Puncte forte în susținerea luptei anticorupție
INDEX-ul pentru 2015 arată că actuala legislație (competențe de investigare relevante pentru DNA asigură funcționarea și independența instituției, iar prestația actualului Procuror șef al DNA (nota 9.3 din 10), în strânsă legătură cu încrederea publicului în activitatea DNA (nota 9.3 din 10) sunt puncte forte în susținerea și performanța instituției.
Puncte slabe în susținerea luptei anticorupție
Există mari așteptări din partea câtorva instituții cu atribuții extrem de relevante în sprijinul luptei anticorupție sau în protejarea sistemului judiciar, în special a magistraților de atacuri și tentative de intimidare care vin fie din partea politică, fie din partea grupurilor de interese ale celor aflați sub investigare sau condamnați pentru fapte de corupție. Acestea sunt Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției (pentru prima dată în INDEX) și Procurorul General al României.
Procurorul General al României: de la această voce din vârful sistemului este de așteptat o mai mare implicare în sensul reacției, apărării și susținerii activității procurorilor atunci când în spațiul public se vehiculează interpretări eronate, atacuri nefondate. Din perspectiva percepției societății civile și a experților, chiar dacă, în 2015, Procurorul General nu a subminat activitatea DNA nici nu au existat argumente în sensul susținerii publice, prin declarații sau poziții curajoase. Pentru lipsa reacțiilor relevante acest indicator primește un calificativ slab: 3.1.
Rezultatele Indexului pentru 2015 transmit un semnal de alarmă pentru Agenția Națională de Integritate, cu un calificat sub mediocru și cu opinii potrivit cărora instituția și-a pierdut suflul, iar cazurile pe care le cercetează nu sunt relevante.
Amenințările la adresa sustenabilității DNA
Câteva instituții dețin recordul calificativelor minimale: Consiliul Național al Audiovizualului, Parlamentul României nu doar pe procedura de aviz privind investigarea membrilor săi ci și din perspectiva tentativelor de schimbare a legislației și restricționare a anchetelor și atribuțiilor DNA și a declarațiilor și ieșirilor publice.
Există o temere reală, exprimată atât de oficiali ai sistemului judiciar cât și de reprezentanții societății civile și de jurnaliști potrivit căreia mai multe inițiative legislative și/sau amendamente promovate de grupuri de interese, de parlamentari și politicieni direct vizați de anchetele DNA sunt în mod constat introduse, de regulă fără consultări, în dezbaterile parlamentare. Astfel de tentative, destul de frecvente, reprezintă în continuare cele mai mari amenințări la adresa eforturilor de combatere a corupției.
O altă instituție intră în Index direct la coada clasamentului, Agenția Națională de Administrare Fiscală, apreciată într-o proporție destul de mare pentru sprijinul în investigarea actelor de corupție, dar sancționată de experți pentru reacțiile tardive și inconsistente în recuperarea prejudiciilor provenite din fapte de corupție (2.3).
Comments 1