Urmașul lui Nichita, Mihai Chirica, propune contractarea unui credit de 15 milioane de euro pentru 75 de autobuze noi, în timp ce liberalii susțin varianta fondurilor europene, în condițiile în care ieșenii deja plătesc rate până în 2032 de pe urma creditului Dexia.
Potrivit soluției dată zilele trecute de Tribunal, procurorii Direcției Naționale Anticorupție București vor trebui să reia ancheta penală după ce, în primăvară, clasaseră dosarul pentru a doua oară. Totodată, procurorii au dispus atunci ca una dintre acuzațiile din dosar, privind decontarea unor lucrări la o stradă care nu există, va fi analizată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
În urma deciziei Tribunalului Iași, procurorii anticorupție bucureșteni vor trebui să realizeze o expertiză judiciară care să arate concret cum s-au cheltuit banii contractați în 2007 de la Dexia după ce în urmă cu câteva luni au decis să claseze pentru a doua oară cauza. Simultan, DNA București a dispus atunci disjungerea uneia dintre acuzații, de abuz în serviciu, care este cercetată la Parchetul local din Iași, în speță fiind vorba despre decontarea, presupus fictivă, a asfaltărilor de pe o stradă care nu există.
Plângerea în dosar a fost formulată de omul de afaceri ieșean Sorin Ionescu, fost consilier local democrat liberal și adversar înverșunat al fostei administrații Nichita, după ce Fiscul a constatat nereguli în efectuarea unor plăți către firmele de construcții.
Ajuns la DNA București, dosarul a fost clasat pentru prima oară în luna septembrie a anului 2014, de procurorul Ana Dana, care a stabilit că nu poate reține nicio infracțiune în sarcina fostului primar Gheorghe Nichita pentru că nu se poate demonstra existența unui prejudiciu. Omul de afaceri ieșean a depus contestație, iar aceasta i-a fost admisă de Tribunalul Iași în luna mai a anului trecut, când judecătorii au stabilit că cercetarea procurorilor ar fi fost incompletă, aceștia neadministrând toate probele solicitate de reclamanți.
“Întrucât în niciunul dintre cazurile mai sus prezentate (n.r. lucrările efectuate din fonduri de la DEXIA) nu au rezultat indicii privind producerea vreunui prejudiciu sau a unei alte situații dintre cele prevăzute de art. 297 CP se va dispune clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000, raportat la art 297 din CP (n.r. abuzul în serviciu)”, se preciza în rezoluţia de clasare a dosarului de la DNA.
În 2011, și Agenția Națională de Administrare Fiscală a realizat un raport de inspecție fiscală în care a arătat cum mai multe lucrări ar fi fost acordate unor firme fără licitație. De asemenea, inspectorii de la ANAF mai precizau în raportul lor și deficiențe cu privire la organizările de șantier. “Din analiza actelor și documentelor referitoare la obiectivul de investiții «Proiectare și execuție lucrări de modernizare străzi în municipiul Iași, etapa I» s-a constatat că în perioada iulie 2007 – decembrie 2009 au fost decontate de către Municipiul Iași, cheltuieli cu organizarea de șantier, fără a exista documente justificative. Executanții au determinat cheltuieli cu organizarea de șantier prin aplicarea unui procent de 3%, la valoarea situațiilor de lucrări prezentate la decontare, fără a prezenta situații de lucrări aferente organizării de șantier sau alte documente care să ateste efectuarea unor cheltuieli conexe organizării de șantier”, se arata în raportul respectiv.