marți, 26 ianuarie 2021
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

Mesajul Statelor Unite către jurnaliştii români: Continuaţi să fiţi curajoşi şi uniţi în apărarea adevărului!

byIJC
5 ani ago
ininvestigatii
4 min read
393 4

Dean Thompson

Astăzi sărbătorim ziua presei. Este, în aceeaşi măsură, un prilej de sărbătoare, dar şi un moment de comemorare, pentru că, anual, jurnalişti curajoşi au de suferit, în întreaga lume, chiar suprimarea fizică. A face presă de calitate este, spunem noi, una dintre cele mai grele misiuni, împotriva căreia se pun multe stavile, de la autorităţi la însuşi patronat. Am considerat că ar fi oportun un interviu cu reprezentantul uneia dintre cele mai consolidate democraţii – cea a Statelor Unite ale Americii, unde presa, la fel ca şi în România, a dus şi duce, nu fără sacrificii enorme, o luptă aprigă pentru menţinerea democraţiei şi a liberei exprimări. Dean Tompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, despre presa din România:

Întrebare: Cum apreciaţi perspectivele presei româneşti, în condiţiile în care unii patroni de presă sunt anchetaţi sau condamnaţi pentru corupţie, iar la nivel local conducerea politică fie deţine presa (ex: Monitorul de Vrancea), fie o controlează prin bani publici?

Dean Thompson: În Statele Unite avem o multitudine de canale media. În cele din urmă, credibilitatea este cea care le diferenţiază. Cei mai mulţi oameni vor să ştie adevărul, vor să ştie ce se întâmplă cu adevărat în comunităţile lor şi folosesc cea mai credibilă sursă pentru a se informa. Testul pentru canalele media este veridicitatea materialelor, independenţa personalului editorial şi a jurnaliştilor lor şi capacitatea de a rămâne obiective şi de a prezenta evenimentele în mod real, chiar şi atunci când proprietarii ar putea fi implicaţi. Mai mult, internetul va continua să joace un rol major în informarea la nivel naţional şi local. Blogurile, reţelele de socializare şi websiteurile oferă o voce alternativă jurnaliştilor şi cetăţenilor, permiţându-le să se exprime liber şi să ocolească orice control editorial. Anticipez că în România, internetul va avea un impact şi mai mare ca sursă de informare, în viitorul foarte apropiat.

Întrebare: Se spune printre ziarişti că această profesie este una dintre cele mai grele, alături de cea de tăietor de lemne. În ultima vreme, unii dintre noi fac meseria asta din pasiune, chiar fără bani, cu riscul de a fi daţi afară din presă. Cum vedeţi condiţia ziaristului la nivel central, respectiv la nivel local?

Dean Thompson: Jurnalismul este un important serviciu public, îndeplinit de profesionişti cu adevărată pasiune şi dedicare. Meseria unui reporter poate fi periculoasă, însă adevăraţii profesionişti acceptă riscul şi prezintă adevărul, permiţându-ne să fim mai informaţi şi responsabilizând instituţiile publice. În ultimii 26 de ani, România a făcut progrese extraordinare în domeniile economic, al democraţiei şi al statului de drept. Multe dintre aceste îmbunătăţiri se datorează eforturilor şi hotărârii jurnaliştilor neobosiţi, curajoşi, care au muncit din greu pentru a spune adevărul şi au ajutat la sporirea transparenţei în această ţară, care au dezvăluit nereguli şi au demascat practici incorecte. Aşa cum a spus secretarul de stat al SUA, John Kerry, în mod repetat, „circulaţia deschisă, liberă a informaţiei este esenţa democraţiei noastre, pe baza sa apreciem noi integritatea în relaţia dintre oameni şi lumea din jurul lor. O ţară fără o presă liberă şi independentă nu are cu ce să se laude, nu are ce să-i înveţe pe alţii, nu are nici o modalitate de a-şi valorifica potenţialul.”

DSC_8314

Întrebare: Sunteţi de multă vreme aici. În relaţia cu presa ce anume v-a dezamăgit, dar şi ce aţi apreciat cel mai mult? În mod concret.

Dean Thompson: Ca şi presa din Statele Unite, canalele media din România sunt categorice, perseverente şi adesea se contrazic unele pe altele, ceea ce poate fi un lucru bun. Independenţa editorială a unui canal media şi dedicarea profesională a angajaţilor săi sunt extrem de importante. Ca modalitate de a consolida credibilitatea presei, aş sublinia importanţa unei mai mari perseverenţe şi a unei mai atente verificări a faptelor de către reporteri. În plus, cred că românii vor avea mult de câştigat ca urmare a unor anchete mai profunde. Aş menţiona de asemenea importanţa clarificării identităţii proprietarilor şi a politicii editoriale. Un grad mai mare de transparenţă în sectorul public se traduce prin cetăţeni mai informaţi şi poate conduce la o Românie mai democratică şi mai prosperă, două dintre priorităţile Misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti.

