luni, 16 iunie 2025
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

Primăria Tecuci, samsar de mobilă de lux şi dozatoare de cafea. Cu cât mai sărac e orașul, cu atât mai fudul e primarul

byIJC
9 ani ago
ininvestigatii
8 min read
1.6k 66
  • Primarul Tecuciului, Hurdubae (PSD) e în război pe față cu fostul edil, Țuchel (PNL). Din răzbelul politic, cu pizmele, șicanele și râcile sale au ieșit la iveală adevăruri deopotrivă amuzante și îngrijorătoare.
  • Fostul, pe când era titular, a cheltuit bugetul orașului ca să renoveze sediul partidului său, PNL, găzduit în clădirea Primăriei.
  • Actualul, când s-a văzut la putere, i-a tăiat curentul partidului inamic și i-a pus și sigiliu pe ușă. Asta pentru că partidul adversar s-a întins mai mult decât îl ținea plapuma și a pus stăpânire și pe closetul primarului, și pe pivniță. Pe care le ține sub cheie.
  • Fostul se plânge de persecuție politică, dar actualul se vaită și el că n-are unde și trebuie să meargă în vecini, când îl încearcă nevoia, ca omul. Și mai suspectează că liberalii țin ascunse în pivniță tot felul de lucruri suspecte, care sunt mai potrivite unei crame decât unui beci de primărie.
  • Actualul dă o lovitură decisivă ”grelei moșteniri” și deschide publicului porțile sediului PNL, să vadă tot tecuceanul pe ce s-au dus taxele și impozitele acestui oraș care poate fi numit oricum, dar prosper nu!
  • Cu satisfacție, actualul arată tronul de 7.000 de lei al fostului, mobile de nuc și stejar, între care biroul de aproape juma de miliard lei vechi! Plus mărunte achiziții: două ATV-uri, o mașină de teren (care nu se mai găsește), expresoare de cafea care au costat fiecare cât un computer performant și veșminte, chipurile de protecție, de-alea cu crocodilul verde pe piept.
  • Administrația actuală trebuie să recupereze acum risipa, scoțând la licitație extravaganțele fostei administrații, dar cu teama că va rămâne să se spele pe cap și cu aparatele de cafea, cu vitralii și cu tronul fostului, cel de șaptezeci de milioane…

Nu mai puţin de 362.582 de lei fără TVA, cheltuiţi de la bugetul local pentru modernizarea clădirii în care îşi are sediul PNL Tecuci, şi 681.539 de lei fără TVA, tot bani publici, pentru mobilier de fiţe şi reabilitarea unui sediu de lux pentru conducerea administrativă a acestui oraş scăpătat din judeţul Galaţi.

Şi asta nu e tot! Echipamente de protecţie, în valoare de 5.188 de lei, care s-au dovedit a fi, de fapt, haine marca Lacoste şi două ATV-uri nou-nouţe, de 28.000 de euro, cumpărate în mai anul acesta, dar care aveau deja în iunie, peste 100.000 de km la bord pentru că ar fi fost folosite în interes personal de fostul primar al Tecuciului, Daniel Gerhardt Ţuchel (PNL).

Şi asta n-ar fi nimic dacă noul primar al Tecuciului, Cătălin Constantin Hurdubae (PSD), care a lansat toate aceste acuzaţii de mai sus, nu s-ar plânge că nu dă de urma unui autoturism UAZ, proprietatea Primăriei, despre care bănuieşte s-ar afla în curtea vărului fostului primar…

Catalin Constantin Hurdubae
Cătălin Constantin Hurdubae

PNL, sub sigiliu

Da, aţi citit bine! Clădirea în care îşi are sediul PNL Tecuci se află sub sigiliu. Mai exact, a fost tăiat curentul electric al imenselor porţi cu telecomandă care asigură accesul în curtea imobilului, iar o serie de uşi, inclusiv de la toalete, au fost sigilate şi ştampilate de către Primăria municipiului Tecuci, aflată acum sub conducerea social-democratului Cătălin Constantin Hurdubae. Motivul? Liberalii sunt acuzaţi că s-au extins în clădire peste cele două spaţii care le sunt închiriate! Aşa că Primăria a sigilat spaţiile comune, pentru ca liberalii să nu le mai poată folosi. La rândul lor, liberalii au închis uşa principală a clădirii, ca să nu poată intra primarul PSD! Şi asta l-a enervat şi mai rău pe primarul în funcţie: „Acolo avem spatii comune, dar au refuzat să ne pună la dispoziţie chei! Ascund ceva de le e frică aşa tare să vedem noi!”.

