Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea nu este catalogat drept monument istoric, deci ar putea fi dărâmat sau reabilitat fără necesitatea avizului de la Ministerul Culturii și fără folosirea materialelor de construcții speciale și costisitoare. De ce, totuși, proprietarii nu s-au bucurat până acum de „cadoul” primit de la SC Mamaia SA în urmă cu un deceniu?
O variantă ar fi că Florin Dima, cetățeanul elvețian de naționalitate română acționar la SC Vulturii Mării SA, fiind implicat în afaceri numeroase și mult mai profitabile decât un eventual hotel sau complex turistic în stațiunea Mamaia, nu are timp sau efectiv nu vrea să se ocupe momentan de terenul și clădirile respective.
O altă variantă ar fi că noii proprietari nu au fost încă de la început interesați să investească ci, mai degrabă, au fost atrași de a specula schimbările de pe piața imobiliară și de a vinde complexul la un preț cu mult mai mare decât cel de achiziție. Și când cumperi un teren de 3000 mp și două clădiri de 1000 mp în punctul 0 al stațiunii Mamaia cu doar 200.000 de euro e aproape imposibil să nu te alegi cu un profit consistent.
Tiparul tranzacțiilor întocmite de Primăria Constanța și SC Mamaia SA
Tranzacțiile încheiate la începutul și mijlocul anilor 2000 de Primăria Constanța și SC Mamaia SA par a fi cusute după un tipar bine stabilit, un șablon de succes al marilor tunuri imobiliare de la acea vreme.
Primăria apelează la o societate de evaluare imobiliară, de cele mai multe ori aceeași, care evaluează terenurile la prețuri de câteva ori mai mici decât cele scoase la vânzare în mod normal pe piața imobiliară.
Acest lucru este posibil pentru că, de cele mai multe ori, terenurile vândute în stațiunea Mamaia sunt încadrate ca fiind spații verzi sau locuri de joacă, adică terenuri care nu pot fi folosite în interes imobiliar, deci cu o valoare mult scăzută din cauza acestui motiv. Ulterior, bineînțeles, terenurile își schimbă utillitatea iar fostele „spații verzi” și „locuri de joacă” devin terenuri numai bune de exploatat de noii proprietari care le-au cumpărat de la Primăria Constanța în schimbul unor prețuri de nimic.
Terenul, de la Radu Mazăre la misteriosul afacerist elvețian Florin Dima
În anul 2003, în preajma înscrierii sale în PSD, Radu Mazăre a efectuat o tranzacție care aduce în prim plan personaje cu un trecut controversat. În calitate de reprezentant al municipiului Constanța, în baza hotărârilor de consiliu nr. 335/30.07.2003, nr. 242/30.05.2003, nr. 319/30.07.2003, și sub umbrela raportului de evaluare întocmit de Darian Rom Suisse, societatea preferată de edilul Constanței pentru tranzacțiile în urma cărora Constanța și Mamaia au fost vândute bucată cu bucată, fostul primar vinde 3135,47 mp în inima stațiunii Mamaia, prin negociere directă, cu doar 40 de euro/mp.
Terenul, aferent imobilelor Bar Orient și Restaurant Unirea, a fost cumpărat de SC Mamaia SA, o companie de stat din cadrul Ministerului Turismului. Societatea era reprezentată atunci de controversatul Dan Lucian Victor, iar ministerul era condus de nimeni altul decât Dan Matei Agathon.
Curiozitatea apare în momentul în care, prin același contract de vânzare-cumpărare, la Art.1.3., cei care au cumpărat terenul de la Primăria Constanța se obligă să îl vândă mai departe către o societate comercială înființată în 1991, cu un istoric tumultos, astfel: „SC Mamaia SA, cumpărător al terenului mai sus descris, se obligă să transmită folosința acestui bun imobil utilizatorului, în baza unui act adițional la contractul de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare nr. 5/2000, urmând ca la achitarea integrală a prețului prevăzut în prezentul contract, în condițiile contractuale menționate să încheie contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică cu SC Vulturii Mării SRL”.
SC Darian Rom Suisse SRL, firma care a evaluat terenul Palatului Regal din Mamaia cu 23 de euro/mp, este aceeași care a evaluat și terenul de sub Cazinoul din Mamaia, cu 200 de euro/mp, în momentul vânzării acestuia în 2007 și care, iată, a evaluat și terenul aferent Complexului Bar Orient – Restaurant Unirea. În prezent, fostul primar al Constanței este cercetat penal de procurorii DNA pentru vânzarea primelor două terenuri, magistrații susținând că imobilele au fost subevaluate.
sursa foto: info-sud-est.ro
Citește continuarea pe info-sud-est.ro