Desigur, este puţin faţă de cei 200.000 de lei pe care i-a încasat anul trecut pentru aceleaşi servicii – transmiterea în emisiuni tv a şedinţelor Consiliului Local Galaţi, şi organizarea „Festivalului Scrumbiei”. Însă contractele se înscriu deja într-o „tradiţie” atent respectată de Primăria gălăţeană.
La Tv Galaţi, Pâslaru e „şeful cancelariei”
După cum anticipam pe 13 martie (http://justitiecurata.presshubnews.online/scos-de-pe-liste-fostul-lider-al-deputatilor-psd-s-a-oplosit-la-cancelarie-domnul-dragnea-nu-si-a-uitat-oamenii-care-i-au-fost-aproape/), SC Paf Media SRL, administrată şi manageriată de Alexandru Pâslaru – firmă care controlează postul Tv Galaţi – a câştigat contractul pus la bătaie de Primăria municipiului Galaţi pentru transmiterea tv a şedinţelor Consiliului Local. Ar fi fost şi greu să piardă în condiţiile în care era singura care îndeplinea condiţia impusă de municipalitate după anularea primei proceduri de achiziţie şi refacerea caietului de sarcini: „să fi prestat activităţi similare celor solicitate prin caietul de sarcini şi altor operatori economici sau instituţii publice”.
Ce-i drept, valoarea contractului actual – 4.350 de lei/lună fără TVA -până la 31 decembrie 2017, cu posibilitatea prelungirii cu trei luni în 2018, este mai mică decât în 2016. Anul trecut, Paf Media SRL a primit de la Primărie câte 7.500 de lei pe lună pentru transmiterea la Tv Galaţi a şedinţelor CL, fiindu-i atribuite direct două contracte, unul pentru patru luni, celălalt pe cinci luni.
Important este însă că Florin Pâslaru, tatăl lui Alexandru Pâslaru, este nelipsit din emisiunile postului Tv Galaţi, unde este prezentat ca fiind „şeful cancelariei preşedintelui Camerei Deputaţilor”, deşi informaţia nu este confirmată şi de portalul Parlamentului.
Zeamă lungă pe bani publici
Cel de-al doilea contract atribuit de Primărie firmei Paf Media SRL a vizat organizarea, în duminica Floriilor, a evenimentului „Festivalul Scrumbiei 2017”, ajuns la a XVI-a ediţie. Şi de această dată familia Pâslaru a primit mai puţini bani decât anul trecut: doar 110.000 de lei, faţă de 132.500 de lei, deşi programul de distracţie a fost aproape identic cu cel din 2016.
Programul artistic a fost asigurat de fanfara, ansamblul folcloric şi Şcoala de arte, toate aparţinând Centrului Cultural „Dunărea de Jos” – instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi – şi de copiii unei şcoli de canto private. Vedeta festivalului a fost solista de muzică populară Silvia Ene, despre care majoritatea gălăţenilor nici nu auziseră. Iar pe lângă grătare cu scrumbie, petrecăreţii au mai avut parte de o expoziţie de tradiţii pescăreşti, câţiva meşteri populari, o expoziţie gastronomică pescărească şi patru concursuri tematice: pescuit pe uscat, cunoştinţe pescăreşti, recunoscut peşti şi borş de peşte!
Din cauza prohibiţiei, organizatorii au ales ca în locul concursului de pescuit să aibă loc o probă de îndemânare pescărească, pe uscat. Echipaţi cu lansete cu lingură fără ancoră, pescarii au ţintit un coş de plastic plasat la circa 15 metri distanţă, iar cei care au nimerit de cele mai multe ori au fost declaraţi învingători. A urmat un concurs de cunoştinţe pescăreşti unde au fost testaţi la legislaţie, denumiri latineşti ale peştilor şi tehnici de pescuit. Iar pentru liceeni a avut loc concursul „Peştii apelor noastre”, o competiţie de recunoscut diferite specii de peşti, din poze sau de pe platouri. Cea mai gustată probă a fost cea a borşului de peşte, unde din juriu a făcut parte dr. Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD de Galaţi care a mărturisit sincer, adulmecând ceaunele care clocoteau, că-i curg „balele de poftă”.
Festivalul de duminică a fost, mai degrabă, o zeamă lungă şi anostă dacă îl comparăm, de pildă, cu ediţia din 2013, când au concertat Sofia Vicoveanca, Alexandra Ungureanu & Crush şi Mandinga, evenimentul fiind organizat de Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, care a avut la dispoziţie un buget de 134.000 de lei.
„Festivalul Scrumbiei”, marca Pâslaru
Potrivit caietului de sarcini al „Festivalului Scrumbiei 2017”, Primăria Galaţi a aplicat pentru o finanţare nerambursabilă prin programul operaţional pentru pescuit 2007 – 2013, iar pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, pe o perioadă de cinci ani, cheltuielile necesare organizării evenimentului sunt prevăzute în bugetul anual al oraşului. Cu alte cuvinte, vrea sau nu vrea peşte, trebuie să facă festival!
Într-adevăr, în 2014, Festivalul (oficial al) Scrumbiei a fost organizat de Primăria Galaţi pe bani europeni. Spunem „oficial”, pentru că, în aceeaşi zi, de Florii, şi în acelaşi loc, pe Faleza inferioară a Dunării, a mai existat un soi de festival paralel, organizat de firma Paf Media SRL. Paradoxal, la evenimentul de lansare a „Festivalului Scrumbiei”, autorităţile locale au declarat candid că n-au ştiut că numele proiectului lor european este marca înregistrata pe numele familiei Pâslaru: „Noi am aflat cu surprindere, abia când am fost înştiinţaţi că semnăm contractul, că există o marcă înregistrată. Am avut o întâlnire cu deţinătorul mărcii, în care am trasat terenul foarte clar, deci dincolo de denumire – care probabil de la anul se va schimba – nu va exista nici un punct de confluenţă, deci fiecare va avea zona lui în care îşi va desfăşura activitatea”, explicau atunci autorităţile. Însă, culmea „coincidenței”, firma căreia i-au încredinţat direct contractul de 13.000 de lei pentru publicitatea proiectului european a fost taman Paf Media SRL, care a avut propriul program de manifestări, pe care Primăria nu şi l-a asumat.
Deci fiecare cu scrumbiuţa lui, din bani mai mult sau mai puţin publici!
Revenind la faptul că Primăria s-a obligat, în 2014, prin contractul de finanţare europeană, să organizeze încă cinci ani „Festivalul Scrumbiei”, familia Pâslaru va avea parte, cel puţin până în 2019, de o sărbătoare pe bani publici. Că doar de Florii e ziua onomastică şi a lui Florin Pâslaru, şi a fiului Alexandru Florin Pâslaru.
Nu mai puţin adevărat este faptul că, o mână de gălăţeni care continuă protestele începute la finele lunii ianuarie, i-au îndemnat pe concetăţeni, prin mesajele scrise pe pancarte: „Nu mâncați scrumbie de la Primărie!“ şi au motivat şi de ce: „Festivalul Scrumbiei, mirosul hoţiei!”.