Acești directori impuși politic, în fapt, au derapaje bizar pentru timpurile în care trăim, în sensul în care se manifestă, managerial, conform pseudo-dictonului ”facem AȘA, pentru că AȘA VREAU EU”…
Când subordonații, în mod justificat, le cer explicații, sau încearcă să-i demită, prin vot democratic, directorii detașați, în ”interesul învățământului” au reacții ce trădează că ei consideră un astfel de demers acceptabil în democrație drept un atac la persoană, ba chiar un ”puci”.
Un astfel de exemplu am descoperit la Colegiul Tehnic(CT) din Motru, Gorj, liceu condus de un ex-consilier local al PSD, Chițulescu Niculina…
L-am găsit pe ”Erdogan de România”: directorul Chițulescu a vrut să cheme forțele de ordine, pentru a-și reduce la tăcere contestatarii
În luna februarie a acestui an, în cadrul unui consiliu profesoral al CT Motru, un număr semnificativ de cadre didactice au votat pentru demiterea directorului Chițulescu.
Ulterior, Inspectoratul Școlar Gorj a auditat CT Motru, identificând multiple dovezi că managementul directorului contestat a fost defectuos și că contestatarii directorului au avut dreptate.
Cu toate acestea, responsabilii de la ISJ Gorj nu și-au îndeplinit sarcinile de serviciu, nu au luat măsuri, dincolo de a întocmi niște hârțoage.
Pentru demsacarea managementului defectuos de la CT Motru, Chițulescu îi consideră vinovați pe profesorii, care au votat pentru demiterea sa; ca atare a început hărțuirea acestora: în ultimele 6 luni, s-a ajuns într-o situție halucinantă- CT Motru a devenit veritabil câmp de luptă, între un director impus politic, ce întreprinde demersuri specifice unui ”contra-puci” și ”adversarii” directorului, adică proprii colegi. ISJ Gorj și MENCȘ refuză, în continuare, să se implice pentru a tranșa disputa.
În cazul de la CT Motru, lucrurile pot să se dovedească cu atât mai grave, cu cât una dintre părți, directorul Chițulescu, e posibil să fie un impostor, în sensul în care, conform surselor mele, aceasta nu ar fi titular în învățământ. Nefiind titular, e lipsit de sens să fie impusă ca director, decât dacă insistă partidul.
În procesele verbale ale CT Motru, Niculina Chițulescu apare cu ”liniuță”în dreptul denumirii catedrei pe care ar ocupa-o, ca și când nu ar avea catedră, la nivelul școlii, în care este director, ca și când nu ar fi titular…
În această situație ipotetică, dezechilibrele manageriale observate la acest director par a fi neîntâmplătoare. Probabil acest aspect a fost avut în vedere și de subordonații ”puciști” ai d-nei director, care, la începutul lui februarie 2016, au votat, în cadrul unui Consiliu profesoral, pentru demiterea directorului.
Motivația celor care au propus demiterea directorului Chițulescu a vizat ”situația de criză provocată de practicile și atitudinea doamnei director”.
În urma votului, 26 de persoane au votat pentru demiterea directorului, 24 împotriva demiterii, dar demiterea nu a survenit, neîndeplinindu-se condițiile formale, de regulament.
Moral, însă, susțin contestatarii săi, d-na director a fost demisă: numărul celor care au votat împotriva demiterii fiind mai mic decât numărul celor care au dorit-o demisă.
În acel moment, mai multe cadre didactice au prins curaj și au vorbit deinhibat, în interiorul ședinței de Consiliu profesoral, despre oportunitatea demiterii directorului.
Ce a urmat este halucinant: pierzându-se cu firea, directorul Chițulescu a amenințat că va chema poliția și jandarmeria, să oprească puciștii, ca un adevărat ”Erdogan”, doar că fără mustață.
În fapt, prin aceste intimidări, d-na director a interzis discursul public liber în interiorul instituției pe care o conduce, a limitat dreptul la liberă exprimare al propriilor subordonați.
Dictonul de management al directorului Chițulescu, la nivelul Colegiului, este ”Pentru că așa vreau eu”, conform propriilor subordonați.
