La o zi după condamnare, senatorul a fost prezent la ședința de partid privind componența listelor și, fără să spună un cuvânt, a primit acordul conducerii pentru a se număra pe „lista celor cinci” candidați PSD din Iași la Senatul României.
„A fost prezent, nu a zis nimic, și la final s-a găsit pe listă. Asta este tot ce putem acum. Deocamdată s-au scris în ordine alfabetică numele pe cele două liste, cele 12 persoane la Camera Deputaților și cele cinci la Senat, urmând ca până pe 27 octombrie să se decidă la București și ordinea oficială pentru alegeri. Eu nu cred că domul Lazăr și-a negociat prezența pe listă la București, ci aici, la Iași”, ne-a declarat un participant de la ședința de ieri. Mihai Chirica nu a putut fi contactat, aseară, pentru a oferi o explicație cu privire cu prezența unui senator cu dublă condamnare pe lista finală.
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul formulat de parlamentar la sentința dată de aceeași instanță în luna ianuarie a acestui an, pe care a și păstrat-o.
Potrivit soluției judecătorilor, Lazăr a fost condamnat pentru mai multe fapte de abuz în serviciu, în final păstrându-se pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare.
„Constată că fapta pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului Lazăr Sorin Constantin la pedeapsa de 6 luni închisoare prin sentința penală nr.350/11.04.2014 a ÎCCJ – Secția Penală (rămasă definitivă prin neapelare la data de 23.04.2014) este concurentă cu faptele deduse judecății (n.r. – condamnarea pentru conflict de interese). În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b din Codul penal anterior, contopește pedepsele susmenționate de 6 luni închisoare, 1 an închisoare, 3 luni închisoare și 6 luni închisoare și dispune ca inculpatul Lazăr Sorin Constantin să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare. În baza art.81 din Codul penal anterior, dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art.82 din Codul penal anterior”, arăta sentința din 25 ianuarie a ÎCCJ, în care se specifica și că se dispune și confiscarea a 15.819 lei. Aceeași sumă trebuie să o plătească și celălalt inculpat condamnat în dosar, Constantin Petrușcă, contabilul primăriei la data faptelor și cel care ar fi avizat plata ilegală a mai multor sume.
Fapte de pe vremea când era primar
Prezentul dosar are la bază fapte ale lui Sorin Lazăr de pe vremea când era primar al comunei Strunga și ordonator de credite, în perioada 2008 – 2009, când a aprobat plata mai multor sume de bani, inclusiv sieși. Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe senator la finalul anului 2014, când avea deja la activ o condamnare cu suspendare de șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Conform procurorilor DNA, una din aceste plăți, în valoare de 10.160 lei, a fost făcută în contul a trei membri de la o comisie de evaluare din cadrul unei licitații. „Aceste plăți au fost nejustificate și nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fișa postului această activitate ca atribuție de serviciu, fie nu puteau beneficia de altă formă de retribuire, în afara indemnizației prevăzute de lege pentru această funcție”, potrivit unui comunicat al DNA din 2014.
O altă plată ilegală este cea către trei persoane, ce ar fi fost plătite ca zilieri, fără a exista însă vreun act care „să ateste prestarea unor activități (pontaje, recepții ale unor servicii prestate sau orice fel de act care să dovedească prestarea unui anumit serviciu), în folosul unității administrativ-teritoriale, de către respectivele persoane”.
Senatorul Lazăr a încasat banii ilegali ai primarului Lazăr
Într-un alt caz, Sorin Lazăr a încasat un premiu anual pe care îl primea când era primar, chiar și după ce a fost ales senator. Procurorii susțin că premiul era de 5.000 lei, iar partea primarului era de 2.600 lei, restul revenindu-i viceprimarului de la acea vreme.
„În acest mod, primarul și viceprimarul comunei și-au însușit pur și simplu aceste sume de bani din bugetul local, deși conform prevederilor legale indemnizația lunară era singura formă de remunerare a primarului și a viceprimarului pentru activitatea corespunzătoare funcției. Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petrușcă Constantin, în calitate de contabil și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în cadrul primăriei, fără existența unui angajament legal și cu încălcarea prevederilor legale”, au mai precizat procurorii.
Republica Strunga
Sorin Lazăr este cunoscut ca un stăpân al comunei Strunga. După ce a fost ales senator și a trebuit să părăsească primăria, a avut grijă ca „puterea” să rămână în familie. Deși inițial cu un scurt interimat, soția lui Sorin Lazăr, Mariana, este deja la al doilea mandat de primar al comunei Strunga.
După ce a fost ales senator, Lazăr și-a angajat fiul la cabinetul parlamentar, fapt ce a atras atenția Agenției Naționale de Integritate în 2011.
„Domnul Lazăr Sorin Constantin, senator în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, domnul Lazăr Mihai Eduard, în perioada 01.09.2010 – 01.10.2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 24 Iași, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției”, au notat inspectorii ANI.
În perioada menționată, fiul senatorului ieșean ar fi încasat ilegal de la stat, în calitate de angajat la biroul parlamentar, suma de 6.434 de lei. Pentru această faptă, Lazăr a fost condamnat de ÎCCJ la șase ani de închisoare cu suspendare.
Senatorul ieșean nu a dorit, ieri, să răspundă apelurilor telefonice pentru a oferi un punct de vedere.
Cine și-a făcut loc pe lista PSD pentru parlamentare
La sfârșitul ședinței de aseară din cadrul PSD Iași, s-a hotărât ca, pe lângă senatorul Sorin Lazăr, pe lista pentru Senat să mai figureze un alt senator în funcție, Florin Constantinescu, trimis în judecată pentru fapte de corupție. Lista este completată de Florin Boca, consilier local și om de afaceri cu interese imobiliare, ales președinte al comisiei de urbanism din Consiliul Local în actualul mandat, Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară și Romeo Olteanu, fost viceprimar, prefect și actualmente consilier județean. Olteanu este și director al Fotbal SA, societate care se ocupă cu închirierea spațiilor comerciale ale Primăriei.
La Camera Deputaților, lista conține 12 nume, unele fiind reale surprize, cum ar fi Bogdan Alexa (vicepreședinte ANRSC), Vasile Axinte (viceprimar Pașcani), Bogdan Cojocaru (consilier județean) sau Ionuț Câmpeanu (fost șef TSD Iași). Celelalte nume de pe listă sunt ale consilierilor județeni Mihaela Ivancia, Vasile Câtea, Silviu Macovei și Cristian Stanciu (fiul lui Anghel Stanciu, cel mai vechi parlamentar ieșean), medicul Tudor Ciuhodaru, recunoscut pentru traseism politic, șefa ISJ Camelia Gavrilă (consilier local), deputatul Sorin Iacoban și primarul comunei Schitu Duca, Mihai Mihalache.