Ministrul Turismului, constănțeanul Mircea Titus Dobre, anunță desființarea liceului „Pontica” din Constanța și înființarea unui centru de pregătire în turism și alimentație publică în locul actualului liceu. Șeful inspectoratului școlar județean habar nu are despre ce e vorba, iar directorul Colegiului Tehnic „Pontica” află de la radio că ministrul Turismului a pus gând rău liceului pe care îl conduce.
Liceul „Pontica” (fostul liceu agricol „Palas”) formează deja specialiști în turism, dar și tehnicieni veterinari.
Noi am aflat de la radio, apoi am văzut și în presa scrisă. Nu ne-a spus nimeni nimic, nu ne-a contactat nimeni, nu ne-a întrebat nimeni nimic. Ni s-a făcut un grav deserviciu. (…) Când spune cineva despre liceul tău că se desființează, nu e bine deloc. Nici nu trebuie să te desființeze ei. Dacă mai aruncă cineva de câteva ori câte un zvon din acesta, te desființezi singur pentru că nu-ți mai vin elevi, spune directorul liceului, Anghel Vasile.
Ghinionul Colegiului Tehnic „Pontica” este tocmai patrimoniul lui de invidiat.
„De ce Liceul Palas? (…) Palas are deja o infrastructură care trebuie doar modernizată. Are cel mai bun patrimoniu din punct de vedere al infrastructurii. Până găsim un teren, până facem un proiect, apoi construcția, durează vreo patru ani. Așa este mult mai simplu”, explică ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
Pe lângă dotările importante și cele patru clădiri ale instituției, aflate în stare perfectă de funcționare, colegiul constănțean mai are în patrimoniu și un teren uriaș, de 12 hectare, evaluat pe piața imobiliară între 2 și 4 milioane de euro. Este singura instituție de învățământ preuniversitar constănțean care are în proprietate o suprafață de teren atât de mare și valoroasă.
Elevii care învață acolo, profesorii care predau, părinții care află din presă că școala unde le învață odraslele va dispărea pentru a deveni un centru de pregătire în turism?
Se rezolvă până la toamnă, dă asigurări ministrul Turismului:
Nu cunosc detalii, dar am înțeles că este un liceu real și că nu ar mai avea obiect de activitate pe partea de agricultură. Și până nu rezolvăm această problemă, pentru că nu pot să rămână copiii și profesorii în stradă, nu va putea intra în patrimoniul Ministerului Turismului.
Când se va rezolva și se vor transfera copiii la alte licee, profesorii la fel, să-și găsească toată lumea locul la catedră și în clase, vom putea demara proiectul. Dar eu vreau și sper să rezolvăm problema copiilor și profesorilor până în toamnă.
Apoi, după ce luăm clădirea în patrimoniul instituției, aplicăm proiectul pe fonduri europene”.
Despre controversele legate de acest liceu cu un patrimoniu imobiliar de invidiat scrie în amănunt pentru ziarul Info Sud-Est jurnalista Andreea Pavel: Desființarea Liceului Agricol „Palas” și planurile ministrului Dobre.