miercuri, 18 iunie 2025
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

Ce le lipsea gălăţenilor? Cozoroc la Primărie

byIJC
9 ani ago
ininvestigatii
5 min read
597 12
În plină zonă istorică protejată din centrul Galaţiului, între două superbe monumente de arhitectură, se ridică semeţ şi futurist noul sediu al Primăriei oraşului. Pentru ca administraţia locală să aibă un acoperiş deasupra capului, gălăţenii au plătit şi încă mai plătesc scump. La o socoteală sumară ies: chiria de 16.000 de euro pe lună pentru actualul sediu al Primăriei, 426.800 de lei fără TVA pentru proiectul noului sediu şi 23,3 milioane de lei fără TVA pentru construcţia clădirii. Motive suficiente să facă ochii mari şi nedumeriţi când, pe faţada îmbrăcată în sticlă a clădirii, a crescut un ditamai „cozoroc” lung până la jumătatea trotuarului.

„Marchiza”, după cum o numeşte arhitectul Dan Ujeuca, creatorul ei, contrastează violent cu cele două bijuterii arhitecturale care o încadrează: Palatul Administrativ, una dintre cele mai reprezentative lucrări de artă monumentală pentru stilul neoromânesc în arhitectură, aparţinând celebrului arhitect Ion Mincu, şi Casa Serfioti, proiectată de arhitectul Comisiei Europene a Dunării, Oscar Swab. Minunăţia a atras atenţia şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi care, iniţial, a vrut să scurteze copertina, dar, în cele din urmă, a fost nevoită să bată în retragere, după ce autorul lucrării le-a demonstrat că proiectul cu pricina a fost aprobat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iaşi, din birouri, pe bază de hârtii!

Primărie fără Primărie

Aşa se poate spune despre administraţia locală gălăţeană după ce, în aprilie 2010, Primăria a devenit chiriașă în imobilul din strada Domnească nr. 38, fostul Grand Hotel, o clădire de patrimoniu, retrocedată fostului proprietar. Potrivit informaţiilor oficiale pe care le-am obţinut, Primăria a achitat, din banii gălăţenilor, din 2010 şi până în martie 2013, o chirie lunară de aproximativ 10.000 de euro. Din aprilie 2013, chiria a fost renegociată şi a ajuns la 16.000 de euro pe lună, majorată în martie 2016, la 16.800 de euro.

Pentru că „Noua Primărie” a fost una dintre promisiunile cu care fostul primar Marius Stan a câştigat fotoliul de edil, construcţia care astăzi se ridică în buricul Galaţiului i se datorează.

Trebuia să fie Sala Aplaudacilor

Noua Primărie a Galaţiului se înalţă pe o ruină a regimului comunist. Un schelet care ar fi trebuit să fie „Sala Aplaudacilor”, o imensă sală de spectacole şi şedinţe PCR, începută înainte de Revoluţie şi abandonată. Prin 2007, Consiliul Județean a încercat să o transforme într-un modern Centru de Afaceri, grație unei finanțări europene, dar proiectul a eşuat, la fel şi finanţarea. La finele lui 2012, scheletul a primit o a doua şansă. A fost preluat de Primărie pentru a fi transformat în sediu al administraţiei locale.

Atribuiri directe

Interesant este că aceeaşi firmă, SC Atelier 3D SRL, care la finele lui 2009 a primit de la Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi contractul de proiectare pentru transformarea scheletului în Centrul de Afaceri, a primit de la Primăria Galaţi şi proiectarea sediului administraţiei locale. CJ a negociat direct cu societatea, pe motiv că „serviciile nu puteau fi furnizate decât de un anumit ofertant”, cel puţin aşa scrie în documentul de atribuire a contractului în valoare de 264.560 de lei fără TVA. Şi Primăria a negociat, tot direct, cu SC Atelier 3D, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate şi de autor. Surse din Primărie ne-au spus că a fost varianta mai ieftină şi mai rapidă decât organizarea unei licitaţii. Concret, pentru servicii de arhitectură, inginerie, amenajare urbană şi peisagistică şi consultanţă tehnică, Atelier 3D a fost plătită cu 426.800 de lei fără TVA.

Construcţia sediului a fost câştigată de o asociere condusă de firma Tancrad SRL, campioana detaşată a contractelor de lucrări de investiţii la Primăria Galaţi. Numai în 2015, Tancrad a câştigat, singură sau în asociere, contracte în valoare totală de 72,9 milioane de lei fără TVA! Pentru construcţia sediului Primăriei Galaţi, Tancrad va încasa 23,3 milioane de lei fără TVA.

Vecini cu clasă şi stil

Când noua Primărie, cu faţada de sticlă, a fost „împodobită” cu o copertină metalică, gălăţenii au găsit un nou motiv de poante şi critici pe Facebook. Şi asta pentru că noua Primărie este încadrată de două adevărate bijuterii arhitecturale. Palatul în care îşi are sediul Prefectura, figurează, din 2004, pe Lista Monumentelor Istorice. A fost inaugurat în 1906 de principele moştenitor Ferdinand şi principesa Maria, viitorii suverani ai României, proiectul fiind realizat de arhitectul Ion Mincu. Cealaltă clădire este Casa Serfioti, construită după planurile arhitectului Comisiei Europene a Dunării, Oscar Swab.
Și iată cum, între fetele-îngeri înaripaţi – cariatidele care susțin balconul Casei Serfioti – și stilul neoromânesc al Palatului creat de Ion Mincu, se lungește un cozoroc!

