„Ce te recomandă, fiule?…”
„Mă recomandă talentul, tată”, ar putea spune cei mai mulţi dintre cei care folosesc, în zilele noastre, pixul pe actele normative sau administrative. Şi hunedorenii privesc cu ochii goi acest tablou alb negru al mediocrităţii care învăluie zona competenţei. Mai mult, asistă neputincioşi de pe margine la numirea în funcții de responsabilitate a unor persoane nepregătite, dar recomandate.
Adrian David, ajuns consilier județean pe lista UNPR, trecut odată cu ordonanța traseiștilor la PNL de unde, printr-un concurs de împrejurări, este numit președinte de consiliu județean, pregăteşte revenirea pe marea scenă hunedoreană. În primă fază intenţionează să ascundă carnetul de partid pentru a ajunge în corpul funcţionarilor publici.
Aşadar, de pe scaunul fără spătar de consilier judeţean, David vrea să sară direct pe jilţul de prefect de Hunedoara. Prăjina o asigură administraţia publică din Petroşani.
Oficial, nu recunoaşte nimeni nimic. Neoficial se amestecă pachetul de cărţi…
Nimeni nu cunoaşte, nu recunoaște oficial, însă scenariul este următorul: primăria Petroșani va scoate la concurs un post. David se va înscrie și, în mod normal, va și câștiga, devenind astfel funcționar public, statut ce îl ajută să facă pasul cel mare spre Prefectură.
„Nu plec niciunde, nu mă duc la primărie, nu am plecat de la Universitate”, a declarat, cu câteva zile în urmă Adrian David.
În parte, David are dreptate. Nu a demisionat încă de la Universitatea Petroșani, insitituție la care a avut contractul suspendat pe perioada în care şi-a exercitat funcţia de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.
Nici nu s-ar fi aşteptat cineva să plece înainte de a primi notă de trecere la concursul pentru postul din primărie.
Trecerea lui David la primărie nu este recunoscută nici măcar de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, asul din pachetul de cărţi.
„Adrian David nu este angajat al primăriei. Nu am discutat cu el despre așa ceva, nu mi-a cerut un astfel de lucru (să îl angajez-n.r.)”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
La numai câteva ore distanţă linia declarativă e ajustată.
După ce a negat că ar ținti la Prefectura Hunedoara, David s-a răzgândit. Acesta admite în parte că se mai gândește dacă vrea la Prefectură, întrucât această instituţie nu ar fi chiar ceea ce s-a așteptat el să fie.
Chiar dacă nimeni nu recunoaște în mod oficial, David face calcule pragmatice.
Plecarea lui de la actualul loc de muncă – Universitatea Petroşani – este iminentă, fiindcă păstrarea lui pe post ar fi ilegală.
Odată cu 1 octombrie, Adrian David nu va mai putea preda la catedra universităţii fiindcă nu are diplomă de doctor. Timpul îl bate pe umăr, clopoţelul va suna pentru el la sfârşitul lunii septembrie.
„Cu siguranță va pleca de la Universitate în toamna acestui an. Poate pleca oriunde, prin transfer”, spun surse universitare.
Și cum e imposibil, potrivit aceloraşi surse, să obțină doctoratul până la finele lunii septembrie, acesta trebuie să-și caute un alt job. Deci…
Modelul numirii prefecţilor apolitici
Aşadar, labirintul reconversiei profesionale nu este intangibil pentru oamenii recomandaţi de talent. Calculul e simplu, poţi absolvi „cursurile de prefect” în doar câteva zile, dacă ai recomandare.
David nu ar fi excepţia hunedoreană la numirea în fruntea Instituţiei Prefectului. Acelaşi drum a fost parcurs şi de predecesorii lui, cu o singură excepție: Attila Dezsi.
În 2012, fostul prefect de Hunedoara, Sorin Vasilescu, cel care a demisionat în urmă cu câteva luni din funcție pentru a putea candida la Consiliul Județean, a fost angajat al Primăriei Lupeni. Adică angajat în administrația pe care o conducea nașul acestuia, primarul de atunci Cornel Resmeriţă.
Vasilescu nu a muncit mult în adminsitrația locală din Lupeni, ci doar atât cât a trebuit pentru a deveni funcționar public, undeva la şapte zile..
„Am dat concurs pentru postul de la Primăria Lupeni, ca să pot deveni funcţionar public”, declara în 2012, pentru presa locală, Sorin Vasilescu.
Pentru săptămâna de muncă, Vasilescu a primit 300 de lei, după cum reiese din declarația de avere a acestuia.
„Am primit doar 300 de lei pentru că nu am lucrat numai o săptămână. După aceea am fost detaşat pe funcţia de prefect”, a precizat Vasilescu.
Om de afaceri din Lupeni, Sorin Vasilescu nu putea fi numit în funcţia de prefect al judeţului Hunedoara pentru că nu era încadrat în rândul funcţionarilor publici. Aşa că naşul Resmeriţă a scos repede la concurs un post de inspector Securitate şi Sănătate în Muncă, încadrat în Clasa I. Odată ce a îndeplinit criteriile, Vasilescu a fost învestit prefect de Hunedoara.
După cum menționam anterior, doar Attila Dezsi a fost înalt funcționar public în momentul în care a fost numit prefect și astfel este singurul care nu și-a exercitat funcția prin detașare, având numire definitiv. Asta pentru că Dezsi a intrat în sistem direct înalt funcționar public. Attila Dezsi a terminat Școala Superioară de Administrație.
Ceilalți prefecți ce au condus județul au fost numiți cu delegație din posturi de funcționari publici. Recomandaţi desigur şi ei tot de talent.