marți, 28 iunie 2022
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

Democrația și libertatea de exprimare, ucise prin sentință judecătorească! De Tribunalul Caraș-Severin!

byIJC
6 ani ago
inJurnalisti in Serviciul Public
4 min read
523 39
Libertatea de exprimare a jurnaliștilor cotidianului online Express de Banat, dreptul fundamental al omului de a spune ce gândește, a fost înăbușit brutal și cu sete de răzbunare. Nu de oricine, ci tocmai de oameni care ar trebui să țină în echilibru balanța justiției!

Printr-o sentință pe care o considerăm de-a dreptul aberantă, două jurnaliste au fost obligate de Tribunalul Caraș-Severin la plata a 15.000 de lei! Pentru ce?! Pentru că și-au permis să taxeze într-un articol atitudinea nepotrivită a unui șef de instituție publică, folosind cuvinte sau expresii precum „agresiv verbal”, „lipsă de bun simț”, „performanțele directorașului”, „îmi dau importanță” sau „nu-i mai ajung la nas”.

Nu putem cataloga o astfel de sentință decât ca fiind o încercare de a băga pumnul în gura unor ziariști tineri, care își fac meseria cu pasiune, dar care au început să deranjeze tot mai tare într-un județ patronat de legi mafiote și în care justiția e într-o mare măsură de vânzare. De ce au descris cele două jurnaliste cu astfel de cuvinte și expresii atitudinea directorului Agenției Județene pentru ocuparea Forței de Muncă din Caraș-Severin, Caius Isac?! Pentru că acesta a fost deranjat de întrebările adresate de colega noastră și, după ce a ridicat tonul și a răcnit, i-a trântit pur și simplu telefonul în nas. În timpul orelor de program, pe banii noștri, ai tuturor!

A cerut un drept la replică. Solicitarea i-a fost respectată, dar trei luni mai târziu a chemat jurnalista Express de Banat, dar și redactorul-șef al ziarului, în sala de judecată. Pentru că i-ar fi încălcat dreptul la onoare, demnitate, reputație și imagine!

Prin publicarea articolului intitulat „Caius Isac nu-și vede lungul nasului”, în care s-a prezentat ca fiind curios modul în care, în doar șase luni, AJOFM a adus la zero fondurile pentru stimularea oamenilor de afaceri care angajează vârstnici. Judecătoria Reșița a respins acțiunea formulată de directorul AJOFM ca fiind neîntemeiată, numai că situația s-a schimbat dramatic, nu doar pentru cele două ziariste și pentru cotidianul Express de Banat, ci pentru toți jurnaliștii din România, după judecarea căii de atac exercitate de directorul Isac. Pentru că s-a creat un precedent deosebit de periculos! Tribunalul Caraș-Severin a admis apelul reclamantului și le-a obligat pe cele două jurnaliste la plata în solidar a sumei de 15.000 de lei! Pentru aceleași cuvinte și expresii amintite mai sus! Cum s-a ajuns la această soluție contează mai puțin pentru moment. Și asta, pentru că soluția e definitivă și poate fi pusă în executare. În aceste condiții, mai putem vorbi de liberă exprimare?! De libertatea presei?! Mai poate un jurnalist reflecta potrivit realității un astfel de comportament al unui individ ajuns să conducă o instituție publică?! Considerăm că nu și tocmai din acest motiv vom ataca această sentință, inclusiv la CEDO. Pentru că e nedreaptă, represivă și persecutoare.

De ce persecutoare?! Pentru că doi din cei trei magistrați care au pronunțat sentința s-au regăsit în articole publicate de Express de Banat, articole care nu i-au pus deloc într-o lumină favorabilă. Simona Beg a fost prezentată într-un grup de magistrați sancționați de Consiliul Superior al Magistraturii pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Aceeași Simona Beg este soția doctorului Gheorghe Beg, autorul unui accident mortal petrecut pe trecerea de pietoni. A murit în acel tragic accident o fetiță de șase ani. Doctorul a fugit de la locul accidentului, dar a avut grijă ca totul să se finalizeze în fața procurorului și să evite astfel un proces. Neregulile din acest dosar au fost reflectate în mai mult de zece articole de către jurnaliștii Express de Banat, iar la sesizarea procurorului general al României dosarul a fost mutat din Caraș-Severin. Tocmai pentru a se evita mușamalizarea care era, se pare, aproape realizată. Dacă în cazul sancțiunii primite de la Inspecția Judiciară a fost vorba despre exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, în speța de față nu avem niciun dubiu. Nu se poate vorbi de neglijență, ci de rea-credință!

