miercuri, 25 mai 2022
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

Proiectele ratate ale Galaţiului (2). 4,3 milioane de lei pentru hotelul săracilor

byIJC
6 ani ago
ininvestigatii
5 min read
485 20

La finele anului 2013 fosta scoala din strada Stiintei nr.26, dupa ce fusese devastata de hoti

Tranformarea unor ruine părăsite într-un hotel pentru oropsiţii sorţii ar fi trebuit să-i coste pe gălăţeni doar 269.030 de lei fără TVA, adică doi la sută din valoarea proiectului european „Centru Comunitar de Servicii Sociale din strada Ştiinţei nr.26”. Din păcate, îi va costa de 16 ori mai mult: 4.306.452 de lei fără TVA. Motivul? Autorităţile locale nu au reuşit să realizeze investiţia până pe 17 decembrie 2015, aşa că, în locul banilor europeni, s-au angajat să suporte costurile pentru finalizare de la bugetul local al anului 2016.
Mai grav, dacă acest Centru Comunitar nu va fi gata pe 30 iunie 2016, Primăria Galaţi va fi obligată să returneze întreaga finanţare europeană primită.

Ce simplu părea…

Pe strada Ştiinţei la nr. 26, a funcţionat, în urmă cu patru decenii, Şcoala nr. 23. Imobilul, cu arhitectură de epocă, devenit corp al Grupului Şcolar „Radu Negru”, a fost apoi dezafectat şi abandonat, degradându-se. În repetate rânduri a fost vandalizat de hoţii de cărămizi, furat bucată cu bucată, autorităţile considerând că oricum trebuie demolat.

La finele anului 2013 fosta scoala din strada Stiintei nr.26, dupa ce fusese devastata de hoti
La finele anului 2013 fosta scoala din strada Stiintei nr.26, dupa ce fusese devastata de hoti

În decembrie 2014, la conferinţa de lansare a proiectului european „Centru comunitar de servicii sociale din strada Ştiinţei nr. 26” din imobil mai erau doar câteva bucăţi de zid, rămase, prin minune, în picioare.

Pliantul de prezentare al proiectului european
Pliantul de prezentare

Adrian Bucur, directorul Direcţiei Generale de Dezvoltare din cadrul Primăriei Galaţi şi managerul acestui proiect european, explica optimist cum se vor transforma ruinele într-o clădire extinsă (parter, două etaje şi mansardă) cu arhitectură de secol al XIX-lea, dar care să răspundă exigenţelor actuale: „Nu este o problemă că arată aşa, noi trebuie să săpăm la minus opt metri ca să facem terenul de fundare să răspundă necesităţilor. Acolo sunt prevăzute, pe etaj, câte zece camere, fiecare dotată cu tot ce trebuie pentru cazarea temporară a unor oameni aflaţi în dificultate. Ca un mini-hotel! Primăria face un mare pas înainte încercând să remodeleze centrul istoric al oraşului Galaţi. Aşa cum e proiectat, respectând spiritul istoric al fostei clădiri şi al zonei, imobilul va da un plus de imagine oraşului”, declara Bucur.

 

N-a mai fost aşa uşor

Licitaţia pentru realizarea centrului social a fost câştigată de SC Pallegrini SRL Galaţi cu o ofertă de 7.009.562 de lei fără TVA. Potrivit Primăriei, lucrările de consolidare şi supraetajare a structurii existente au fost demarate pe 20 aprilie 2015. La parter trebuia amenajate o sală de consiliere, cabinet medical, bucătăria şi sala de mese, birouri, un spaţiu de depozitare, spălătorie, uscător şi grupuri sanitare pe sexe. La etajele unu, doi şi la mansardă trebuia realizate 30 de dormitoare cu grupuri sanitare proprii, spaţiu de depozitare, magazie. Spunem „trebuia” pentru că, suntem în ianuarie 2016 şi din viitorul centru nu există decât primul nivel…

Asa arata viitorul hotel pentru sarmani
Asa arata viitorul hotel pentru sarmani

„Întârzierile faţă de graficul de execuţie stabilit iniţial au fost cauzate de natura terenului slab de fundare, fapt ce a dus la operaţiuni suplimentare de consolidare prin injectare, şi astfel a rezultat prelungirea duratei de execuţie a lucrărilor subsecvente”, ne-a explicat, la finele anului trecut municipalitatea. Şi totuşi, în decembrie 2014 se ştia că se vor face săpături la minus opt metri pentru terenul de fundare…

Când o să fie, totuşi, gata?

