Bugetul local a fost devalizat, și cu ajutorul Direcției Publice (DP) Motru, lucru confirmat, inclusiv de Curtea de Conturi. Municipalitatea a ajuns la datorii de 100 miliarde lei, iar, acum, plătește credite lunare impresionante, pentru a supraviețui.
Această societate, DP Motru, în care Consiliul Local este acționar, cu 99% din acțiuni, este o adevărată Bastilie: ascunde documente, ascunde informații de interes public, nu doar de presă, ci și de actualul primar…
În 2014, Camera de Conturi a dat o decizie, prin care a confirmat neregulile financiare, cauzate de șefii acestei direcții, susținute din bani publici. Jaful este total: de la această societate s-au furat bani și bunuri, fără complexe: avem dovezi că inclusiv cauciucurile unor utilaje noi au fost furate.
Curtea de Conturi: situațiile financiare ale Direcției Publice nu reflectă realitatea. E vorba de milioane de lei…
Direcția Publică Motru a fost înființată, prin hotărâre de consiliu local, în anul 2010, în sensul în care direcția de salubritate a Primăriei s-a reorganizat în societate pe acțiuni, cu Consiliul Local, acționar majoritar. În AGA societății au intrat consilierii locali.
Cu această ocazie, în proprietatea DP Motru au intrat foarte multe bunuri, ce se aflau în patrimoniul unității administrativ – teritoriale Motru, bunuri aducătoare de venituri, care, de atunci, au mers spre DP Motru; astfel, fondul locativ, locuințele ANL, 100 apartamente aflate în proprietate publică, două camine sociale, ștrandul din localitate au fost trecute în administrarea DP Motru. Din 2010 încoace, banii de chirii și orice încasări, generate de aceste bunuri intră în contul acestei direcții publice.
În teorie, pentru că, în practică, Curtea de Conturi a descoperit că DP Motru nu a făcut încasări, atât cât ar fi trebuit. Mai exact, persoane din DP Motru nu și-au îndeplinit sarcinile de serviciu și nu au încasat obligațiile financiare de la beneficiarii din satele aparținătoare orașului Motru, dar nici chiriile de la locuințele ANL și de la căminele sociale, aflate în administrare. Sau le-au încasat, dar nu apar în conturile Direcției.
Curtea de Conturi a constatat abateri ce au condus la neînregistrarea de venituri proprii de aproximativ 440 200 lei, doar în anul 2013.
Amănuntele prezentate în raportul Curții sunt uluitoare: sute de mii de lei apar în evidențe ”ținute manual”, ca atare, neînregistrate în evidența contabilă. Chiriile neplătite la termen, de asemenea, nu au generat penalități, conform contractelor de chirie: din bani publici, șefii pesediști ai DP Motru au fost extrem de generoși cu electoratul asistat social al PSD Gorj. Pentru că, atunci când nu au încasat chiriile asistaților sociali, cei de la DP Motru luau, în schimb, bani din buzunarul motrenilor. Aceste sume reprezintă, conform prevederilor legale, prejudiciu.
Curtea de Conturi a descoperit, astfel, la DP Motru, rezutate financiare neconforme cu realitatea: se încasau bani, dar nu apăreau declarați, la sfârșit de an… Unde sunt acești bani? S-au recuperat? Vom verifica…
Direcția Publică Motru a devenit, în acești 5-6 ani de existență, stat în stat, deși folosește bani publici și 99% din acțiuni sunt ale CL Motru, deci ale orașului. Ca atare, e obligată să fie TRANSPARENTĂ.
Lipsa de transparență e cea mai mică problemă a celor de la DP Motru: Curtea de Conturi a descoperit că, DIN BANI PUBLICI, s-au plătit sume semnificative, zilnic, angajaților de la această direcție, pentru ca, apoi, să se omită a declara și/sau plăti statului impozit pe aceste sume.
Motreni, vreți să știți ce avantaje salariale ați acordat personalului contractual al DP Motru, zilnic, în perioada 2011-2013, fără ca domniile-lor să plătească impozit statului român, ca Dvs.? Câte 15 lei/zi/om.