Al doilea magistrat ce a făcut posibilă „condamnarea” unor jurnaliști care s-au exprimat liber este Corina Aldea. Numele său apare într-un dosar al DIICOT, în care sunt instrumentate niște șmenuri imobiliare. De fapt, ruinarea unui important om de afaceri prin falsuri grosolane, la care au fost părtași notari publici și magistrați. Express de Banat a făcut cunoscute aceste lucruri. În exclusivitate. Iar acum, pare să fi plătit pentru asta!

De ce nu au fost recuzați acești magistrați înainte să pronunțe sentința?! Pentru că, așa cum a reținut și instanța de fond, cele două jurnaliste și cotidianul Express de Banat au acționat cu bună-credință, lucru pe care l-am așteptat și din partea unor magistrați care au jurat să facă dreptate. Pentru a ne recâștiga dreptul de a scrie liber, în momentul de față fiind evident că mâinile ne sunt rupte de o astfel de sentință, care poate genera zeci și sute de alte procese, ne vom lupta până la ultima resursă de energie. Nu va fi ușor, dar acum nu mai e doar un război al nostru, al celor de la Express de Banat, ci al mediei din România.

Astăzi, soluția Tribunalului Caraș-Severin ne afectează pe noi, mâine, pe oricare alt jurnalist ce se exprimă liber!

Text publicat pe expressdebanat.ro

Tags: atacuri la adresa preseiCaras SeverinDani StanciuResita
Share13Tweet8
Previous Post

Proiectele ratate ale Galaţiului: Portul de ambarcaţiuni construit de Elena Udrea, distrus şi lăsat de izbelişte

Next Post

Agentia Nationala a Functionarilor Publici lanseaza Raportul de activitate pe anul 2015

Related Posts

Oprișan pierde, din nou, în justiție, în fața jurnaliștilor. Sebastian Oancea câștigă definitiv procesul cu baronul de Vrancea

4 ani ago

Primăria lui Mazăre a vândut plajă cu 12 euro/mp. Tunurile imobiliare din Mamaia

4 ani ago

Primarul în exil. Mazăre e protejat de Primăria Constanța ca și cum ar fi în funcție

4 ani ago

Primăria Focșani batjocorește dreptul la informare. Și inteligența

5 ani ago

Comments 3

  1. Maria Mocrean Popescu says:
    6 ani ago

    Aici, lucrurile sunt prezentate trunchiat, din pacate. Vorbim aici de un fel foarte obraznic de abordare din partea celor doua jurnaliste. De asemenea, publicatia online expressdebanat, duce adevarate campanii de defaimare, de agresivitate asupra subiectelor abordate si a personelor implicate. Ma mir ca nu li s-a infundat pana acum si cu altii. Nu este vorba de nici o incalcare a libertatii de exprimare, ci, mai degraba, de revenirea la un jurnalism de calitate, corect si obiectiv. Consider si cred ca presa trebuie sa fie obiectiva, corecta si echidistanta. Nu partinitoare, agresiva si ,,pe fata” in favoarea sau defavoarea cuiva. Intrati in arhiva publicatiei si va lamuriti singuri.

    Răspunde
  2. Christina Moriniere says:
    6 ani ago

    Sunt doritoare sa donez intr-un fond pe care l-as dori format pe fb, de exemplu, pt a finanta procesul de recurs la aceasta sentinta. Daca m-as pricepe as crea eu acest fond, dar, din pacate, nu e meseria mea…

    Răspunde
  3. Pingback: Recomandarile Zilei #161 | Podul Minciunilor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    256 shares
    Share 102 Tweet 64
  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    1087 shares
    Share 738 Tweet 146
  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    327 shares
    Share 142 Tweet 77
  • Cum a ajuns Restaurantul Diplomatic din Parcul Herăstrău să fie închiriat de o firmă controlată de Puiu Popoviciu și Dragoș Dobrescu

    271 shares
    Share 108 Tweet 68
  • Mini-orășel în Portul Tomis, cadou pentru inculpații din dosarul „Retrocedărilor“, care se apropie de termenul 100

    33 shares
    Share 13 Tweet 8
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In