Modul în care a evoluat cariera d-lui Ponta Victor-Viorel, în ultimii ani, ne-a dezvăluit, în persoana ex-Premierului României, un personaj preocupat de a-și promova o imagine falsă în societate.
Rând pe rând, toate ipostazele, ce i-au adus recunoaștere d-lui Ponta, au fost dovedite a fi false.
Domnia-sa s-a prezentat drept Doctor în Drept – în fapt am aflat că furase pentru a se împăuna cu acest titlu; calitatea de avocat a d-lui Ponta este, de asemenea, pe cale să devină un abur risipit, de îndată ce europarlamentarul Monica Macovei își va fi dus la bun sfârșit demersul de retragere a acestei calități de avocat, una obținută în baza unui titlu de doctor retras, pe motiv de plagiat.
Dl. Ponta mai avea o calitate, pe care și-o vântura, ostentativ, mai ales de când nu mai este Premier: aceea de personalitate politică recunoscută internațional.
Marți, procurorii DNA au comunicat că și aceasta e posibil să fi fost obținută ilicit: prin săvârșirea a două infracțiuni de către Victor Ponta – folosirea influenței, sau a autorității, în vederea obținerii de bunuri necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.
DNA a privit în esența gândirii politice a lui Victor Viorel Ponta și a identificat două posibile infracțiuni
Conform comunicatului din 6 septembrie 2016, Direcția Națională Anticorupție a anunțat începerea urmăririi penale și punerea sub control judiciar a fostului Premier al României, Victor Ponta, într-un nou dosar penal.
Acesta este suspectat de săvârșirea a două infracțiuni, în colaborare cu deputatul Sebastian Ghiță, cu scopul de a obține un rezultat de imagine necuvenit.
Aceste infracțiuni ar fi fost săvârșite, urmărindu-se crearea iluziei că dl. Ponta este o personalitate politică recunoscută și agreată de politicieni europeni. În speța de față, cel pentru a cărui recunoaștere ar fi comis infracțiuni dl. Ponta, ar fi fost ex-Prim-ministrul Marii Britanii, Tony Blair.
Schema infracțională ar fi fost următoarea: Ponta și-ar fi folosit autoritatea de președinte de partid, pentru a-l pune pe Sebastian Ghiță pe lista de candidați PSD la alegerile parlamentare din anul 2012, într-un colegiu, unde acesta avea șanse certe să câștige. Pentru acest beneficiu, actualul deputat Ghiță ar fi plătit 220 000 de euro, dar nu lui Ponta direct, deși beneficiul ar fi fost al fostului Premier, ci unui interpus cu ONG al ex-Premierului României:
„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”, susțin anchetatorii.
După iluziile doctor și avocat, Ponta a creat și iluzia importanței politice, pe care i-ar fi acordat-o Tony Blair
Modul în care a gândit „ecuația” Blair, ne face evidentă, la Ponta, o grandomanie specifică secretarilor PCR județeni, de pe timpuri: DNA susține că fostul Premier a implicat în toată povestea și o organizație nonprofit și apolitică, astfel dorind să inducă, în fals, ideea că Blair ar fi dorit să se vadă cu Ponta și nu invers:
„Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse”, susțin anchetatorii, conform comunicatului DNA.
Ca urmare a acestor demersuri, Tony Blair a venit în România să se întâlnească cu Ponta, suma de 220 000 de euro a fost justificată, prin 2 contracte, iar Sebastian Ghiță a obținut sinecura solicitată: deputat în Parlamentul României.
DNA susține că acest dosar face evidentă o practică ilegală, încetățenită, în România, o practică ce deturnează însuși sensul democrației; potrivit acesteia, „oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale. În acest context, în condițiile în care legea partidelor politice și legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcții de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competență profesională si probitate. Practic orice plată făcută în aceste condiții constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidați într-un colegiu care să asigure obținerea mandatului este condiționată de efectuarea acesteia”, se susține în comunicatul DNA.
Mai poate candida inculpatul Ponta pentru un nou mandat de deputat?
Conducerea penală a PSD Gorj (președinții Florin Cârciumaru, anchetat penal sub suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni asimilabile infracțiunilor de corupție și Ion Călinoiu, anchetat sub suspiciunea de fals în formă continuată) îi trimite bezele, de câteva luni, actualului inculpat Ponta, pe care-l asigură că va obține un nou mandat de deputat la Gorj.
Dorința pesediștilor gorjeni, însă, se lovește, în momentul de față, de un zid, respectiv Codul de etică și conduita al PSD, conform căruia persoanele aflate sub control judiciar „nu vor beneficia de susținerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condițiile legii, a unor funcții politice sau administrative alese sau numite”…
Desigur, dl. Ponta va susține ipoteza unui nou dosar politic, diverse conspirații, rolul lui Macovei în complot, ș.a.m.d., însă, conform legii, pentru următoarele 60 de zile, va avea următoarele obligații:
„– să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței; – să se prezinte la Direcția Generală de Poliție a Mun. București – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat – să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent; – să nu se apropie de alte persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale; – să nu facă declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați în cauză – să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme” . (conform comunicatului DNA)
Va renunța Ponta la ultima calitate falsă – aceea de politician?
Orice om cinstit ar accepta că un politician nu poate fi util țării sale, atât timp cât partidul nu-l poate desemna candidat, din rațiuni ce au legătură cu încălcarea prevederilor Codului penal.
Nu și dl. Ponta: e ușor de intuit că acesta, în condițiile în care PSD va alege să-și respecte codul de conduită, va trece la PRU.
Astfel, dl. Ponta se va agăța, cu disperare, de ultima calitate pe care o posedă în fals: aceea de politician „valoros”, „recunoscut de personalități politice internaționale”, ca Tony Blair și va candida.
Posibil că gorjenii îi vor da un nou mandat: nu este primul penal pe care cetățenii acestui județ îl votează, senin.
Rămâne un aspect, ce merită lămurit: ce mai este domnul Ponta, dacă se va dovedi că toate cele trei calități „lucioase”– doctor în Drept, avocat și politician – au fost aspecte false ale personalității sale?
Pe timpuri, sălbaticii erau atrași de obiectele strălucitoare; d-lui Ponta i-au plăcut, mereu, calitățile „lucioase”, dar care nu i se cuveneau: doctor, avocat, politician. Pentru a le obține, a furat, a mințit și a încălcat legea.
Odată dispărute aceste calități ce nu i se cuveneau, intuiesc că dl. Ponta va avea opțiunea de a fi cinstit: mai ales cu sine!
Comments 2