Până aici, toate bune şi frumoase. Numai că, înainte de a-i adăposti pe apărătorii legilor locale, în imobilele cu pricina au funcţionat două grădiniţe şi, respectiv, un colegiu! Iar aleşii n-au avut, la acea vreme, nici cea mai mică strângere de inimă să-i lase pe prichindei şi pe elevi să depindă de capriciile sistemului centralizat de încălzire! Şi, eventual, să înveţe cu hainele de iarnă pe ei, şi cu mănuşi în mâini! Ca să se călească!
Decizii votate
La Galaţi, încălzirea în sistem centralizat este o problemă nerezolvată de ani buni, care, din păcate, va persista şi în această iarnă. Din fericire, poliţiştii locali de la Secţiile 2, 3 şi 4 vor avea parte de tot confortul termic pentru că aleşii locali ai Galaţiului au votat nu mai puţin de patru hotărâri prin care imobilele cu pricina, foste spaţii de învăţământ, să fie dotate cu centrale termice.
Astfel, la finele lunii iulie, Legislativul gălăţean a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru echiparea imobilului în care funcţionează Secţia 2 de Poliţie Locală – apartamentul 1, bloc 10A de pe strada Energiei nr. 5 – cu o centrală termică individuală, cu condensaţie de 24 KW. De asemenea, se va face contorizarea separată a consumului de gaz şi se va reface şi instalaţia electrică, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 30.202 lei, de la bugetul local. Unul dintre consilieri, liberalul Laurenţiu Ichim, s-a arătat intrigat de valoarea imensă, susţinând că, pentru un apartament, costurile montării unei centrale termice nu ar trebui să depăşească 10.000 de lei!
De trei ori imoral
Liberalul Ichim a catalogat ca imoral faptul că, pe vremea când imobilul respectiv adăpostea o instituţie de învăţământ – Grădiniţa „Lizuca” – „nu s-a putut pune centrală, acum se poate pune, în valoare de 30.000 de lei”.
Cu tot respectul pentru vigilenţa consilierului, trebuie spus că acelaşi Legislativ a mai adoptat alte trei asemenea hotărâri „imorale”. În septembrie anul trecut, aleşii au votat indicatorii tehnico-economici de 32.173 de lei, de la bugetul local, pentru o centrală termică la Secţia 3 a Poliţiei Locale, situată în apartamentul 39, bloc B7, pe bulevardul Dunărea nr. 44. Şi aici, înainte de a fi secţie de poliţie, a fost Grădiniţa „Rază de Soare” unde prichindeii primeau căldură şi apă caldă din sistemul centralizat! Sau de la radiatoare…
Ce-ar mai fi de spus? Că în Galaţi sunt zeci de şcoli şi de grădiniţe dependente de sistemul centralizat de încălzire, deci fără vreo garanţie că vor beneficia de căldură la iarnă! Mai ales că autorităţile se pregătesc să plătească o a treia strategie de încălzire în sistem centralizat.
Dar preşcolarii şi elevii pot să se călească, important este ca poliţiştilor locali să nu le fie frig!