În prezent, din cauza frigului, se lucrează doar în interiorul construcţiei. Există, însă, două panouri cu termene diferite de finalizare. Primul, cu sigla Regio, ne spune că proiectul ar fi trebuit să fie gata pe 17 decembrie 2015. Cel de-al doilea panou are ca dată de finalizare a construcţiei 20 februarie 2016. Greu de crezut! Nu pentru că suntem noi sceptici, ci pentru că Primăria Galaţi ne-a explicat la finele anului trecut că, „după o nouă analiză, SC Pallegrini a întocmit un nou grafic de lucrări, cu durata de execuţie până la 31 mai 2016”.

Panoul_de_lucrari

Ultima strigare ar fi pe 30 iunie 2016, stabilită de Consiliul Local ca dată limită de finalizare a proiectului. Măcar aceasta să fie respectată, altfel Primăria Galaţi va da înapoi banii europeni primiţi!


Costuri şi explicaţii

La finele anului trecut, aleşii au aprobat suportarea de către Consiliul Local Galaţi a sumei estimate de 5,34 milioane de lei cu TVA (4,3 milioane de lei fără TVA) sumă necesară finalizării proiectului. Banii urmează să fie rezervaţi în bugetul Galaţiului pe anul 2016.

Aritmetica proiectului european se schimbă radical. Conform datelor furnizate de Primăria Galaţi la solicitarea noastră, contribuţia Primăriei Galaţi la centrul social ar fi trebuit să fie de 269.030 de lei fără TVA din valoarea eligibilă a proiectului – 10,1 milioane de lei fără TVA.

Acum, valoarea eligibilă estimată până la 31 decembrie 2015 a rămas de doar 3,3 milioane de lei fără TVA, iar valoarea neeligibilă maximă suportată de la bugetul local după 31 decembrie 2015 este de 4,3 milioane de lei fără TVA. În aceste condiţii se ajunge ca suma suportată de la bugetul local să o depăşească pe cea eligibilă estimată!

La_viitorul_Centru_Comunitar_se_lucreaza_doar_in_interior

Trebuie spus că mini-hotelul pentru sărmani este doar unul dintre cele şapte proiecte europene aflate în situaţie de risc, pentru finalizarea cărora s-au alocat bani din bugetul anului 2016. Autorităţile nu văd, însă, nicio problemă şi susţin că proiectele fac parte dintr-o listă suplimentară care a fost depusă pentru finanţare şi că nefinalizarea la termen a fost un risc asumat. „Toate proiectele au fost pornite de către Primărie după 2013, sunt proiecte rezervă pe care noi ne-am dus şi le-am depus taman ca să luăm bani, să putem să accesăm cât mai multe fonduri europene”, a declarat Adrian Bucur.

Adrian Bucur, directorul Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Galati
Adrian Bucur, directorul Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Galati

Beneficiarii centrului social

În Centrul Comunitar îşi vor găsi adăpost temporar 60 de persoane defavorizate. Tot aici vor fi organizate cursuri de pregătire profesională pentru un număr de 14 specialişti în domeniul serviciilor sociale, iar 85 de persoane vor beneficia de calificare sau recalificare profesională, iar 120 de persoane vor fi consiliate.
Potenţialii beneficiari ai proiectului sunt tinerii cu vârsta peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, mamele tinere, victime ale violenţei în familie, persoanele de etnie romă supuse excluziunii sociale, beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele care au fost în detenţie.


Sursa foto: Viaţa liberă

Tags: Anca MelinteGalati
Share11Tweet7
Previous Post

Afaceri cu iz penal în „Republica Mazăre”. Cadoul Mamaia S.A. pentru un elvețian implicat în afaceri cu foști ofițeri DIE: Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea

Next Post

Primarul la beci, sătenii plătesc paguba

Related Posts

Facturi duble la firma care se pregătește să ia miliardul pentru gunoiale din Sectorul 2

2 ani ago

Consilierii locali care au refuzat ca orașul Constanța să fie parte în dosarul lui Mazăre: lista rușinii

3 ani ago

Cazul de trafic de copii din Țăndărei, nerezolvat de justiția română nici după 8 ani

4 ani ago

Clanul Bashar al-Assad – stăpân în baza militară a armatei române

4 ani ago

Comments 2

  1. Pingback: La Galaţi, investiţiile întâi se inaugurează, apoi se finalizează | Initiativa pentru o Justitie Curata
  2. Pingback: Galaţi: hotel de patru stele pentru tinerii defavorizaţi, dar fără apă, canalizare şi gaze | Initiativa pentru o Justitie Curata

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    320 shares
    Share 139 Tweet 75
  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    248 shares
    Share 99 Tweet 62
  • La Universitatea ”Petre Andrei”, din Iași, cu 18.900 lei faci 3 ani de facultate într-unul singur

    198 shares
    Share 79 Tweet 50
  • Parlamentar veteran cu convingător slogan: „Dacă poporul nu ne vrea pe noi, să îi voteze pe bulgari” – Mihăiță Calimente

    33 shares
    Share 13 Tweet 8
  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    1079 shares
    Share 735 Tweet 144
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In