Cele peste 10 milioane de lei alocate de Guvern judeţului Vrancea pentru repararea pagubelor post-inundaţii vor fi folosite mai ales pentru refacerea drumurilor județene distruse de ploile din lunile mai, iunie și august. Reparaţiile vor fi făcute însă cu o întârziere de câteva luni, pe frig şi ploaie, pentru că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel care împarte şi de această dată banii dați de guvern, a refuzat să facă alocări din fondul de rezervă atunci când primarii afectaţi i-au solicitat.
Cioloș a dat, Oprișan va împărți
Doar o cincime din suma alocată de Guvern va fi gestionată direct de către primăriile comunelor afectate, restul de 8 milioane de lei intrând pe mâinile preşedintelui Consiliul Județean Vrancea, cu destinaţia reparaţii drumuri judeţene. Primarii mai multor comune dar și consilierii județeni liberali susţin că pagubele ar fi fost limitate şi refacerea mult mai eficientă, dacă banii ar fi fost s-ar fi alocaţi rapid bani din fondul de rezervă aflat la dispoziţia CJ Vrancea.
Primarii s-au organizat singuri
Pentru că nu au primit ajutor financiar la timp, unii primari s-au organizat singuri în încercarea de a înlătura efectele inundațiilor. Au scos utilajele și au intrat pe ulițele comunale, dar s-au ferit să intervină pe drumurile județene, de teama unui dosar penal. Nenumăratele lor solicitări pentru sprijin financiar trimise către Consiliul Județean Vrancea s-au lovit de un refuz categoric din partea instituției.
Domnului Oprișan nu-i place istoria. Atunci când nu se ceartă pe facebook pe tema postărilor despre personalitățile liberale, se comportă precum boierul care l-a scuipat pe Moș Ion Roată. Nu spun ca un fanariot, deoarece risc un proces la CNCD. Din fericire, există oameni precum Cioloș, care spală imaginea autorităților nepăsătoare, a declarat consilierul județean Adrian Crețu (PNL).
Marian Oprișan este obișnuit cu un anumit tip de răspuns din partea Guvernului. Un răspuns pe care îl primea când prim-ministru era Ponta și care se rezuma la un: «da, nu se poate!». Anul acesta, Dacian Cioloș a alocat de două ori fonduri comunelor vrâncene fără să se plimbe cu barca trasă de jandarmi pentru a strange capital electoral, susține Cătălin Toma, primarul comunei Jariștea, comună afectată de inundații.
Oprișan se simte „instigat” la încălcarea legii
Într-un comunicat remis presei, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, spune că nu putea interveni la infrastructura afectată de inundații cu bani din fondul de rezervă deoarece acești bani sunt destinați doar pentru ajutorarea persoanelor fizice, iar comisiile de specialitate ale comitetelor locale pentru situații de urgență nu au raportat calamități.
Pe de altă parte, Oprișan spune că solicitarea liberalilor de a aloca bani din fondul de rezervă reprezintă o instigare la săvârșirea de ilegalități și precizează că refacerea infrastructurii este apanajul Guvernului și al primăriilor comunelor afectate. Marian Oprişan nu s-a sfiit, în schimb, să aloce peste 200.000 de euro pentru „Organizarea Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2016”.
Conform situației comunicate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, pagubele produse de inundațiile din perioada 22 – 24 august au fost următoarele:
- 22 comune afectate
- 5 case distruse (comuna Urechești)
- 231 case afectate
- 223 anexe gospodărești afectate
- 734 curți și grădini afectate
- 860 ha teren arabil afectate
- 180 ha pășuni, fânețe afectate
- 1 obiectiv cultural afectat (Școala Odobești)
- 1,2 km drumuri naționale afectate
- 53,7 km drumuri județene afectate
- 48,2 km drumuri comunale afectate
- 147,6 km străzi, ulițe comunale afectate.