Întrebare: Care este mesajul dumneavoastră pentru presa din România?

Dean Thompson: Doresc să le mulţumesc jurnaliştilor români pentru munca lor. Continuaţi să fiţi curajoşi, uniţi în apărarea adevărului şi, în ciuda greutăţilor, continuaţi să vă slujiţi comunităţile. 2016 este an electoral pentru România şi pentru SUA, aşadar aveţi responsabilităţi suplimentare. Doresc să închei citându-l pe preşedintele Obama, care la recepţia organizată cu ocazia ceremoniei de acordare a Premiului Toner pentru Excelenţă în Relatare Politică, de către University of Syracuse, le-a spus jurnaliştilor că „O misiune bine îndeplinită nu înseamnă doar să-i dai cuiva un microfon. Înseamnă să cercetezi, să sapi mai adânc şi să ceri mai mult. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, electoratului i s-ar aduce un serviciu mai mare.” Mă aştept să văd acest lucru la canalele media americane în alegerile de anul acesta şi sper ca şi jurnaliştii români să facă acelaşi lucru aici.

Tags: Sebastian Oancea
Share8Tweet5
Previous Post

INFOGRAFIC Instituțiile care susțin și cele care nu susțin lupta anticorupție în România

Next Post

INFOGRAFICE: Alegeri locale 2016

Related Posts

Facturi duble la firma care se pregătește să ia miliardul pentru gunoiale din Sectorul 2

1 an ago

Consilierii locali care au refuzat ca orașul Constanța să fie parte în dosarul lui Mazăre: lista rușinii

2 ani ago

Cazul de trafic de copii din Țăndărei, nerezolvat de justiția română nici după 8 ani

3 ani ago

Clanul Bashar al-Assad – stăpân în baza militară a armatei române

3 ani ago

Comments 3

  1. Zota says:
    5 ani ago

    Frumoase si mestesugite vorbe !
    Zice d-ul Thompson: ” poate conduce România la o mai mare democrație și mai prospera ” ! Totuși realitatea bate viata…exemple:
    – Implicarea CIA în activitatea DNA-despre care presa vorbește ne aduce mai multa democrație și independentă?
    – Implicarea FMI și BM în politica economică prin forțarea vânzării terenului agricol, a resurselor și privatizarea=distrugerea industriei românești în locul modernizării ei este o cale americana spre prosperitate ?
    – trimeterea de trupe românești pe banii noștri în Afganistan și Irak ne ajuta în prosperitate ?
    Eu cred ca fiecare își trage jar pe turta lui.

    Răspunde
  2. Alexander & Co says:
    5 ani ago

    De cele mai multe ori prezentarea ADEVARULUI duce la riscuri pe toate planurile.Dupa 26 de ani in Romania tot cu aceasta problema ne confruntam ? Cei care relateaza ADEVARUL SUNT MARGINALIZATI SI PUSI LA ZID,CU PRETEXTE SECURISTO-COMUNISTO…INSCENARI SI INCALCAREA DREPTURILOR ELEMENTARE INTR-UN STAT DE DREPT NUMIT ROMANIA,IN CARE SE MIMEAZA DEMOCRATIA. Sursa unor informatii militare secrete nu poate fi decat din domeniul militar,ceea ce pune la indoiala verticalitatea si deontologia unor angajati din domeniul militar. Divulgarea unei informatii se numeste tradare. Informatia a fost doar in posesia ziaristului.

    Răspunde
  3. Pingback: De la lume de pe Mapamond adunate si tot la lume pe TERRA date- RadioMetafora.ro

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • 7.345 pensii speciale în România – 3.227 magistrați beneficiari; pensia medie specială în magistratură e de 9.400 lei

    2216 shares
    Share 1169 Tweet 436
  • Vaslui: Palatul Elenei Cuza de la Solesti, retrocedat după 14 ani, poate fi restaurat cu banii UE

    1713 shares
    Share 1612 Tweet 42
  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    909 shares
    Share 667 Tweet 101
  • Concurs pentru directori de școală în Gorj: presiuni PSD și probleme puse de „metodologia pentru acordarea binecuvântărilor”

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Judecătorul Marius Epure, președintele Curții de Apel Constanța, îi trimite bezele Liei Savonea în ziua în care CSM anunță posturile de conducere vacante

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In