Gălăţenii plătesc din greu pentru investiţiile care ar fi trebuit realizate cu fonduri europene, dar sunt păcăliţi că au contribuit cu mult mai puţin.
Potrivit panourilor şi informărilor celor cinci proiecte cu finanţare europeană inaugurate în acest an, contribuţia totală de la bugetul local este de doar 2,6 milioane de lei, iar grosul banilor, 36,6 milioane de lei, sunt fonduri nerambursabile.
În realitate însă, fondurile nerambursabile primite sunt de doar 22,8 milioane de lei, iar de la bugetul local, pentru finalizarea a trei proiecte europene, s-au cheltuit 12 milioane de lei, banii gălăţenilor. Sunt așadar peste 9,3 milioane de lei, adică peste două milioane de euro pe care gălăţenii le plătesc în locul fondurilor europene care ar fi putut fi atrase. Dar aceste fonduri europene nu au putut fi folosite pentru că proiectele europene cu pricina nu au fost finalizate în termenul stabilit iniţial, adică până la finele anului 2015. Ptin urmare, primăria şi-a asumat, odată cu prelungirea termenelor de finalizare, şi suportarea costurilor lucrărilor executate în cursul anului 2016 pe care ştia că UE nu le va mai deconta.
La conferinţele de închidere a proiectelor respective, autorităţile s-au eschivat când le-am întrebat care a fost asistenţa financiară nerambursabilă primită şi câţi bani s-au plătit, în realitate, de la bugetul local. Motivaţia a fost aceea că valorile se vor şti abia la recepţia lucrărilor, care nu avuseseră încă loc.
Pentru a afla preţul corect pe care l-au plătit gălăţenii pentru aceste investiţii întârziate, am solicitat Primăriei, în baza liberului acces la informaţiile de interes public, situaţia finală a sumelor decontate. Şi am pus-o în oglindă cu sumele anunţate pe panourile din oraş şi în informările Primăriei.
Sistemul inteligent de trafic
Pe panourile proiectului „Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii” scrie clar:
- Valoarea totală a proiectului – 19.214.544 de lei
- Contribuţia UE şi a Guvernului României – 18.830.253 de lei
- Contribuţia beneficiarului (municipiul Galaţi) – 384.290 de lei, adică 2%.
În realitate, conform datelor furnizate de Primăria Galaţi:
- Valoarea finală a proiectului – 19.831.627 de lei
- Asistenţa financiară nerambursabilă (UE şi naţională) – 15.311.856 de lei
- Contribuţia municipiului – 4.519.771 de lei.
Așadar, cu 4.135.481 de lei mai mult decât scrie pe panou. În loc de 2% gălăţenii trebuie să suporte de fapt 22,7% din valoarea investiţiei.
Co-finanţarea locală, într-adevăr, ar fi trebuit să fie mai mică. Suma a crescut tocmai pentru că am depăşit puţin (n.n. – cu opt luni) data limită până la care putea fi implementat. Eu spun că este un plus pe care îl avem, suntem singura municipalitate care are un astfel de sistem în această regiune, a declarat, la inaugurarea „undei verzi”, noul primar al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.
Despre „unda verde” aţi mai putut citi în platforma Justiţie Curată.
Centrul Comunitar de Servicii Sociale
Panou:
- Valoarea totală a proiectului – 12.658.730 de lei
- Contribuţia UE şi a Guvernului României – 12.325.132 de lei
- Contribuţia beneficiarului – 333.596 de lei, adică 2%.
Datele finale comunicate de Primăria Galaţi:
- Valoarea finală a proiectului – 9.345.236 de lei
- Asistenţa financiară nerambursabilă – 4.466.970 de lei
- Contribuţia beneficiarului – 4.878.266 de lei.
Cu 4.544.670 de lei mai mult decât scrie pe panou. Mai exact, în loc de 2%, gălăţenii au plătit 52,2% din valoarea investiţiei, investiție care, aşa cum aţi putut citi în platforma Justiţie Curată, a fost inaugurată fără apă, canalizare şi gaze și care încă nu funcţionează nici la această dată.
Un proiect care a demarat destul de anevoios, s-a derulat cu dificultate şi se finalizează bine, au conchis autorităţile mulţumite de modul în care s-a rezolvat investiţia.
Centrul de zi pentru copiii cu autism
Panou:
- Valoarea totală a proiectului – 3.194.914 lei
- Contribuţia UE şi a Guvernului – 2.344.352 de lei
- Contribuţia beneficiarului – 47.843 de lei, adică 2%.
Datele finale:
- Valoarea finală a proiectului – 2.151.304 lei
- Asistenţa financiară nerambursabilă – 1.446.248 de lei
- Contribuţia beneficiarului – 23.762 de lei
- Cheltuieli neeligibile suportate – 681.295 de lei.
Explicaţia autorităţilor pentru cheltuielile neeligibile este:
Procedura pentru achiziţionarea dotărilor în cadrul proiectului (echipamente medicale, articole şi echipamente IT, obiecte de mobilier, programe informatice) s-a derulat de două ori întrucât pentru unele loturi au fost prezentate oferte neconforme sau nu s-au prezentat oferte.
Şi pentru reabilitarea blocurilor am plătit mai mult!
Pe lista proiectelor pe care Primăria le-a finalizat tot în august 2016 se află şi Creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe Y5, Y6, Y7, G10 şi X4, investiţii despre care aţi mai putut citi în Justiţie Curată.
Schema de finanţare aplicată ar fi trebuit să fie: 60 la sută fonduri nerambursabile (europene şi naţionale), 30 la sută – fonduri publice şi 10 la sută – contribuţia asociaţiei de proprietari. În realitate, contribuţia publică locală a ajuns la 50%.
E loc şi de mai rău
Ar trebui să privim partea plină a paharului. Când am început mandatul, exerciţiul financiar european era pe final, iar de extras din axele care mai erau finanţabile la momentul respectiv, am extras ce-a rămas de pe la alţii, asumându-ne nişte riscuri. Atâta timp cât parte din aceste proiecte a fost finanţată prin bani europeni, nu văd aşa o mare nenorocire!declara, la finele anului trecut, Marius Stan, cel care era primar al Galaţiului, responsabil de derularea celor cinci proiecte.