Vreți să știți și ce sume nu s-au plătit bugetului de stat pe acești bani? Conform Curții de Conturi, este vorba de obligații fiscale neonorate de DP Motru și de penalități, de aproximativ 955 000 lei.
Paradis financiar, nu altceva, la Direcția Publică Motru, din banii contribuabilului! Și pentru angajați și pentru șefi…
Ce lipsește din peisaj este nesemnificativ: respectarea legii și faptul că ”situațiile financiare raportate de direcție nu reflectă realitatea”…
Astfel de detalii ar stimula o stare de stres oricărui director general, nu și nepotului fostului baron de Gorj, Dan Ilie Morega.
Cum s-a auto-stimulat fostul director general Morega, conform Curții de Conturi: financiar
În cursul mai – sus menționatului control al Curții de Conturi, s-a descoperit faptul că directorul general al Direcției Publice Motru, Cosmin Costel Morega, s-a auto-stimulat financiar, din bani publici, încălcând prevederile legale.
Conform Curții de Conturi, Morega a beneficiat, în perioada 2011-2013, de o indemnizație mai mare decât permite legea, dar și de alte beneficii, care nu i se cuveneau, după cum urmează:
–Diferența de indemnizație, între ce a primit și ce i se cuvenea, de fapt, lui Morega: 35 000 lei;
–Omul nostru și-a dat și prime de sărbători, în acea perioadă, în cuantum de câte 1100 lei;
–Ca urmare a celor 36 000 lei primiți, nelegal, de actualul viceprimar de Motru, s-au plătit peste 10 000 lei contribuții la stat. Deci, până aici avem aproape 50 000 lei prejudiciu;
–Fiind angajat la DP Motru, ca orice angajat, Morega și-a dat și câte 15 lei/zi, pentru sănătate, mâncare și ce mai necesită un obraz fin, conform contractului colectiv de muncă de la această direcție din subordinea CL Motru…. Dar… e băiatul sănătos? E!;
–La cele de mai sus, se adaugă salariul d-lui Director general Morega și eventuale bonusuri de performanță, pentru că, probabil, a făcut ”performanță” la DP Motru. Pe scurt, un bugetar de lux…
Obligată de Curtea de Conturi să recupereze prejudiciul cauzat de autostimulările directorului general, Direcția Publică(DP) Motru, cu director general Costel Cosmin Morega, l-a acționat în judecată prea târziu pe Cosmin Costel Morega, așa că cererea a fost respinsă, iar banii au rămas în buzunarul nepotului lui Morega.
La DP Motru, nu se fură doar bani, ci și cauciucurile utilajelor!
DP Motru a achiziționat, din fonduri europene, două utilaje necesare desfășurarea activității. Am fost să le fotografiem: sunt mari și au multe cauciucuri, după cum se poate constata mai sus.
Este o singură problemă: aceste utilaje nu au apucat să ruleze, decât 10-15 km, dar cauciucurile sunt deja uzate, ca și când ar fi fost folosite ani buni de zile. Cei care ni le-au arătat ne –au explicat că au fost înlocuite: acestea nu sunt cele originale. Cele originale, evaluate, fiecare, pe piața neagră la 200 de euro, au fost deja comercializate de oameni din interior…
Așa au manageriat consilierii locali o societate comercială din subordine: a fost folosită pentru a justifica jaful din bani publici. Unii dintre acești consilieri sunt încă în CL Motru, un oraș în vecinătatea falimentului. A înțelege ce s-a întâmplat la Direcția Publică Motru va ajuta la a lămuri ce s-a întâmplat cu orașul Motru însuși. Demersul de investigație va continua…
Or intelege motreni ca acestia sunt bani lor,o vrea actualul CL a carui sef de clan este onor Morega Cosmin,sa recupereze aceste sume actionand in judecata Directia Publica Motru si vechiul CL,complice la aceasta frauda ?