67 de candidați din județul Vrancea nu au putut fi evaluați din cauza boicotului unor primari PSD. 30 dintre ei își cer azi dreptate la Ministerul Educaţiei.
Deși au participat la concursul organizat miercurea trecută, acești profesori-candidați au rămas cu lucrările neevaluate pentru că primăriile din Focșani, Odobești și câteva comune vrâncene au refuzat să desemneze reprezentanţi în comisiile de examinare așa cum ceruse regulamentul de organizare a concursului adoptat de minister.
Din cauză că autoritățile locale nu și-au desemnat reprezentanți în comisiile de examinare, lucrările acestora nu au putut fi corectate. Cadrele didactice, membre ale Sindicatului Învățământ Preuniversitar FEN Vrancea, organizație afiliată la Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, solicită reprezentanților MENCS toate măsurile necesare pentru a asigura derularea/finalizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Vrancea, se arată într-un comunicat semnat de Dragoș Neacșu, Director Departament Comunicare și Imagine al FEN.
Candidații care se consideră nedreptățiți au solicitat Ministerului Educației să ia măsurile necesare pentru a asigura derularea şi finalizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Vrancea. În total, 67 de candidați din județul Vrancea nu au putut fi evaluați din cauza boicotului primarilor PSD.
Primarii PSD au boicotat concursul
Primarii din Focșani, Odobești, Mera, Dumitrești, Tătăranu și alte câteva comune conduse de primari PSD au refuzat să desemneze reprezentanţi în comisiile de concurs pentru directorii de școli, în ciuda faptului că un ordin ministerial îi obliga să facă acest lucru.
La momentul respectiv, primarii au motivat că nu e treaba lor să desemneze reprezentanți în comisii, spălându-se astfel pe mâini de un potențial scandal în Educație.
Situație unică în țară, în baronatul lui Oprișan
Județul Vrancea e singurul în care autoritățile locale nu și-au desemnat reprezentanții în comisiile pentru directorii de școli. Am un sfat pentru domnul primar Misăilă (n.r. primarul orașului Focșani): să-și caute un avocat bun. S-ar putea să se găsească vreun candidat, dintre zecile de profesori tratați astăzi cu dispreț, care să facă o plângere penală pentru abuz în serviciu. Sau poate Ministerul Educației să facă o astfel de plângere. Sau poate se autosesizează vreun procuror îndrăgostit de dreptate. Nu se știe niciodată, susține profesorul focșănean Florin Roșu.
Candidaţii de la Focşani pot câştiga, cu siguranţă, un eventual proces în această speţă! E o bătaie de joc la adresa lor! Orice judecător le-ar da dreptate, susține și profesoara Eillen Popovici, din Adjud.
Primarul din Odobești, Daniel Nicolaș, neagă existența unui boicot.
Solicitarea desemnării unui reprezentant al administrației locale a fost trimisă consiliului local Odobești, ne-a declarat Daniel Nicolaș. Nu este atributul primarului să desemneze un reprezentant. Or, ședința de consiliu pentru luna septembrie a avut loc înainte de solicitare, aceasta fiind prinsă pe ordinea de zi a ședinței din octombrie, ceea ce e tardiv. Nu e vorba de boicot aici, dar eu nu pot încălca legea. În plus, am fost în concediu medical la data respectivă.