Curtea Constituțională a decis astăzi că aleșii locali condamnați cu suspendare își pierd mandatul în egală măsură ca și aleșii condamnați cu executare. Curtea, sesizată de președintele Klaus Iohannis, a zdrobit tentativa parlamentarilor de a proteja mandatele aleșilor penali.
*Jurnaliștii afiliați Inițiativei Justiție Curată au identificat, înainte de alegeri, 277 de candidați care au fost condamnați, sunt anchetați, au fost declarați incompatibili sau foști colaboratori ai Securității. Se pare că pentru o mare parte din alegători aceste detalii nu au contat, 124 de candidați cu astfel de probleme câștigând cursa pentru Primărie.
„Constatarea ilicitului penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă înlătură prezumţia de nevinovăţie a persoanei acuzate şi plasează prin ea însăşi alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei. De aceea,condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească nu este decât un mijloc de individualizare a executării pedepsei, care, deşi are un impact direct, negativ asupra activităţii alesului local dacă pedeapsa trebuie executată în regim de detenţie, întrucât este doar o consecinţă a condamnării, ea vizează indirect valoarea protejată, respectiv integritatea alesului local.
Excluderea de sub incidenţa legii, deci de la sancţiunea încetării de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendată, echivalează cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile art.16 alin.(1), (2) şi (3) din Constituţie.”
Decizia Curții desființează Legea privind modificarea Statutului Aleșilor locali, inițiată la finele anului trecut. În viziunea Parlamentului, aceasta trebuia să protejeze mandatele primarilor și președinților de Consilii Județene condamnați cu suspendare.
Președintele Klaus Iohannis a trimis mai întâi Legislativului pentru reexaminare acest proiect, dar Senatul a dat un vot categoric în favoarea acestei modificări a legii. Refuzând să promulge actul normativ, Președintele l-a atacat la Curte care, prin decizia de azi, i-a dat dreptate.
„În ceea ce priveşte modificarea referitoare la încetarea de drept a mandatelor de primar şi de preşedinte al consiliului judeţean, în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile de corupţie prevăzute la art.289 (luarea de mită) şi art.290 (darea de mită) din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, independent de modalitatea de executare a pedepsei principale, Curtea a reţinut că aceasta încalcă prevederile art.16 din Constituţie.”
Decizia Curții Constituționale, aici.
Nu vor lasa ei scaunele vor tine cu dintii de ele