Inspectoratul Școlar Județean din Gorj a anunțat că la concursul pentru postul de directori/directori adjuncți pentru școlile din județ s-au consemnat 228 candidaturi, dintre care șapte au fost respinse pe motiv că le lipseau unele documente cerute.
Unul dintre candidați, Gheorghe Benegui, a fost respins pentru că nu obținuse binecuvântarea unui cult religios. Nefiind cleric, el nu a primit binecuvântarea Mitropoliei Olteniei pentru a candida la funcția de director al Liceului Teologic din Târgu-Jiu. Acesta a declarat presei locale că:
Nu am obţinut binecuvântarea de la Mitropolie. Nu am primit-o pentru înscrierea la concurs în baza protocolului pe care l-a făcut Patriarhia cu Ministerul Educaţiei. Au făcut metodologia pentru acordarea binecuvântărilor care spune că la liceele şi seminarele teologice directorii trebuie să fie clerici. Puteam să-i dau în judecată. În legea educației, pe baza căreia se dă concurs, zice că la liceele vocaţionale, sportive, teologice sau militare, se recomandă ca unul dintre directori să fie de specialitate.
Ca atare, s-a înscris în concurs sperând că va fi declarat „admis”, iar, apoi, să se transfere pe o funcție la nivelul Liceului Teologic.
O altă situație interesantă este cea a lui Constantin Bogdan. Beneficiind de susținerea partidului lui Mircea Geoană – Partidul Social Românesc (PSRO) – Constantin Bogdan a candidat la funcția de inspector școlar general adjunct. Nu a promovat examenul susținut la nivelul Ministerului Educației, ca atare acum și-a depus candidatura pentru conducerea a șapte școli diferite din Gorj, impunându-se ca adevărat candidat de profesie.
Directori fără contracandidați
În unele școli există candidați unici. Este vorba chiar de cazul prestigiosului Colegiu Național Tudor Vladimirescu – CNTV – unde directorul în funcție, Dorin Tașcău, este unic candidat la funcția de director, deși pentru postul de director adjunct s-au înscris mai mulți candidați. E o situație surprinzătoare, mai ales că rivalele CNTV din județ – Colegiul Național Spiru Haret și Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu – beneficiază de competiție.
Și la Școala Al. Ștefulescu, din Târgu-Jiu, directorul în funcție Aurel Popescu candidează de unul singur. Așijderea stau lucrurile și la Colegiul Auto din Târgu-Jiu, unde unde Nicoleta Dănăricu candidează la propria succesiune. Aceste două școli prezintă mari nereguli la nivelul actului de management, nereguli sesizate public și chiar reclamate Ministerului Educației.
Într-un caz similar de unitate școlară unde s-au semnalat probleme în actul de management, adică la Colegiul Tehnic (CT) Motru, fostul director Niculina Chițulescu are trei contracadidate. Surse de la nivelul preuniversitarului gorjean acuză presiuni pentru reimpunerea directorului Chițulescu pe funcție, aceasta pierzându-și funcția pe care a deținut-o în ultimii patru ani pe motiv de management defectuos.
Soția vicepreședintelui CJ Gorj iese „din umbră”
Codruța Florescu, soția vicepreședintelui Consiliului Județean Ciprian Florescu, profesoară la Palatul Copiilor din Tâgu-Jiu, a decis să candideze împotriva directorului din ultimii 11 ani, Pompiliu Ciolacu. Codruța Florescu s-a declarat dezvantajată până acum de faptul că soțul este personalitate politică a județului, ca atare este gata să iasă „la luptă” cu directorul în funcție de la Palatul Copiilor.
Nu pot să stau acasă pentru că soțul m-a luat cadru didactic, deci nu m-a făcut el cadru didactic. Îmi doresc pentru că mă consider pregătită, mă consider în stare să schimb în mai bine fața instituției și e o provocare pentru mine. Am stat în umbră până acum tocmai din cauza soțului. Acum m-am gândit că este concurs și nu se mai interpretează, a declarat doamna Florescu unui cotidian local.
Presiuni PSD
Sursele de la nivelul preuniversitarului gorjean vorbesc deja de presiuni politice semnificative, PSD Gorj nefiind dispus să piardă controlul asupra unui domeniu pe care-l controlează autoritar de opt ani, de când nu s-a mai organizat concurs pe post. Nu puține au fost cazurile în care directorii numiți „cu delegație”, an de an, de IȘJ Gorj, au permis evenimente de campanie electorală pentru candidați social-democrați în incinta școlilor.
Vezi cum se desfășoară concursul pentru posturile de director și director adjunct în Galați, în Timiș și în Vrancea.
Comments 3