38.000 de euro, adică mai bine de 170.000 de lei, a plătit Primăria municipiului Galaţi pentru lucrări catalogate drept supraevaluate, spun auditorii Camerei de Conturi Galați. Municipalitatea a dat bani în plus convinsă fiind că băncile instalate la Orășelul Copiilor au fost aduse din import. În realitate, băncile fuseseră confecţionate la un preţ mai piperat chiar în atelierul firmei gălăţene care obţine în mod regulat contracte. Primăria Galaţi riscă şi o amendă pentru divizarea nejustificată a unui contract în două contracte atribuite fără licitaţie. Primăria a contestat la Curtea de Conturi a României decizia Camerei de Conturi din Galați.
În urma unui control, auditorii Camerei de Conturi Galaţi au ajuns la concluzia că Primăria Galaţi nu a fundamentat corect valoarea estimată a contractului pentru modernizarea parcului Orăşelul Copiilor. Asta a avut drept consecinţă plata unor lucrări supraevaluate cu suma de 171.042 de lei către executantul lucrării, firma gălăţeană Lemacons. Contractul cu pricina avea ca obiect furnizarea şi montarea echipamentelor de joacă, aparatelor de gimnastică şi a mobilierului urban – bănci cu sau fără spătar, coşuri de gunoi – în parcul Orăşelul Copiilor.
Obiectele de mobilier urban bănci cu spătar (30 de bucăţi) şi bănci fără spătar (34 de bucăţi) care, potrivit datelor din oferta financiară depusă de constructor, coroborate cu constatările din procesul-verbal încheiat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi, au fost declarate ca fiind achiziţionate din import, în fapt, au fost produse în atelierul propriu de tâmplărie al SC Lemacons SA, însă la costuri de producţie mai mari comparativ cu preţul de achiziţie din import (ex. la banca cu spătar: preţul de aprovizionare din import – 3.809 lei pe bucată, iar costul de fabricaţie – 4.711 lei pe bucată; la banca fără spătar: preţ de import – 2.368 de lei pe bucată, iar costul de producţie – 2.726 de lei pe bucată).
– Decizia 25/3 August 2016
Auditorii au pus în vedere Primăriei să stabilească întinderea prejudiciului creat prin plata nejustificată a unor lucrări supraevaluate la Orăşelul Copiilor şi să ia măsurile de recuperare a acestuia. La aceste lucrări supraevaluate gălăţenii vor plăti şi dobândă, pentru că modernizarea parcului s-a făcut cu bani împrumutaţi de la CEC Bank, iar rambursarea creditului implică dobânzi.
Contracte pentru Lemacons
Nu se poate spune că soarta Lemacons depindea ca de aer de aceşti bani în plus pe care i-a încasat de pe urma băncilor din Orăşelul Copiilor. În 2015, anul în care a finalizat modernizarea parcului, Lemacons a înregistrat, potrivit bilanţului fiscal de pe portalul Ministerului Finanţelor, o cifră de afaceri netă de 75.639.339 de lei şi un profit net de 5.857.238. Aşa cum aţi mai putut citi în platforma Justiţie Curată, firma Lemacons câştigă bine de pe urma Primăriei. În 2015, a beneficiat de contracte în valoare de 5,4 milioane de lei de la Primăria Galaţi, iar în prima jumătate a acestui an contracte de 3,6 milioane de lei fără TVA.
Amendă pentru o achiziţie publică divizată
În Decizia nr. 24 a Camerei de Conturi, emisă tot în august 2016, ca urmare a unui audit financiar, Primăria este acuzată că a divizat achiziţia publică a produsului „covor PVC elastic modular” montat la Sala Sporturilor din Galaţi, ca urmare a încheierii cu SC Sport Arena SRL Bucureşti a două contracte de furnizare în valoare de 127.800 de lei fără TVA, fiecare. Cele două contracte au totalizat 255.600 de lei fără TVA peste 57.000 euro. În opinia auditorilor, Primăria depăşea cu această achiziție pragul de 30.000 de euro şi în această situație ar fi trebuit să apeleze la o cerere de ofertă.
Auditorii Camerei de Conturi au sesizat organele abilitate şi se aşteaptă ca Primăria să fie sancţionată cu amendă şi au pus în vedere municipalităţii să impute sancţiunea funcţionarului vinovat.
Primăria municipiului Galaţi a făcut plângere pe cale administrativă la Curtea de Conturi a României pentru Decizia Camerei de Conturi Galaţi şi aşteaptă soluţia.
Ce nu este mentionat in articol dar ar fi foarte interesant de detaliat este ca firma furnizoare a imbracamintii de uzura pentru manifestari sportive, Sport Arena, este a vestitului Ghita Sebastian care, alaturi de Sala Sporturilor, a mai doatat si numeroase unitati de invatamant din Galati cu accesorii asemanatoare. Practic, intre 2013 si 2015, se pare ca peste 50% din contractele Sport Arena s-au incheiat pe bani publici galateni…