• Ce se dă şi ce se ia mită la Hârlău: uşi de garaj, picioruşe de porc, buşteni, butoaie cu vin şi desigur, bani, mai mulţi sau mai puţini, după buzunarul fiecăruia.
• DNA a dat iama în Primăria Hârlău după ce prim-procurorul local a „căzut” cu o găinărie de 200 de euro care l-a costat patru ani cu executare.
• Procurorul Ciobanu, însetat, dar nu de dreptate, ascunsese în beciul Parchetului o tonă de vin.
„Primii gospodari” ai oraşului Hârlău, şeful Ocolului Silvic şi comisarul şef din localitate au fost trimişi în judecată „la pachet” cu alţi complici pentru multiple fapte de corupţie. Fiind unul din cele mai mici oraşe din România, şefii instituţiilor amintite au făcut din Hârlău propria moşie în care micile „găinării” pe care le făceau le dădeau impresia de normalitate. Uşi de garaj, maşini de lemne, sunt câteva din lucrurile pentru care şefii oraşului Hârlău îşi foloseau influenţa pentru a le obţine ilegal, în schimbul protecţiei sau al unor contracte publice atribuite ilegal. Ultima anchetă demarată de procurorii anticorupţie vine după ce nu demult procurorul şef din localitate a fost condamnat pentru că primea mită băutură şi mâncare, iar deputatul de circumscripţie, social democratul Anghel Stanciu, a primit şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi i-au trimis în judecată săptămâna trecută pe primarul Constantin Cernescu, viceprimarul Florin Ţăpuşă, şeful Ocolului Silvic Ioan Amariei (toţi trei sub control judiciar), dar şi pe şeful Poliţiei, Dumitru Simionescu, Pavel Dulgheru, fost angajat al Gărzii Forestiere Suceava, şi Mihai Vatavu, fost şofer personal al lui Amariei. Printre acuzaţi se mai găsesc şi Dumitru Marian, Vasile Gheorghiţeanu, Constantin Curcă şi Amelia Sava, toţi angajaţia ai Primăriei Hârlău. Dosarul a pornit de la un denunţ împotriva şefului Ocolului Silvic Hârlău, Ioan Amariei, căruia îi sunt imputate şi cele mai multe infracţiuni: trei de luare de mită, şapte de abuz în serviciu, plus fals intelectual şi instigare la fals intelectual.
În luna ianuarie a acetui an, procurorii au luat cu asalt oraşul Hârlău şi au efectuat 19 percheziţii ca urmare a denunţului împotriva lui Amariei. Acesta a fost reclamat că în perioada iunie-august 2014 a solicitat de la un om de afaceri trei uşi de garaj montate la o anexă a instituţiei, precum şi să nu mai plătească 7.000 lei pentru o lucrare pe care o executase la vila sa, în schimbul derulării unui contract încheiat de instituţia publică la care lucra şi ameninţându-l că nici nu va mai prinde alte contracte. Din rechizitoriu mai reiese faptul că după această cerere, Amariei a mai dorit de la omul de afaceri şi suma de 10.000 lei din contractul pe care urma să i-l atribuie. „În perioada septembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeaşi calitate, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai multe persoane, printre care şi pe inculpatul Cojocaru Constantin, să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Beneficiari ai materialului lemnos dobândit în condiţiile de mai sus au fost printre alţii şi inculpaţii Cernescu Constantin (primarul oraşului Hîrlău) şi Simionescu Dumitru (Şeful Poliţiei), care l-au instigat pe şeful Ocolului Silvic Hîrlău să acţioneze în maniera arătată”, potrivit procurorilor anticorupţie.
Faptele de care este acuzat comisarul Simionescu datează din ianuarie 2015, când Ioan Amariei i-ar fi spus gestionarului-şef al formaţiunii de exploatare din cadrul ocolului Silvic Hârlău să pregătescă o cantitate de lemne pentru Dumitru Simionescu, care ar fi primit 8 mc şi în 2014, prin aceeaşi metodă. Gestionarul i-ar fi replicat atunci lui Amariei că nu mai are de unde să dea lemne decât dacă ar tăia ilegal, Amariei precizând că nu are încotro, deoarece comisarul-şef ar fi lăsat să se înţeleagă că „în cazul în care solicitarea nu-i va fi satisfăcută, nici poliţistul nu va mai închide ochii la ilegalităţile care se comit în mod constant în cadrul ocolului silvic condus de Amariei Ioan“, se menţionează în documente ale anchetatorilor.
Totodată, aceleaşi documente au scos la iveală faptul că acea cantitate ar fi urmat să fie trecută în procentul de 5% pierderi din totalul materialului lemnos pe care îl administra gestionarul. Din documentele procurorilor reiese că şi primarul Constantin Cernescu obţinea ilegal lemne de la Amariei şi le dădea unor patroni de restaurante pentru a-i fi organizate diferite petreceri, la care erau invitaţi şi mulţi oameni politici din Iaşi.
De asemenea, pe 11 august 2015, Amariei, împreună cu Pavel Dulgheru nu au confiscat o cantitate de material lemnos găsită asupra unei persoane care nu avea documente justificative. „Acţionând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu de 15.228,73 lei Direcţiei Silvice Iaşi, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos”, au mai precizat procurorii. În acelaşi dosar, fostul primar Constantin Cernescu a fost anchetat pentru că şi-ar fi determinat un subaltern să întocmească în fals un proces verbal de recepţie pentru o lucrare de alimentare cu apă ce de fapt nu era finalizată. Falsurile au fost continuate şi de angajaţii primăriei, care au semnat respectivul document, creându-se astfel o pagubă de 2.500 de lei Primăriei Hîrlău. În acelaşi an, viceprimarul Ţăpuşă Florin a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hîrlău.
Ca administrator la două firme, Ţăpuşă s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele firmelor şi a efectuat plăţi către angajaţi. Procurorii au mai notat că viceprimarul ar fi ajutat o cunoştinţă să treacă un drum ce avea barieră fără a plăti taxele aferente, dar şi că ar fi folosit un angajat al primăriei în interes personal. Procurorii au dispus instituirea unor măsuri asigurătorii pe bunurile primarului, viceprimarului şi ale şefilor Poliţiei şi al Ocolului Silvic. După demararea anchetei şi instituirea măsurii arestului la domiciliu, primarul Cernescu a fost suspendat, iar viceprimarul Ţăpuşă şi-a dat demisia, locul lor fiind luat de Radu Curcă (PSD) şi Constantin Fotea (PNL), cei doi fiind şi contracandidaţi la alegerile locale din iunie 2016.
Ciubucurile procurorului şef
În noiembrie 2014, fostul procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău, Ghenadie Ciobanu, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. El ar fi primit 200 euro de la ruda unui şofer, în scopul de a închide un dosar rutier. Însă, din rechizitoriul DNA au ieşit la iveală şi alte nenumărate cazuri în care Ciobanu primea alimente ca picioare de porc, ouă, vin pentru a „rezolva” dosare, şi timp de un an a depozitat într-o anexă a sediului Parchetului o tonă de vin. Deşi condamnat nu pentru fapte de corupţie, deputatul de circumscripţie Anghel Stanciu s-a molipsit de la acest „virus” care caracterizează oraşul Hîrlău şi şi-a angajat un fiu şi nora la cabinetul său parlamentar, deşi are afaceri foarte profitabile cu fundaţia familiei. În primăvara anului trecut, Anghel Stanciu a fost condamnat pentru conflict de interese la şase luni de închisoare cu suspendare şi a trebuit să plătească 3000 lei cheltuieli de judecată statului.
foto ziaruldeiasi.ro
Comments 1