Căscată în faleza gălățeană în 2010, groapa a intrat în folclorul urban gălăţean sub numele de „Falezogaura”. Luna viitoare, de Valentine’s Day, va împlini şapte ani de neputinţă. O neputinţă care a dus la reapariţia gropii în 2011, 2012 şi 2013 – când n-a mai fost acoperită – ba chiar la devierea circulaţiei pe Bulevardul Marii Uniri (Faleza Superioară a Dunării) pe o bretea ocolitoare. Încercările eşuate de astupare a gropii au costat, potrivit datelor oficiale furnizate la solicitarea noastră, peste 1,8 milioane de lei, adică mai bine de 418.000 de euro de la bugetul local.
Istoria unui crater
„Falezogaura” s-a născut pe 14 februarie 2010, când pe Bulevardul Marii Uniri, în zona Elice, asfaltul şi pământul s-au prăbuşit odată cu o bucată din cupola superioară a unui canal colector dând la iveală un crater de zece metri. În vara aceluiaşi an, remedierea accidentului de teren a costat 1.428.905 de lei de la bugetul local.
Pe 15 iunie 2011, la orele prânzului, în aceeaşi zonă, s-a ivit o nouă groapă. Adâncimea gropii de 7,8 metri adâncime. Bolta colectorului se prăbuşise din nou, dar nu pe porţiunea refăcută cu un an în urmă, ci la jumătate de metru. De data aceasta, SC Vega ’93, care a executat lucrările de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare în cadrul programului ISPA (în valoare de 40.603.246 euro), a primit la pachet, pe baza unui act adiţional la contract, şi astuparea gropii.
Astupată în vara lui 2011, groapa s-a căscat din nou pe 9 martie 2012. Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului la vremea aceea, a comandat un studiu geotehnic, de 10.000 de lei, şi o expertiză de 12.000 de lei, pe care i le-a lăsat moştenire succesorului său, Marius Stan. Acesta a comandat și el astuparea gropii, contra 61.366 lei, plus o expertiză de 5.000 de euro.Ca măsură de siguranţă, traficul din zona gropii a fost deviat pe o bretea ocolitoare.
În 10 aprilie 2013, Falezogaura s-a întors la locul ei, cu o adâncime de un metru. Ca să nu se mai istovească degeaba, până pe 21 iulie 2014, când a fost îndopată cu nisip şi i s-a pus capac… provizoriu, de asfalt, a stat căscată. „S-a luat această măsură provizoriu, pentru a proteja zona, în primul rând de infiltraţiile apei de ploaie care se acumula acolo. Apoi, s-a dorit protejarea de gunoaiele aruncate de gălăţeni”, explica, la vremea aceea, Primăria.
Groapa din faleză face pui
În 18 iulie 2014 s-a produs o altă surpare cu un diametru de trei metri şi o adâncime de opt-nouă metri, în cea mai frecventată zonă pietonală, fix în dreptul Falezogăurii. Cu două gropi, mamă şi fiică, Primăria Galaţi a plătit 347.000 de lei pentru un studiu şi o expertiză hidrogeotehnică, realizate de Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Surprinzător sau nu, specialiştii au adoptat termenul de „Falezogaura” şi au explicat că a fost cauzată de prăbuşirea tavanului unui canal colector care nu a fost reabilitat. Dar au atras atenţia că întreaga Faleză este în pericol de prăbuşire.
N-a fost de mirare că în 11 octombrie 2016, la câţiva metri de Faleuzogaură, pe versantul care leagă Faleza Superioară de cea Inferioară a apărut o ravenă: din cauza ploilor abundente, pământul luând-o, pur şi simplu, la vale. Pentru proiectarea şi executarea pentru lucrări de excavare, terasament şi taluzare Primăria a plătit 339.000 de lei de la bugetul local.
Acum se face lucrare „serioasă”
Primăria municipiului Galaţi a anunţat, printr-un comunicat de presă că anul acesta va executa „lucrări serioase” pentru „Remedierea accidentului de teren de pe amplasamentul B-dul Marea Unire, zona Elice – Faleza Superioară – Faleza Inferioară”, vizate fiind „Falezogaura” şi puiul ei. Valoarea contractului pentru proiectare şi execuţie, atribuit în urma unei licitaţii deschise, este de 3.992.220 lei cu TVA, criteriul fiind „cel mai bun raport calitate-preţ”.
„Anul acesta aici se vor face lucrări ample de consolidare, astfel încât pe viitor să nu ne mai întâlnim cu astfel de situaţii”, afirma, într-o postare pe Facebook, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.
Rămâne de văzut dacă anul acesta, se va sparge ghinionul celor şapte ani. Nu de alta, dar groapa din faleză a înghiţit deja peste 400.000 de euro şi se pregăteşte de alţi peste 800.000, un adevărat festin financiar, care o face să fie campioană în topul celor mai scumpe sau flămânde gropi gălăţene.
Sursa foto: Arhiva ziarului Viaţa liberă