Fost membru marcant al PDL, Pereș candidează în acest an pentru un nou mandat de senator şi deschide lista PNL în judeţul Alba. Discret dar foarte bine ancorat politic, Pereş nu este o prezenţă în mass-media locală sau naţională, însă are o puternică influenţă în vechiul PDL, fiind un apropiat al liderilor locali – Hava (preşedintele PNL-Alba şi fost preşedinte al PDL-Alba) şi Ion Dumitrel (prim-vicepreşedinte PNL şi preşedinte al Consiliului Judeţean Alba).
Alexandru Pereş este cunoscut ca unul dintre liderii PDL care l-a susţinut frenetic pe fostul preşedinte Traian Băsescu, iar fotografia fostului şef de stat a rămas mult timp în biroul senatorului Pereş chiar şi după ce Băsescu nu a mai fost apropiat de PDL.
El a fost membru FSN în perioada 1990 – 1992, apoi membru PD între 1992 –2007, între 2007 – 2014 – membru PDL, iar din 2014 este membru PNL.
Pereş este de profesie inginer agronom şi fost rugbist de performanţă, fiind din anul 1996 parlamentar, mai întâi deputat, iar apoi senator. În prezent el este vicepreşedintele Senatului României.
La sfârşitul lunii octombrie, Pereș a reuşit „performanţa” de a conduce o şedinţă cu sala goală. Înregistrarea postată pe internet de Institutul de Politici Publice a devenit virală. În ea apare la prezidiu Alexandru Pereş ca preşedinte de şedinţă, alături de alţi doi colegi senatori, iar în sală nu este prezent nici un parlamentar. Situaţia este cu atât mai hilară cu cât Pereş încheie şedinţa cu mesajul „vă aşteptăm mâine dimineaţă la 9,30 cu declaraţii politice”.
Tatăl său, Alexandru A. Pereş, a fost unul dintre şefii Securităţii Cluj în perioada regimului comunist.
În Caietele CNSAS Anul VII, nr. 1(13)/ 2014, tatăl actualului senator apare cu următoarea descriere „Alexandru A. Pereş: 8 mai 1972 – 1 august 1973. Încadrat în Securitate de la 10 noiembrie 1951. Anterior: şef Serviciul 3 Contraspionaj şi adjunct inspector şef – Inspectoratul Judeţean de Securitate Cluj (aprilie 1969 – mai 1972), şef Serviciul de Securitate al Municipiului Cluj şi adjunct inspector şef la acelaşi inspectorat (februarie 1968 – aprilie 1969), şef al Serviciului 2 Contraspionaj (martie 1959 – februarie 1968) şi şef al Biroului 1 Informaţii Externe (iunie 1956 – martie 1959), ambele în cadrul Regionalei de Securitate Cluj, şef al Secţiei Raionale de Securitate Năsăud (în august 1952) şi şef al Biroului Raional de Securitate Topliţa (ianuarie 1951 – august 1952). Ulterior: locţiitor al şefului Securităţii Judeţului Cluj”.
Fostul şef de Securitatea este, se pare, unul dintre cei care au condus ancheta surorilor fostului lider ţărănist Corneliu Copusu.
Într-o emisiune televizată la alba24.ro, Alexandru Pereş recunoştea în 2012 faptul că tatăl său a fost înainte de 1989 şef al Securităţii Cluj.
„Este adevărat că tatăl meu a deţinut această funcţie timp de un an şi jumătate, din `72 până în `73 – comandant al Inspectoratului Judeţean al Securităţii(…) Ce să fac? Îmi duc crucea(…)Sigur, este vorba de tatăl meu, eu îl respect, aşa cum a fost el, securist şi cum este acum acuzat” spunea la acea dată Pereş.
Alexandru Pereş a susţinut însă de fiecare dată când a fost acuzat de opozanţii politici că poate să îşi prezinte oricând dosarul de la CNAS care demonstrează că nu a colaborat cu organele Securităţii.
„Pot să vă aduc şi să vă pun pe masă dosarul de la CNSAS, pentru că s-au făcut acele verificări, despre necolaborarea mea cu organele de securitate”, afirma Pereş în acea emisiune de la postul local alba24.ro.
La alegerile parlamentare din acest an, Alexandru Pereş, în vârstă de 64 de ani, deschide lista de candidaţi a PNL Alba pentru Senatul României şi are toate şansele să câştige cel de-al şaselea mandat de parlamentar.