Fostul Primar al orașului Rovinari, Dorin Filip, a semnat, în 2012 un acord – cadru cu firma S.C. Garden Center Grup, S.R.L., din București, pentru întreținerea spațiilor verzi. Acest contract, pe sume exorbitante, este contestat de ex-viceprimarul din Rovinari, Laurențiu Chivu, pe motiv că cetățenii au făcut plângeri la Primărie. În 2015, Primarul Filip a anulat contractul, admițând că serviciile firmei bucureștene au fost nesatisfăcătoare, după care a decedat. Primarul interimar, Chivu, a solicitat firmei Consiliului Local, ”Apă, Canal, Salubritate”, cu care Primăria lucrase și înainte de 2012, să preia întreținerea spațiilor verzi de la firma bucureșteană; ca atare, le-a încredințat un contract pe o perioadă de o lună pentru întreținerea spațiilor verzi din Rovinari în toamna acestui an. Cum are fratele angajat în cadrul firmei, ca muncitor în departamentul de ”Salubritate”, Chivu este anchetat de A.N.I., sub suspiciunea de conflict de interes. Epopeea din jurul contractelor de achiziții de servicii de întreținere spații verzi în orașul gorjean pare doar la început.
În 2012, Primarul Dorin Filip a semnat, pe o sumă exorbitantă, un acord-cadru, pentru întreținerea spațiilor verzi din Rovinari, cu firma Garden Center Grup din București
Acordul-cadru semnat, pe o perioadă de 4 ani, 2012-2016, de Primarul Filip (n.r. decedat în vara acestui an), cu S.C. Garden Center Grup, S.R.L., din București, pe niște sume astronomice, a fost reziliat în vara acestui an, pe motiv de plângeri ale cetățenilor care nu erau mulțumiți de serviciile firmei. Mai jos, voi dovedi că această firmă a avut probleme, și în alte județe, nu doar la Rovinari.
Conform surselor mele, din Primăria Rovinari, acest contract a fost atribuit, prin licitație publică, la care au mai participat alte două firme, în legătură cu care se speculează că au mimat concurența cu Garden Center Grup. Mai multe solicitări de informare publică au fost remise Primăriei Rovinari, în legătură cu această licitație: vom reveni, pe măsură ce Primăria răspunde.
Viceprimarul lui Filip, Chivu Laurențiu, contestă public oportunitatea acestor contracte și calitatea serviciilor
Conform lui Chivu, suprafața de care pretindea că urma să se ocupe Garden Center Grup S.R.L., prin acordul – cadru semnat cu regretatul Primar Filip, era, nu doar exagerată, ci chiar imaginară: ” Tot orașul nu are suprafața asta de spațiu verde”, a declarat fostul viceprimar de Rovinari.
Vă prezint, mai jos, copii după documentele ce demonstrează ce bani a luat firma din București și ce suprafață de spații verzi pretindea că are în întreținere. Posibil că rovinărenii vor fi oarecum uluiți. Conform documentelor, par să fie îmbrăcați în verdeață; îmbrăcați-neîmbrăcați, Garden Center Group a făcut bani frumoși… Cel mai recent primar interimar, Claudiu Vodislav, susține că, totuși, suprafețele trecute în contracte nu ar fi exagerate, fiind vorba de o aceeași suprafață care ar beneficia de servicii de întreținere, o dată pe lună, timp de 8 luni pe an.
Acesta este acordul-cadru; tariful, pe 4 ani, pentru întreținerea spațiilor verzi: aproape 10 milioane lei noi!
Pe baza acordului – cadru s-au semnat contracte subsecvente, în 2013 și 2014.
2013
2014
Rovinărenii, nemulțumiți de Garden Center Grup; și nu par a fi singurii!
Am discutat cu surse ce nu doresc să-și divulge identitatea – angajați ai Primăriei Rovinari – care pretind că anumite persoane ”interesate” contactează, neoficial, pe oricine îndrăznește să comenteze despre posibile nereguli sau derapaje de la nivelul Primăriei Rovinari, în perioada mandatelor răposatului Filip.
Este, în același timp, o deosebită/nejustificată presiune pe succesorii lui Filip, existând, în acest sens, diverse speculații, la nivelul opiniei publice.