14018009_1095225987226100_2138507268_n

Potrivit noului edil, Cătălin Hurdubae, pentru modernizarea clădirii s-au cheltuit 362.582 de lei fără TVA, pe vitralii, mobilier, uşi, ferestre, toalete, amenajarea subsolului, pavajul curţii şi porţile cu telecomandă, iar aceste sume îi sunt imputate Primăriei de către Curtea de Conturi.

De cealaltă parte, fostul primar, Daniel Ţuchel, acuză „obstrucţionarea unui contract de chirie”, valabil până în decembrie anul acesta şi consideră că nu a făcut nimic rău investind bani de la bugetul local în sediul partidului pe care îl conduce: „Discutăm de o clădire a Primăriei care a fost reabilitată cu banii Primăriei! Nu putea PNL să investească într-o clădire publică!”.

Daniel Ţuchel
Daniel Ţuchel

Lux şi opulenţă

Modernizarea şi luxul din sediul PNL sunt mizelic faţă de clădirea vecină cu sediul Primăriei, imobil de patrimoniu, care ar fi trebuit să găzduiască biroul primarului Ţuchel – dacă ar mai fi câştigat un mandat – al viceprimarului, al secretarei şi o sală de protocol. E drept, să treci pragul imobilului fără cască de protecţie este un risc asumat, pentru că plouă cu bucăţi de tencuială! Dar dacă îndrăzneşti şi intri, ai parte de ceva ce n-a văzut Tecuciul! „Podeaua a fost înălţată la 54 de centimetri pentru ca tot sistemul de încălzire, ventilaţie, instalaţiile, sunt ascunse dedesubt. Priviţi tapetul auriu scump, tâmplăria de excepţie, uşile din lemn masiv, mobilierul de lux, din stejar sau nuc. Numai biroul pregătit pentru Ţuchel a costat 48.000 de lei, iar scaunul 7.000 de lei! Pe documente! Aici mai avem şi jaluzele de 55.615 cu TVA!”, susţine primarul Hurdubae, copleşit.

13933549_1092093184206047_339130537_n

Din păcate, nici proaspăt întronatul în fotoliul de primar nu se poate bucura de lux şi confort: „Conform unei decizii a Camerei de Conturi, suntem obligaţi sa vindem mobilierul pentru recuperarea banilor, pentru că s-au făcut cheltuieli nejustificate. O să-l scoatem la licitaţie. Aici s-au făcut investiţii de 681.539 de lei fără TVA, mobilier şi lucrări. Deciziile au fost luate de o singură persoană, prin dispoziţia primarului Ţuchel”, a declarat Hurdubae.

Primăria Tecuci nu va fi doar samsar de mobilă ci şi de… aparate de cafea. „Cinci aparate de cafea, care au costat 41.000 de lei, deşi, pe net, am văzut că preţul este maxim 1.400 de lei. Deci de la 1.400 la 8.000 de lei e o diferenţă. Oricum, Camera de Conturi a considerat că achiziţia este total eronată, şi trebuie scoase la licitaţie pentru a ne recupera sumele. La acestea se adaugă şi consumabile de 60.000 de lei. Recuperarea nu se poate face decât de la ordonatorul de credite – fostul primar”, a anunţat Catalin Hurdubae.