Şi dacă gălăţenii pot fi subiectivi, iată ce părere are un specialist despre copertină: „Nu pot crede că-i adevărat. Între Palatul lui Ion Mincu şi casa lui Oscar Şwab creşte un circ. Poate vine şi femeia cu mustaţă…”, a comentat, sarcastic, arhitectul Sergiu Porumboiu.

Totul a culminat cu reacția Direcției Județene pentru Cultură Galați care a reclamat că lucrarea se execută fără respectarea planşelor vizate spre neschimbare de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iaşi, şi a amenințat că sistează lucrările dacă nu se revine la configuraţia iniţială. Urmarea? A sărit ca ars proiectantul Primăriei, arhitectul Dan Ujeuca.

„Copertina nu-i un moft”

„Este o copertină sau o marchiză, element arhitectural! Nu e un moft, că i-a venit arhitectului s-o facă! În relaţiile impuse de protocolul de primire, de plecare din Primărie, când e ploaie, soare sau vânt, ea apare dintr-o necesitate obiectivă. Dimensiunile ei sunt date de faptul că aici trebuie să vină o maşină, să coboare din ea o personalitate. Nu se poate să fac o aplecătoare! Are nişte dimensiuni studiate! Este o intrare monumentală, pentru o locaţie de o astfel de importanţă, nu e o scară meschină!”, a explicat arhitectul.

Cozorocul trebuia să fie mai lung…

Iniţial, copertina a fost mai lungă, până aproape de capătul trotuarului, dar, fiind supusă avizării Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de la Iaşi, aceasta a dispus scurtarea ei până la nivelul balconului susţinut de cariatide al Casei Serfioti. Proiectul a fost prezentat de nu mai puţin de trei ori specialiştilor cu pricina şi abia a treia oară a fost acceptat.

Informaţiile sunt confirmate de declaraţiile pe care le făcea primarul în toamna anului 2014: „De şase luni ne plimbăm între Galaţi şi Iaşi! La comisiile regionale de cultură sunt specialişti care-şi dau cu părerea din fotoliu despre un proiect care e la Galaţi. I-am invitat aici, dar evită, dau verdicte de la Iaşi. Reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului se duc tot la Iaşi şi analizează proiectul de la Galaţi. Mi se pare logic şi normal să vii la Galaţi, e jumătate din distanţă!”.

Şi iată cum, din birourile de la Iaşi, s-a decis că între două monumente de arhitectură merge şi un… cozoroc! Pentru că, în cele din urmă, după analize şi şedinţe, s-a decis că marchiza rămâne la locul ei că aşa au avizat-o specialiştii de la Iaşi.

E soare, bine că face umbră

„Aşa este, copertina arată urât. Din fericire, suntem în situaţia de a avea un sediu nou pentru Primărie, din păcate, pentru iubitorii de frumos, ea nu se încadrează în arhitectura zonei. Dar pentru că este soare, cozorocul rămâne!”, a declarat primarul Galaţiului Ionuţ Pucheanu, viitorul locatar al Noii Primării.

13833458_1181478198560519_337289128_o

archivetempcozorocul_ia_fata_Prefecturii
archivetempcozorocul_noii_Primarii

Tags: Anca Melinte
Share13Tweet8
Previous Post

Președintele Judecătoriei Panciu – cercetat de CSM pentru că și-ar spiona colegii

Next Post

Confirmări că funcționarii din Ministerul Educației sunt cauza pentru care sistemul de Educație nu funcționează

Related Posts

Facturi duble la firma care se pregătește să ia miliardul pentru gunoiale din Sectorul 2

6 ani ago

Consilierii locali care au refuzat ca orașul Constanța să fie parte în dosarul lui Mazăre: lista rușinii

6 ani ago

Cazul de trafic de copii din Țăndărei, nerezolvat de justiția română nici după 8 ani

7 ani ago

Clanul Bashar al-Assad – stăpân în baza militară a armatei române

7 ani ago

Comments 3

  1. Pingback: VIDEO-FOTOGALERIE Primăria Galați își construiește un nou sediu din metal și sticlă, într-o zonă protejată, lângă o clădire monument istoric. Proiectul este criticat de arhitecți și de societatea civilă – Initiativa pentru o Justitie
  2. Pingback: VIDEO Primăria Galați își construiește un nou sediu din metal și sticlă, într-o zonă protejată, lângă o clădire monument istoric. Proiectul este criticat de arhitecți și de societatea civilă – Initiativa pentru o Justitie Curata
  3. Pingback: Galaţi: Noua Primărie, un colos din sticlă şi metal ridicat în zona istorică protejată a oraşului, a fost inaugurată – Initiativa pentru o Justitie Curata

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    530 shares
    Share 212 Tweet 133
  • „Am fost colegi de liceu și buni prieteni, dar nu mai cred în Sorin Grindeanu”

    81 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Cea mai veche navă cu zbaturi din lume aflată în funcțiune, Tudor Vladimirescu, a devenit vas de protocol al PSD

    765 shares
    Share 514 Tweet 105
  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    414 shares
    Share 165 Tweet 103
  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    1217 shares
    Share 790 Tweet 178
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In