Probabil, conform acestei legi a tăcerii, impuse la nivelul CT Motru, directorul Chițulescu a vrut atunci ca toată lumea să tacă, iar pentru a impune tăcerea, a fost dispusă să solicite intervenția forțelor de ordine!
Contestatarii o acuză pe d-na director de următoarele: ” lipsă de respect, acuzații nefondate, afirmații discriminatorii la adresa subordonaților, șantaj emoțional, agresivitate verbală, jigniri,tergiversarea unor situații cu intenție, toate pe un fundal al unei desconsiderații inexplicabile, generalizate”.
La rândul domniei-sale, d-na director, în loc să medieze astfel de conflicte, cu înțelepciune de manager, este acuzată de subordonați că a întreprins următoarele:
”A marginalizat o parte din profesori din motive subiective, care nu au legătură cu raporturile profesionale pe care ar trebui să le manifeste un manager într-o instituție școlară, suprimând în mod deliberat dialogul, existând o atitudine ostilă față de o mare parte a cadrelor didactice din cadrul Colegiului Tehnic din Motru.”
Am solicitat CT Motru, un punct de vedere în legătură cu conflictul d-nei director cu o parte semnificativă din colectiv. Reprezentanții colegiului nu au furnizat un răspuns, în termenul legal. Probabil că este relativ dificil să explici, rațional, cum un manager de școală a reușit să-și ostilizeze aproape jumătate din colectiv.
Angajații CT Motru consideră că adevărații colaboratori ai directorului sunt liderii PSD din localitate, nu profesorii din școală. Unul dintre liderii PSD este și inspectorul școlar general Ișfan Ion, protectorul directorului erdoganic”. Acesta putea să stopeze acest delir managerial, dar n-a făcut-o.
ISJ Gorj și MENCȘ au trecut cu vederea situația de la CT Motru, ignorând memoriile angajaților Colegiului
În acest context de conflict generalizat, în care Niculina Chițulescu era contestată de aproape 50% din subordonații domniei-sale, te-ai fi așteptat că ISJ Gorj și Ministerul Educației să intervină.
Surpriză: ambele instituții se ascund în spatele prevederii că un director care nu a dat concurs nu poate fi schimbat, pentru că este ”detașat în interesul învățământului”… Interesul cui?!…
S-a ajuns în situația incredibilă în care un director impus politic, sub pretextul ”interesului învățământului”, să aibă statut de inamovibil, deși exercită funcția în formula ”cu delegație” de la Consiliul de Administrație al ISJ-urilor și o face defectuos.
În momentul de față, ISJ Gorj și MENCȘ sunt garanții unui management defectuos, la nivelul unei școli din sistemul public de învățământ.
Se pare că, în Gorj, ISJ intervine, corector, asupra directorilor, doar când șefii din preuniversitar nu reușesc să-și atingă scopurile de trafic de influență în școlile conduse de politruci, nu și când directorii impuși politic sunt o amenințare la bunul mers al lucrurilor în școli.
Există cazuri de directori demiși de inspectorul general din Gorj, pe motiv că nu i-au satisfăcut solicitările, ce ar fi luat forma traficului de influență; nu există cazuri de directori demiși pentru management defectuos, sau abuz în serviciu, însă. Și ministerul știe ce se întâmplă în Educația din Gorj, însă nimic nu se mișcă, deoarece PSD a impus șef al corpului de control un gorjean, Trămândan Ion.
Acesta este răspunsul Ministerului Educației, la solicitarea adresată de ”puciștii” din CT Motru corpului de control al lui Adrian Curaj:
Deci ISJ Gorj a impus directorul la CT Motru, ca atare, tot ISJ avea, ca atribuție, să demită directorul-Erdogan.
Posibil că cei mai suspicioși vor replica ”poate nu au avut motive”.
Surprinzător este că argumentele abundă, în așa fel încât ISJ Gorj, nu doar că avea motive să demită directorul de la CT Motri, ci să și sesizeze organele de anchetă penală.
De exemplu, un raport de audit din aprilie 2016, întocmit de ISJ Gorj, probează o încălcare deliberată a prevederilor legale, la nivelul CT Motru.
