Municipiul Râmnicu Vâlcea: Mircia Gutău (PER, ex-PDL, UNPR, PNL), condamnat penal definitiv pentru fapte de corupţie în februarie 2010, în urma unui flagrant de luare de mită organizat de DNA, condamnat definitiv în iunie 2014 de Curtea de Apel Craiova tot pentru fapte de corupţie în urma trimiterii cazului la DNA de către Curtea de Conturi.
Oraş Băile Govora: Mihai Mateescu (PNL), CNSAS – poliție politică
Mihai Mateescu a fost dovedit ca agent al fostei Securități, așa cum rezultă din Monitorul Oficial al României nr.305 (Anul XI), din 17 mai 2001, Partea a III – a, Publicații și Anunțuri. Totodată, el a comis și fals în declarații, în repetate rânduri, declarând că nu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică, cu ocazia repetatelor candidaturi la funcția de primar.
Oraș Horezu: Ilie Fârtat (PNL), dosar nr. 2240/241/2015 și dosar nr. 1277/241/2015;
Procurorii l-au acuzat pe edilul Ilie Fârtat de fals intelectual în formă continuată, ei concluzionând că el ar fi facilitat obţinerea unui contract al Primăriei Horezu de către firma Sacomet, administrată de Florin Nicolaescu, prin ştergerea unei datorii a societăţii respective către bugetul local, o datorie de peste 200.000 lei
Oraş Ocnele Mari: Petre Iordache (PSD), dosar nr. 2935/90/2015
Primarul Petre Iordache a fost acuzat de auditori că a cheltuit ilegal milioane de euro, în perioada 2012 – prezent, inclusiv pentru lucrări edilitare fictive! Auditorii au reţinut grave încălcări ale procedurii achiziţiilor publice, lucrări efectuate defectuos sau cu încălcarea dispoziţiilor legii şi multe alte fapte ce cad în sarcina conducerii şi aparatului Primăriei Ocnele Mari.
Comuna Alunu: Vasile Boiangiu – PNL, dosar nr. 1704/46/2013
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, într-un comunicat, că a constatat că şapte primari şi viceprimari, printre care şi Vasile-Pîrvu Boeangiu – primar al comunei Alunu, judeţul Vâlcea, au fost în incompatibilitate, întrucât au reprezentat primăriile în societăţi comerciale de interes local sau au fost administratori de firme. ANI a constatat că primarul Vasile Pîrvu Boeangiu este în incompatibilitate începând din 4 iunie 2008, întrucât „desfăşoară activităţi remunerate în cadrul Cabinetului Medical Dr. Boeangiu Vasile-Pîrvu”.
Comuna Berislăvești: Ion Bușagă (PSD, ex-PNL), dosar nr. 12024/90/2012
Primarul comunei Berislăveşti, Ion Buşagă, a fost trimis în judecată de către DNA pentru uz de fals, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Conform procurorilor DNA este vorba despre întocmirea unor acte flase pentru trecerea în proprietatea Obştii Pripoara Surdoiu a unei suprafeţe de teren de 669, 70 ha care nu ar fi aparţinut niciodată acestei obşti şi ar fi revenit statului român. Aceiaşi procurori argeşeni susţin că prejudiciul adus statului român ar fi de 19.932.089,089 lei.
Comuna Dăești: Gheorghe Valerian Popolan (PNL), dosar ANI și dosar cu acuzații de corupție la Parchetul Râmnicu Vâlcea
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil întucât deţine simultan şi calitatea de primar al localităţii Dăeşti, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică. Primarul a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ANI se află într-o eroare totală, pentru că el nu comercializează nimic … laptele obţinut de la vacile din dotare e refolosit în fermă…tot. Ferma, în care a investit peste 40.000 de euro, a făcut-o ca terapie în combaterea stresului, nu pentru profit şi nu va renunţa la ea.
Comuna Nicolae Bălcescu: Constantin Oprea, dosar ANI
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui OPREA CONSTANTIN, Primar al Comunei Nicolae Bălcescu, Județul Vâlcea, întrucât, în calitate de primar, a semnat dispoziția de numire și de avansare în funcție a fiicei sale.Astfel, fiica acestuia a încasat venituri de la Primăria Comunei Nicolae Bălcescu în cuantum de 15.702 Lei.
Comuna Șușani: Gheorghe Staiu (PNL), dosar ANI
Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani, a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI, fiindcă în perioada 5 iunie 2008 – 23 octombrie 2014 a deţinut, simultan cu funcţia de primar, funcţia de administrator al firmei SC Staiu Damir SNC, încălcând astfel articolul 87, alin. 1, litera d, din Legea 161/2003.
