În raportul „Clientelismul politic: 2012-2016”, EFOR a identificat distribuția pe partide a alocărilor din Programul național de Dezvoltare Locală (PNDL) și din Fondul de Rezervă (principalele instrumente folosite de administrația centrală pentru a fideliza administrațiile locale).
Suma totală la care ne raportăm în perioada iunie 2012 – decembrie 2015 este 7,5 miliarde de lei.
Plățile pentru PNDL (principalul instrument prin care s-au realizat alocările netransparente de fonduri către administrația locală) reprezintă 4,8 miliarde de lei, 64,64% din suma totală.
Transferurile directe din Fondul de Rezervă se plasează pe locul 2, cu 15,1% din suma totală. Transferurile pentru arierate reprezintă 4,26%, iar locuințele ANL și CNI urmează cu 3,78%, respectiv 2,8%.
Dintre partidele mari, cel mai câștigat din distribuția de fonduri pare a fi PSD, care a primit 4,6 miliarde de lei, pe când PNL a primit 1,6 miliarde de lei, iar PDL 311 milioane de lei. Este adevărat că simpla menționare a sumelor nu reflectă distribuția, întrucât trebuie verificat întâi dacă anumite localități au fost favorizate sau dacă primarii au fost premiați dacă au schimbat partidul.
Migrația aleșilor locali, care s-a produs prin OUG 55/septembrie 2014, este unul dintre elementele cel mai important de cuantificat. Pe scurt, această ordonanță a permis unui număr de 552 de primari, 4607 consilieri locali și 184 consilieri județeni să schimbe partidul.
Luând în calcul și acest moment, observăm că PSD este partidul care a primit cele mai mari alocări din Fondul de Rezervă și din PNDL, atât înainte, cât și după migrație și că cea mai mare parte a acestor alocări a fost făcută după migrație. Astfel, PSD a primit 58% din Fondul de Rezervă, din care 10% înainte de migrație și 47% după aceasta, respectiv cca. 65% din PNDL, cu 13% înainte de migrație și 52% după aceasta. Cea mai mare parte dintre fonduri a ajuns la comune, adică peste 60% dintre fonduri. Consiliile județene au primit cca. 16% din fonduri, iar municipiile au primit cca 11%.
La nivel de județe, din cele 10 județe care au primit cele mai multe fonduri astfel, șapte au fost conduse de președinți de consilii județene de la PSD și trei de membri PNL.
Acest articol este un extras din Raportul Expert Forum „Clientelismul Politic: 2012-2016”, care poate fi consultat integral aici. Pentru mai multe informații privind clientelismul politic, consultați și Harta Clientelismului Politic 2012-2016, Harta Primarilor Clientelari și Harta Primarilor Migratori.