Ce s-a identificat, în urma auditării CT Motru, ar fi justificat demiterea lui Chițulescu și sesizarea Parchetului – enumăr doar o parte dintre constatări:
- Management defectuos (printre altele, s-a constatat că fișele posturilor din CT Motru nu au număr de înregistrare!!);
- Încălcarea Legii Arhivelor Naționale, în sensul lipsei unor documente, produse la nivelul CT Motru, cu scopul de a justifica anumite plăți: Chițulescu nu a putut prezenta orarul pe anul 2014-2015, pentru a explica salariile;
- Plăți nelegale, în ceea ce privește cheltuielile materiale: încălcarea art. 84 din Legea 1/2011, în ceea ce privește transportul elevilor. Mai exact, în loc să deconteze elevilor transportul la școală, d-na director a făcut achiziție publică de servicii de trasport – a semnat un contract de prestări servicii cu o firmă de transport, patronată de un domn Murdeală Mihai, anchetat pentru evaziune fiscală, la un moment dat, de către Garda Financiară Gorj – Serviciul de Investigare a Fraudei ; Legea Educației nu permite o astfel de achiziție publică de serviciu de transport, ci doar decontarea cheltuielilor elevilor cu transportul…
- Condicile de prezență nesemnate de toate persoanele, pe parcursul anului 2014-2015; ca atare, nu se poate stabili o corespondență între condică, stat de plată, orar, mai exact nu se poate justifica plata personalului didactic. Pontajul nu e întocmit în baza condicii de prezențe, ci în baza unui caiet cu ”ștersături”, susțin reprezentanții ISJ în Raportul de Audit. Astfel, unii angajați, de exemplu directorul adjunct, apar pontați – contrar prevederilor legale, cu 14-15 ore lucrate/zi…
După un astfel de raport de audit, directorul Chițulescu ar fi trebuit demis, dar nu a fost.
Cum explică directorul Chițulescu managementul prin încălcarea prevederilor legale: ”AȘA AM VRUT EU!”
Solicitată să justifice, în nota de relații, baza legală pentru contractul de transport elevi, directorul școlii, în calitate de ordonator de credite, a motivat că ”așa a considerat la momentul respectiv că e bine pentru elevi”???…
Adică, ignorând, cu bună-știință, legislația în vigoare…
Pentru că, pe baza legislației în vigoare, decizia cu transportul se poate privi ca prejudiciu adus bugetului public, fapt ce trebuia analizat de Parchet și Curtea de Conturi, dacă ISJ își făcea treaba, conform atribuțiilor.
Halucinant este și modul în care justifică directorul CT Motru faptul că profesorii nu semnează condica: ”s-a încetățenit să uite de această obligație”.
Secretarul unității vine și pune cireașa pe tort, în raportul de audit, declarând, sub semnătură, următoarele: dacă s-a constatat că avem probleme la pontaje, e posibil să fie pe din cauză că ”am fost obligată se le modific, după data completării”??
Cine-o fi obligat-o pe d-na Secretar să modifice pontajele?!
Conform informațiilor noastre, cele de mai sus reprezintă un crâmpei din noianul de ilegalități săvârșite în timpul mandatului 2012-2016, de directorul Chițulescu. Altele mai pot fi dezvăluite, dacă CT Motru va fi obligat de instanță să răspundă cererii de informare publică a subsemnatului, prin care –i solicitam înscrisurile generate, la nivelul Colegiului de reclamația administrativă de mai jos…
Această reclamație administrativă a fost formulată acum 3 ani de fostul administrator al școlii. Încă nu a fost soluționată, iar acest lucru e dovadă de posibil abuz în serviciu. Dar noi rămânem interesați de soluționarea sa, mai ales că are legătură cu modul în care s-au cheltuit bani la nivelul CT Motru
Un ”Erdogan” adevărat, chiar și fără mustață, nu uită și nu iartă: contra-puciul
Încă de când s-a supus la vot demiterea domnie-sale, directorul CT Motru nu poate depăși momentul, iar faptul că ISJ Gorj și MENCȘ nu soluționează memoriile, ce o privesc, în timp ce PSD Gorj îi asigură protecție, o încurajează să întreprindă demersuri de-a dreptul ”erdoganice”.
