Premierul Cioloș l-a remaniat pe ministrul Educației, Adrian Curaj, pe motiv că nu a performat, în lupta cu plagiatul. Aici, am demonstrat că Curaj nu avea cum să performeze, de vreme ce demersurile domniei-sale, dinainte de a ajunge ministru, favorizau o atitudine laxă/amicală în raport cu plagiatorii.
Noul ministru, Mircea Dumitru, a probat, deja, o remarcabilă determinare, cel puțin la nivelul platformei publice, pe care și-o propune, în calitate de ministru. Totuși, pentru a-și putea impune platforma expusă public, e necesar să producă schimbări, pornind de la nivel ministerial.
Acolo, există persoane care ocupă, de mulți ani, poziții, obținute pe bază de complicități politruce: blocarea sistemului de Educație, de acolo se produce! Acest lucru este verificat, deja, în nenumărate cazuri, ce au legătură cu preuniversitarul gorjean.
Ministrul Mircea Dumitru nu poate opera modificări de esență în sistem, atât timp cât nu începe de la ESENȚA disfuncționalității sistemului: funcționarii înțepeniți politruc la nivelul MENCȘ.
Acești funcționari blochează remedierea erorilor din sistem, iar acest lucru îl fac deliberat, cum s-a întâmplat în cazurile Negomireanu și Preda. Dovezi clare, mai jos, pe bază de documente emise de instituții ale statului român.
Cazul Negomireanu, un caz de posibilă deturnare a rezultatelor unui examen de titularizare în învățământ
Cele două cazuri mai-sus menționate – Negomireanu și Preda – ating aspecte de esență din sistemul nostru de Educație disfuncțional, constituindu-se în evidențe ale modului în care funcționari de la nivel central acoperă erori foarte grave, poate chiar infracțiuni, ale angajaților din preuniversitarul gorjean.
Am expus, în nenumărate episoade, modul în care rezultatele unui examen de titularizare, de la nivelul învățământului gorjean, au fost deturnate: prof. Alin Dumitru Negomireanu e cazul concret, ce poate dinamite corupția din domeniul titularizărilor. Acest tip de corupție nu există doar în Gorj: este un flagel de nivel național. Dacă se rezolvă cazul Negomireanu, se transmite în sistem ideea că criteriile meritocratice s-au impus, la nivelul resursei umane din Educație.
De 3 ani de zile profesorul Negomireanu, care a obținut nota 9,40 la examenul de titularizare, nu se poate titulariza, deoarece Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj și directorii de școli ascund orele, pretinzând că nu există catedre vacante. După zeci de petiții și o acțiune în instanță, nu i se poate răspunde, clar, dacă este adevărat ceea ce susține: respectiv că, la nivelul anului 2013, când a avut cea mai mare notă, dintre cei care au solicitat să se titularizeze, existau sau nu catedre vacante.
ISJ Gorj susține că nu existau, dar nu prezintă dovezi în acest sens, instanța de judecată, unde s-a tranșat disputa juridică Negomireanu-ISJ, nu s-a obosit să impună Inspectoratului să prezinte o situație clară a catedrelor libere pentru anul 2013-2014.
Poate vă întrebați ce-a făcut Ministerul Educației…? Ministerul, ca urmare a nenumărate petiții de societate civilă, a trimis corpul de control, condus de gorjeanul Ion Trămândan, care a verificat cele reclamate, în martie 2016, iar apoi, a transmis, verbal, că Negomireanu are dreptate și că situația sa se va rezolva, după care a refuzat să emită un raport de control.
Am cerut copie după acest raport, mi s-a refuzat; e adevărat, am primit un e-mail despre raport, dar nu raportul însuși, despre care cred că nici nu există. Probabil, cei care au întreprins verificările, nu doresc să fie complici ai unor posibile infracțiuni.
Prof. Negomireanu a cerut la rându-i raportul: nu l-a primit. A primit, în schimb, un e-mail de la niște înalți funcționari din MENCȘ, în care i se transmitea că ISJ Gorj refuză să prezinte o situație reală, în legătură cu catedrele vacante, la nivelul anului 2013.
