„Am preluat clădirile. A durat, poate, mai mult decât era necesar. De ce sau cum s-a întâmplat lucrul acesta nu știu”, a declarat Dragoș Doroș la Digi24. Întrebat dacă sediul Antenelor va fi vândut la licitație sau închiriat, șeful ANAF nu a dat un răspuns clar: „procedura spune că noi le-am preluat, am instituit pază acolo, începem evaluările și vom vedea cum decurge valorificarea (…) ANAF nu este agenție imobiliară, nu e administrator de imobile, noi nu închiriem, nu facem lucruri de genul acesta. Noi valorificăm. Valorificarea se poate face pe piață sau într-un eventual schimb, când o instituție a statului dorește lucrul acesta”, a mai precizat Dragoș Doroș.
În cadrul unui interviu realizat de Agerpres săptămâna trecută, Dragoș Doroș spune că, din dosarul ICA, de la Camelia și Corina Voiculescu, au fost deja încasate 5,388 milioane de lei: „Avem pe hârtie, de la 1 ianuarie 2016, un compartiment nou în ANAF, care se cheamă Direcţia Generală Executări Silite – Cazuri Speciale. Această Direcţie, în acest moment, are personal, a început să lucreze şi are primele realizări. Spre exemplu, din dosarul ICA, de la Camelia şi Corina Voiculescu au fost deja încasate 5,388 milioane de lei, în dosarul RAFO 2, Ovidiu Tender, 25,7 milioane de lei, din care 4,6 milioane la bugetul general al statului“.
Potrivit Raportului Freedom House România, atitudinea ANAF în privința recuperării prejudiciilor și executării confiscărilor pare să se fi modificat în noiembrie 2015, odată cu crearea Direcției de execturări silite – cazuri speciale (operațională de la 1 ianuarie 2016) care se ocupă strict cu punerea în executare a hotărârilor judecătorești din dosare penale. La începutul anului, Direcția de executări silite – cazuri speciale a trecut la punerea în executare a celor mai imporante dosare cu creanțe din sentințe penale ce se aflau pe rolul ANAF – între care ICA, Tender, Iacubov etc.
Formată pe structura Direcției Generale de Integritate din ANAF și cu personal preluat de la aceasta, Direcția de Executări Silite – Cazuri Speciale are 26 de angajați la nivel central, alături de câte nouă angajați pentru fiecare dintre cele opt Direcții Regionale ale Finanțelor Publice. Personalul este format din juriști, economiști și ofițeri de poliție judiciară cu experiență, detașați de la Ministerul de Interne.
O primă evaluare realizată recent de Direcția Executări Silite – Cazuri Speciale indică un număr de peste 20.000 de titluri executorii la nivelul întregii țări, însumând circa 7 miliarde de lei prejudiciu. Tot din această primă evaluare rezultă că doar o treime din acest prejudiciu constatat de instanțe este acoperit de măsuri asigurătorii puse în faza de urmărire penală. În prezent, Direcția de executări silite – cazuri speciale verifică datele introduse la nivelul administrațiilor județene. Date exacte sunt așteptate la sfârșitul acestui proces de verificare.
Foto: Eduard Enea