Decapitată administrativ toamna trecută, când a fost reținut pentru luare de mită fostul primar, Mihai Stepanescu, Reșița nu a încetat să uimească prin întâmplări demne de Cartea Recordurilor.
Mihai Stepanescu a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare pentru două infracțiuni de luare de mită, denunțate de patronul în cauză, Stelian Tăune.
O dată intrat în PSD, după ce s-a ținut tare câțiva ani ca independent, așa cum îl aleseseră reșițenii, Stepanescu s-a acomodat repede cu metodele consacrate de a face bani, adică dijmuirea cu minimum 10% a contractelor municipalității. Suma identificată de procurorul DNA ca mită se ridică la aproximativ 215.000 lei.
Tăune, afaceristul denunțător, a descris în detaliu cum se proceda: șpaga se remitea primarului printr-un intermediar de la Timișoara, iar ca bonus trebuiau executate lucrări pe proprietăți ale primarului, cum ar fi pavarea unei curți etc. Primarul era extrem de precaut, nu vorbea la telefon decât oficial, comunica prin bilețele, ulterior distruse, cu oamenii de afaceri cărora le pretindea bani.
După condamnarea în primă instanță a primarului Mihai Stepanescu, Express de Banat, publicație online care acoperă județul Caraș-Severin, a găsit la dosarul cauzei peste 30 de recomandări de bună purtare oferite de instituții publice, organizații și persoane, toate pentru a-i îndupleca pe judecătorii Curții de Apel Timișoara să îl lase liber pe valorosul ex-primar printr-o sentință definitivă cu suspendare.
Deși afișează oficial susținerea luptei anticorupție, numeroase instituții reșițene n-au ezitat să pună pe hârtie cu antet recomandări elogioase pentru un primar corupt. Nu se cunosc cazuri locale de victime ale abuzurilor sau nedreptăților care să se fi bucurat de așa un sprijin masiv.
Inspectoratul Teritorial de Muncă, APIA, Direcția de Sport și Tineret, Direcția Județeană de Poștă, Direcția Silvică, Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Oficiul de Cadastru, Biroul Român de Metrologie ș.a.m.d., toate au depus mărturie scrisă despre calitățile excepționale ale primarului, omului, cetățeanului Stepanescu. Nu e de mirare că Robert Negoiță s-a asociat solidar corului de elogii, fiind el însuși implicat în dosare penale, sau că diverși politicieni locali au fost dispuși să îl susțină pe inculpat. O recomandare de suflet a venit din partea directoarei Radio Reșița, Laura Sgaverdea, preferata lui Miculescu, șeful radioului public, ca și cum radioul n-ar fi presă, cu misiune critică, ci vreun club de amici.
De Guiness Book este și lunga listă de prelați și biserici ale diverselor culte care l-au binecuvântat la dosar pe beneficiarul mitei. Cităm din articolul jurnalistului Cristian Franț, publicat în Express de Banat:
Parohia Moroasa Luncă, Parohia Pogorârea Sf.Duh, prin preotul Emil Crăciun, Parohia Adormirea Maicii Domnului, Parohia Ortodoxă Sârbă din Reșița prin semnătura preotului Vasa Lupulovici, Biserica Creștină Baptistă Betel prin pastorul Olaru Gigel, Biserica Penticostală 1 Cezareea prin pastorul Florin Circhină și contabilul Toma Anderca, Biserica Penticostală 2 Betel, Biserica Penticostală 7 Izvorul Vieții, toate din Reșița.
Arhitecți, muzicologi, artiști, universitari se adaugă listei. Cea mai surprinzătoare recomandare este cea a Comitetului European al Regiunilor, situație care ar sugera că și instituții europene au pus botul.
Jurnalistul reșițean Cristian Franț a explicat pentru IJC susținerea fără precedent a edilului condamnat pentru corupție:
Stepanescu era foarte atent la imaginea sa, era amabil, jovial, o persoană cu lipici, care știa să le facă favoruri celor de care avea nevoie. De exemplu, l-a făcut cetățean de onoare al Reșiței pe Ovidiu Miculescu, președintele radioului public, iar Radio Reșița l-a lăudat pe primar și a evitat să-l critice.
Toți oamenii ăștia au simțit nevoia să îi întoarcă amabilitatea acum, fără să țină cont că afectează imaginea instituțiilor pe care le reprezintă, susținând un corupt lipsit de scrupule, care a dezonorat corpul profesional din care făcea parte, cum a subliniat rechizitoriul DNA.
Totuși, e de remarcat că instanța n-a luat în considerare la individualizarea pedepsei teancul de recomandări, ci a decis în sentința definitivă trei ani închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pentru mită.
Reșița este la al doilea primar condamnat pentru corupție, precedentul fiind Liviu Spătaru, primar liberal în mandatul 2004-2008, care își făcea vacanțele pe spezele firmelor contractante, încarcerat în 2014 tot pentru trei ani și eliberat condiționat la începutul acestui an.
E simplu..dupa regula Mafiei.: NU NE TRADAM FAMILIA SI APROPIATII.Toti locuitorii urbei stiu de mis-masurile fostului primar si mai ales cine erau apropiatii lui de „curte” Acele aprecieri nu sunt date de institutii ci de cei care le pastoresc si care au facut parte dintre „relatiile” infractorului mihaita sterpelescu.Pacat ca nu i se confisca si bunurile dobandite prin infractiunile dovedite.Oamenii simpli fac puscarie grea si la termen pt o conserva furata din market iar „nobilimea ” scapa dupa un an .Nu cred basmul cu justitia care e oarba..cum nu-l cred nici pe ala cu balanta care sta in echilibru.
Avand si titlu de doctor ,cu plagiatul la moda daca ataci pe cineva s-ar putea sa ai o surpriza.