Gheorghe Staiu, in exercitarea mandatului de primar, a incheiat, la data de 30 octombrie 2012, un contract privind concesionarea suprafetei de 112 mp, apartinând domeniului privat al comunei Susani, catre S.C. STAIU DAMIR S.N.C. (societate comerciala in cadrul careia persoana evaluata si sotia acestuia detineau functia de administrator), incalcând, astfel, dispozitiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit caruia “primarii (…) sunt obligati (…) sa nu încheie un act juridic (…) în exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau rudele sale de gradul I“.
Comuna Malaia: Sergiu Bogdan (PSD), dosar nr. 654/198/2015
Primarul Sergiu Bogdan este inculpat, la Judecătoria Brezoi, pentru conflict de interese.
Comuna Orlești: Constantin Cârstina (PNL), dosar ANI, conflict de interese pronunţat definitiv de instanţe
Magistraţii de la Judecătoria Drăgăşani au constatat că primarul comunei Orleşti, Constantin Cîrstina, se află în conflict de interese. Pe rolul respectivei instanţe a fost înregistrat la data de 11.06.2014 dosarul cu nr. 1732/223/2014, privitor la conflictul de interese (art.301 NCP) în care s-ar fi aflat edilul din Orleşti. Magistraţii au judecat cu maximă celeritate acest process şi în data de 19.09.2014 au formulat următoarea soluţie pe scurt: „Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpat (Constantin Cîrstina).
O figură aparte fac primarii din Diculeşti şi Suteşti. Pentru că edilii nu mai pot candida, în urma condamnărilor, ei îşi lasă în loc, în cel mai monarhic mod, moştenitorii. Beneficiind de sprijinul partidului, dar şi de susţinerea părintească, copiii primarilor penali au toate şansele să păstreze Primăria în familie:
Comuna Diculești: Sabin Cupăreanu (PSD), dosar nr. 445/46/2015, cu AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE. Acum candidează fiul său, Armand Cupăreanu, din partea PNL
http://infodosar.ro/d.php?dosar=445/46/2015&submit=Cauta
Comuna Sutești: Ion Stănescu (PSD), dosar nr. 1019/288/2013, acum candidează fiica sa, Carmen Florentina Lixandru, tot din partea PSD
Dosarul nr. 1019/288/2013 în care primarul comunei Suteşti, Ion Stănescu, este acuzat de DNA de infracţiuni de corupţie. Instanţa de judecată din Râmnicu Vâlcea a decis, prin Hotărârea nr. 123/2014, condamnarea inculpatului Ion Stănescu la 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă agravată.
Pe lângă aceştia, un număr de candidaţi au procese în contencios, în urma rapoartelor de control ale Curţii de conturi:
Comuna Șirineasa: Dan Săraru (PNL), dosar nr. 634/46/2012;
https://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?Action=1&NewsId=620¤tPage=84&M=NewsV2&PID=20
Comuna Bărbătești: Constantin Banacu (PSD), dosar nr. 136/90/2015 (Curtea de Conturi);
https://termene.ro/detalii_dosar/18105079~dosar-nr-136-90-2015-curteadeapelpitesti.html
Comuna Păușești Măglași: Alexandru Dediu (PNL, ex-PC), dosar nr. 6882/90/2013 (Curtea de Conturi);
Comuna Prundeni: Ion Horăscu (PSD), dosar nr. 3463/90/2014 (Curtea de Conturi).
Oraș Berbești: Vintilă Chelcea (PNL), dosar nr. 881/241/2014;
În urma unor verificări ale Curţii de Conturi s-a descoperit că primarul din Berbeşti, Vintilă Chelcea, a efectuat în 2014 unele cheltuieli ilegale din bugetul local în sumă totală estimată de 177.000 lei, la obiectivul de investiții „Realizare spații verzi în orașul Berbești”, reprezentând dotări independente a căror valoare nu au putut fi justificată cu documente, utilaje care necesită montaj care nu au fost montate și lucrări neexecutate, acceptate prin semnătură de executant și beneficiar. S-a mai constatat producerea unui prejudiciu estimat la suma 50.000 lei bugetului local la nivelul veniturilor din concesionarea suprafeței de 4000 mp teren aparţinând domeniului privat al orașului Berbești în cazul unui contract de concesiune, încheiat între Primăria Berbești și un agent economic, cu încălcarea prevederile HCL nr. 37/2010.