Reiau: funcționari din MENCȘ au descins la Tg-Jiu, pentru a verifica dacă Inspectoratul ascunde ore, pentru a le trafica contra-const, conform unor suspiciuni îndreptățite, după care răspunde că concluzia verificărilor e că ISJ refuză să prezinte situația reală. Iar FUNCȚIONARII DIN MINISTER ACCEPTĂ ACEASTĂ TĂINUIRE!!
Proba….
Cu astfel de subordonați, Mircea Dumitru nu va putea schimba nimic în Educația din România!
Cazul Preda: accidentul nu e accident!
Același tip de atitudine, l-am identificat în cazul elevului George Preda, accidentat în timpul orei de sport, de la Școala Generală Al. Ștefulescu, din Tg-Jiu. Ministerul a fost sesizat de părintele copilului: nu a catadicsit să-i emită măcar un număr de înregistrare, pentru petiție!
Lucrurile aveau a se schimba, abia după ce în cazul Preda s-a implicat Cancelaria Prim-ministrului Cioloș, care a remis o petiție a subsemnatului, în legătură cu cazul preda, către MENCȘ și către Inspecția Muncii București.
Funcționarii de la Educație continuă să nu furnizeze un răspuns, în timp ce Inspecția Muncii susține, inițial, că accidentarea lui Preda nu poate fi decretată „accident de muncă”, deși există fișe medicale, care confirmă accidentul elevului la ora de sport.
Ca atare, am replicat, la lipsa de sens din răspunsul Inspecției Muncii, cu un nou e-mail, solicitându-le să-mi încadreze juridic domniile-lor acest accident, care ”nu este de muncă”. De data aceasta, răspunsul a fost mulțumitor: atribuții, în acest sens, are Inspectoratul Școlar Gorj. ISJ Gorj trebuia să ia măsuri disciplinare cu cei vinovați, nu Inspecția Muncii… Proba scriptică:
Însă inspectoratul nu a făcut-o. Nu numai că nu a făcut-o ci ”a luat la mișto”(n.n. este exprimarea adecvată!) demersul părintelui cutremurat de neglijența cadrelor didactice care era să-l coste viața pe fiul său,
părintelui i s-a transmis că e prea protectiv, iar măsurile luate au avut de-a face cu lămurirea elevilor că fumatul este nociv…
Conform ISJ Gorj, dacă te lovești la cap, soluția este să discuți despre nocivitatea fumatului! În ce realitate de film prost ne impun ISJ Gorj și MENCȘ să trăim?!
De ce protejează funcționari din MENCȘ toate aceste posibile abuzuri din Gorj?
Ministerul Educației a fost înștiințat, în legătură cu toate cele de mai sus, dar funcționarii nu mișcă un deget pentru a remedia lucrurile.
Voi remite MENCȘ și răspunsul Inspecției Muncii București, solicitându-le ca, peste capul Inspectorului General din Gorj, Ion Ișfan, să dispună remedierea erorilor din cazul Preda. Este de discutat dacă nu este vorba și de un abuz în serviciu în această speță, abuz săvârșit de angajații ISJ Gorj…
Și totuși, cum se explică faptul că MENCȘ nu verifică nimic din cele sesizate?
MENCȘ nu atinge Gorjul, datorită relației speciale dintre Inspectorul general Ișfan Ion și Victor Ponta: conform unor surse de la nivelul preuniversitarului gorjean, în anumite contexte mai ”relaxate”, Ișfan s-ar lăuda că posedă o înregistrare cu fostul Premier Ponta solicitându-i bani pentru campania Dacianei Sârbu, ca atare se consideră intangibil.
Reamintesc că Inspectorul general Ișfan a avut probleme și cu Agenția Națională de Integritate, care, ca urmare a faptului că Inspectorul General nu și-a depus declarații de avere, l-a vrut sancționat contravențional.