Ca atare, la Rovinari, s-au succedat 3 primari interimari în ultimele 3 luni, fiind cea mai semnificativă rată de demisii, la nivelul unei autorități publice din Gorj. Totuși, procurorii gorjeni nu s-au autosesizat.
Reamintesc că Gorjul este unul dintre județele în care filiala locală a DNA s-a cerut autodesființată, neputând identifica picior de corupt în județ.
Să fie mizele așa mari la nivelul administrației publice a acestui orășel de provincie? Privind la sumele din contractele cu Garden center Grup, așa s-ar părea. În alte orașe, unde lumea nu e în genunchi, ca în Gorj și unde există presă și instituții, au apărut public anumite nemulțumiri.
Un astfel de oraș este Sighișoara, unde ziarul ”Independentul Sighișorean” susține că urmarea colaborării autorităților cu firma Garden Center a ținut de Curtea de Conturi și D.N.A. Conform ziarului sighișorean, în raportul Curții de Conturi sunt menționate anumite nereguli și posibile prejudicii:
- 1. “Au fost angajate și efectuate cheltuieli nelegale prin achitarea către SC Garden Center Group SRL București a unor cantități de lucrări mai mari decât cele real executate în Piața Muzeului, urmare a acceptării nejustificate la decontare/plată […] a suprafeței de 1.606 m pătrați pavaj față de 806 mp cantitatea real executată”. Prejudiciul estimat este de 25.430 lei, din care 20.394 lei sunt plăți nelegale, iar 5.036 lei sunt dobânzi și comisioane bancare.
- 2. “Plata nejustificată către SC Garden Center Group SRL București a unui număr de 282.408 bucăți piatră cubică 10x10x10, ca urmare a acceptării nejustificate la decontare/plată a pietrei cubice refolosite din vechiul pavaj”. Prejudiciul estimat este de 394.281 lei,din care 318.814 lei sunt plăți nelegale, iar 75.467 lei sunt dobânzi și comisioane bancare”.
Poate vă întrebați cum au perceput contribuabilii din Sighișoara relația edililor cu firma Garden Center Grup…?
Contractul cu Garden Center Grup s-a sistat în vara acestui an; primarul interimar Chivu a semnat altul, cu o firmă a Consiliului Local Rovinari și e investigat de A.N.I.
Dipă sistarea contractului, Primăria Rovinari a revenit la colaborarea cu o societate comercială din subordinea Consiliului Local Rovinari, cu care lucrase, înainte să apară ”Garden Center Grup”, pe firmament, în 2012.
Este vorba de ”S.C. Apă, Canal, Salubritate” (ACS)… o firmă în care singurul acționar este statul, mai exact Consiliul Local Rovinari. După cum se poate constata și din următoarea hotărâre de CL.
Contractul cu ACS a fost semnat de primarul interimar, fostul viceprimar Chivu Laurențiu, care susține că s-a întâmplat să fie singurul cu atribuții de ordonator de credite, din Primărie, la momentul la care trebuia semnat noul contract de achiziție servicii spații verzi cu ACS, de data aceasta.
Acesta susține că prețul pentru care a achiziționat serviciile ACS de întreținere a spațiilor verzi în Rovinari este de 20 ori mai mic decât cel din contractele cu Garden Center Grup, iar durata contractului este de fix 1 lună.
În momentul de față, Chivu este cecetat de A.N.I., ca urmare a unei plângeri în legătură cu o suspiciune de conflict de interese.
Care este conflictul de interese suspicionat: fratele lui Chivu e muncitor în dapartamentul de salubritate al firmei ACS. Chivu susține că această plângere se va dovedi nejustificată, nefiind decât un atac politic.
Câteva extrase din contractul pentru care Chivu e anchetat de A.N.I. pe motiv că s-ar afla în conflict de interese…
Speța este interesantă, ca atare am solicitat A.N.I. copii după înscrisurile pe care le produce în demersul de anchetare a lui Chivu, urmând să le prezint public, pe măsură ce-mi parvin.
Vom reveni cu alte documente care dovedesc ce bani a încasat Garden Center Grup de la Rovinari, în ultimii ani.
Comments 1