miercuri, 27 septembrie 2023
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

La Universitatea ”Petre Andrei”, din Iași, cu 18.900 lei faci 3 ani de facultate într-unul singur

byIJC
7 ani ago
ininvestigatii
5 min read
4.3k 323
Ideea autonomiei universitare, una serioasă în lumea civilizată, a fost balcanizată, în România, devenind ceva de genul că ștabii din universități pot dispune cum doresc domniile-lor de instituția de învățământ superior, pe care o controlează, iar statul are o singură datorie: să le susțină micul delir de putere.

Mai mult, diverșii miniștri ai Educației, cu foarte puține excepții, au acceptat, extrem de pasiv, ideea că Ministerul Educației (MENCS) are rol decorativ; mai exact, sistemul de Educație este perfect scăpat de sub control: fie că vorbim de preuniversitar, sau de învățământ superior, MENCS este incapabil să remedieze eventualele derapaje de la nivelul instituțiilor de învățământ din subordine.

Ca atare, orice ștab de universitate, liceu sau de școală generală, atât timp cât are protecție politică, pe care mai toți și-o negociază foarte abitir, transformă instituția, pe care o conduce, într-un larg grup infracțional organizat, ce-i deservește interesele.

Cazul de la Universitatea Petre Andrei se încadrează profilului creionat aici.

Filiera corupției de la ”Petre Andrei”: prodecan-secretară-cadre didactice- rector

DNA a trimis în judecată cinci angajați ai Universității ”Petre Andrei”, din Iași, care au fost complici la infracțiunea de luare de mită, săvârșită de unul dintre profesorii acestei universități.

Povestea este simplă: un profesor, care avea și funcția de prodecan, a pretins unui student suma de 18900 lei, pentru a-i inventa note la examene pe care nu le-a susținut, în așa fel încât studentul să ajungă direct în anul trei de facultate.

În demersul său, a avut niște complici: un ins, care a intermediat ”afacerea” dintre profesor și student; un rector, care a încercat să-l acopere pe profesor, sabotând ancheta DNA; o secretară, care a pus în executare demersul; și două cadre didactice (n.n. un profesor universitar și un lector universitar), care au inventat note studentului șpăgar în cataloage, pentru a crea iluzia că acesta ar fi susținut examenele respective.

Acest tip de filiere funcționează, sau au funcționat, în multe universități din România, mai ales în universitățile de provincie și sunt posibile, tocmai pentru că atmosfera din astfel de universități este una de feudă, în numele tendențios-înțelesei ”autonomii universitare”. MENCS poartă cea mai importantă vină că s-a ajuns în această fază.

Mai este un aspect, care merită luat în considerare: nu ar fi surprinzător sa se constate că secretara și lectorul nu aveau altă opțiune, decât să săvârșească infracțiunea de fals în înscrisuri, la ordinul rectorului și prodecanului, dacă voiau să mai aibă o slujbă în respectiva universitate. Acest tip de realitate, în care cadrele didactice ajung în situații fără ieșire, a fost făcută posibilă de proasta administrare a sistemului de Educație de către miniștri de tip Andronescu, Liviu Pop, Costoiu, Pricopie, Curaj și alții, ca ei.

Personajele și faptele

13643812_1160230287351977_2031272051_n

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, avocatul ieșean Dan – Florin Drugă, în calitate de prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași și titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept Penal, prin intermediul inculpatului Melinte Dan, acuzat de complicitate la luare de mită, a pretins de la un student suma de 18.900 lei în vederea promovării în anul al 3-lea de studii, la unitatea de învățământ respectivă. Promovarea studentului urma să se realizeze în condițiile în care acesta din urmă nu a susținut în fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii și nu a achitat taxele de școlarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universității „Petre Andrei” din Iași, mai spun procurorii. „În acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan – Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru „ajutorul” acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, au menționat procurorii într-un comunicat de presă.

În aceeași zi, rectorul universității, Sorin Bocancea, acuzat de favorizarea infractorului, fals intelectual și fals material, nu a dorit să prezinte organelor de cercetare documentele solicitate, cu scopul de a împiedica și îngreuna cercetările în dosar. Procurorii i-au cerut rectorului cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultății de Drept din cadrul universității, anul universitar 2014-2015, iar rectorul ar fi refuzat tocmai pentru că știa că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a inculpatului Drugă Dan Florin, spun procurorii.

Corupția, afacere de familie

A doua zi după flagrant, rectorul Bocancea i-ar fi determinat pe fratele său Antonie Bocancea, profesor universitar, și pe Mark Bucuci, lector universitar al UPA, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în „Catalogul pentru examene/verificări/colocvii” pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene. În același context, în ziua precedentă, urmare a faptului că procurorii au solicitat reprezentanților UPA mai multe cataloage, inculpata Zaharia Ana Liliana, în calitate de secretar șef al Facultății de Drept, a introdus fără drept date în sistemul informatic al instituției respective de învățământ. „Concret, aceasta a inserat în situația școlară a aceluiași student, aflată în baza de date informatizată a facultății pentru anul I de studii, date necorespunzătoare adevărului și anume faptul că acesta a obținut creditele aferente promovării examenelor la mai multe discipline”, au menționat procurorii.

Secretara a mărturisit secretul

În timpul cercetărilor, secretarul Facultății de Drept, Ana Zaharia, a semnat cu anchetatorii un acord de recunoaștere a vinovăției, pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic. În prezența avocatului, Zaharia a recunoscut fapta de care a fost acuzată și a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, primind o pedepasă de un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Deși fundația prin care funcționează UPA este dintre cele mai prolifice financiar din Iași, instituția de învățământ a avut dificultăți în ultima perioadă, Fiscul vânzându-i două active imobiliare importante în contul datoriilor. Sediul central, o clădire de 13 etaje din centrul orașului, a fost achiziționată cu scandal de Universitatea de medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” cu 3,5 milioane euro, tranzacția făcând și în acest moment obiectul mai multor litigii. De asemenea, căminul „Studis” în care erau cazați „Studenții VIP” de la UPA a fost achiziționat recent de Fundația Ecologică Green (FEG), deținută de familia deputatului ieșean Anghel Stanciu, care desfășoară, de asemenea, activități de învățământ și formare profesională.

Tags: Cerasel CuteanuPaul Balhuc
Share98Tweet61
Previous Post

Șeful ANRP și-a pus averea la adăpost prin partaj

Next Post

Vrâncean în Anglia: „Să te trezești cu primarul Londrei lângă tine, în autobuz, e cea mai plăcută experiență”

Related Posts

Facturi duble la firma care se pregătește să ia miliardul pentru gunoiale din Sectorul 2

4 ani ago

Consilierii locali care au refuzat ca orașul Constanța să fie parte în dosarul lui Mazăre: lista rușinii

5 ani ago

Cazul de trafic de copii din Țăndărei, nerezolvat de justiția română nici după 8 ani

5 ani ago

Clanul Bashar al-Assad – stăpân în baza militară a armatei române

6 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    373 shares
    Share 149 Tweet 93
  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    1155 shares
    Share 765 Tweet 163
  • La Universitatea ”Petre Andrei”, din Iași, cu 18.900 lei faci 3 ani de facultate într-unul singur

    245 shares
    Share 98 Tweet 61
  • Cea mai veche navă cu zbaturi din lume aflată în funcțiune, Tudor Vladimirescu, a devenit vas de protocol al PSD

    682 shares
    Share 481 Tweet 84
  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    385 shares
    Share 165 Tweet 92
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In