În acest sens, doamna director a descoperit 3-4 nume de puciști, pe care i-a și acționat în judecată, ca o corecție pentru îndrăzneala de a se fi implicat în puci……
Nici nu era dificil a-i identifica: sunt aceiași oameni, care au propus, în consiliul profesoral, demiterea d-nei Director. Rămâne de discutat, dacă un act democratic de vot reprezintă un pretext pentru solicitarea de daune morale, sau pentru a solicita intervenția forțelor de ordine.
Directorul CT Motru înclină spre a crede că da. Deci patru cadre didactice de la CT Motru vor sta prin săli de judecată, în loc să stea în sălile de curs. Nu sunt singurii…
La acest liceu, se pare că toată lumea se va judeca cu toată lumea, e haos incontestabil.
Conform surselor, Chițulescu Niculina a mai identificat o serie de puciști, pe lângă doamnele de mai sus. Ca atare ar fi născocit un plan cu ajutorul unui coleg nemulțumit.
Se pare că directorul Chițulescu ar fi resposabilă de instigarea unui subordonat împotriva puciștilor identificați la nivelul comisiei de mobilitate, ai cărei componenți ar fi acuzați că l-au nedreptățit pe prof. Ghițea Cătălin.
Ca atare, a mai rezultat un proces. Pentru că așa e musai să se facă educație de performanță în Gorj: prin săli de judecată…
În mod surprinzător, coincidența face că aceste procese au apărut după problema cu puciul, iar din lista pârâților, lipsesc tocmai ”colaboratorii” directorului, adică acei oameni frumoși, care au legătură cu PSD.
De exemplu, soția colaboratorului d-nei Chițulescu, respectiv d-na Morega, al cărei soț și-a făcut campanie electorală, cu complicitatea directorului, la nivelul școlii din Motru… Ce altă modalitate mai subtilă, din partea directorului ”erdoganic”, decât aceasta pentru a transmite public un mesaj: ”cine nu e cu mine, e împotriva mea”!…
Oare, cu astfel de demersuri trebuie să se ocupe un director impus de niște politruci de la nivelul ISJ Gorj – colegi de partid cu directorul în cauză- și protejați de corpul de control al Ministrului Educației?!
Voi rămâne interesat de subiect, urmând să revin cu noutăți din dosare, pe măsură ce acestea avansează.
Se poate, totuși, trage o concluzie, în legătură cu gravitatea derapajelor din preuniversitarul gorjean: cadrele didactice sunt hărțuite moral, ISJ și MENCȘ permit acest tip de hărțuire, căreia îi sunt complice, pe motiv de influențe politice.
Însă mai e o fațetă a problemei, producătoare de prejudiciu, ce trebuie recuperat de la cineva: angajați din România au început să câștige procese, în instanțele românești, invocând hărțuirea morală la locul de muncă și se acordă despăgubiri semnificative.
Nu știu dacă ce face Chițulescu și ce fac alți șefi din preuniversitarul gorjean este hărțuire morală, dar seamănă destul de mult…
Sa nu o uitati si pe d-na Craciunescu Mihaela pupincurista d-nei Chitulescu,era mai ceva ca un director adjunct !! si saraca era ……
Din pacate e veche povestea cu impunerea directorilor de catre partidele politice ,la aceea unitate de invatamant .Doamna Racoceanu Constanta,Breazu Nadia,Ardeiu Daniela,Tutunaru Mariana,Georgescu Corina,,is foarte vechi in acel liceu,cu o vechime destul de mare in spate.Le-am avut ca si cadre didactice si sunt niste profesoare de nota 10 ,fara repros.Pe doamna Chitulescu la fel am avut-o profesoara,dar ma dezamagit mult de tot prin prisma felului de a se purta .In fata te pupa,in spate te facea de toata ocaua. Toata lumea stie ce se intampla acolo ,dar din cauza presiunii partidelor politice si m-ai ales a PSD-ului(primarul a fost de la psd inca din 2004 pana anu curent ) abia acum unii incep sa spuna dedesupturile de acolo. Jos cu politicul din insitutiile din invatamant!!!!!
Pe aceasta cale le transmit toate cele bune acestor doamne profesoare si succes in demersul lor !!!!!!!! Cu stima un fost elev !