13988679_1095226743892691_1059318605_n

„N-am văzut pe nimeni în Europa la baie, cu ibricul de cafea”

„Intenţia mea era ca acolo să fie sediul administrativ al municipiului Tecuci. Atunci când vine o personalitate a vieţii publice, politice, culturale, să nu fii nevoit să o primeşti într-un bloc de garsoniere, vechi de peste 50 de ani, cum arata Primăria”, susţine cu seninătate fostul primar.

„Dacă eşti inginer mecanic (ca dl Hurdubae n.r.), probabil că poţi să-ţi dai cu părerea şi despre dozatoarele de băuturi calde. Nu am văzut nicăieri, în Europa, oamenii mergând la baie cu ibricul de cafea şi încălzind apa cu termoplonjorul. În ceea ce mă priveşte pe mine, toate achiziţiile publice sunt legale”, susţine Daniel Ţuchel.

Acuzaţii pe roţi

Pe lângă lux pe bani public, primarul Hurdubae acuză şi achiziţionarea de către fostul edil, în mai 2015, a două ATV-uri, cu echipamentele necesare pentru deszăpezire, în valoare totală de 28.000 de euro. Numai că, susţine Hurdubae, „au fost folosite în interes personal de către Daniel Ţuchel. Au fost noi, dar s-au făcut inclusiv revizii tehnice, au peste 100.000 de km, arată foarte-foarte rău. Cercetările continuă!”. La fel şi pentru găsirea unui autoturism UAZ, proprietatea Primăriei, căruia nimeni nu-i dă de urmă, dar despre care se bănuieşte că ar fi într-o comună de lângă Tecuci, în curtea vărului fostului primar Ţuchel.

„Facem un calcul simplu: dacă m-aș fi plimbat cu ATV-ul din mai până în iunie, o sută de mii de kilometri, măcar opt ore pe zi, înseamnă că am mers cu 500 la oră. Ori ele au viteza de 60 la oră! S-a umplut de ridicol cu toate aceste acuzaţii. Eu am două maşini de teren ale mele. Dacă vrea să-i împrumut una… astea sunt basme!”, a replicat Ţuchel.

„Protecţie” marca Lacoste

Bani publici investiţi în lux şi modernizări, ATV-uri şi maşini de teren folosite în interes public… ce-ar mai lipsi din meniu? Nişte haine de fiţă! „S-au achiziţionat 19 bucăţi echipamente de protecţie, în sumă de 5.188 de lei, dar s-a constatat, conform codurilor, că e vorba despre: şase perechi de pantaloni, un sacou, patru cămăsi, una bucată geaca, una bucată pulover, un una bucată tricou, două perechi şosete şi trei cravate, marca Lacoste!”, a fost acuzaţia primarului Cătălin Hurdubae.

De cealaltă parte, fostul edil tecucean susţine că Dănuţ Radovei, primarul pe care el l-a detronat, a solicitat prin 2012-2013, printr-un referat, să-şi achiziţioneze nişte echipamente de protecţie şi i-a dat aprobarea. Când acesta a părăsit funcţia, Ţuchel susţine că le-ar fi luat pe numele său, scriptic, dar că, atunci când şi-a făcut lichidarea Radovei a venit cu un sac cu nişte echipamente de protecţie.

Dilema rămâne nerezolvată…

Un sat cu pretenţii de oraş

Dintr-un orăşel de provincie cochet, Tecuciul, al doilea municipiu al judeţului Galaţi, a ajuns la sărăcie cu lustru. În vreme ce comunele din jur au sută la sută alimentare cu apă şi canalizare, statistic, aproximativ 60 la sută dintre tecuceni beneficiază de acces la alimentarea cu apă şi doar 40 la sută sunt racordaţi la serviciul public de canalizare! Şi dacă n-au apă şi canalizare, autorităţile nu le-au pus nici asfalt! Aşa că la fiecare ploaie mai zdravănă, oraşul bălteşte. Sistemul public de încălzire s-a închis de ani de zile şi fiecare s-a descurcat cum a putut.

Potrivit datelor centralizate în urma recensământului din 2011, tecucenii s-au împuţinat de la 46.825, câţi erau în 1992, la 34.871. Potrivit aceleiaşi numărători, dintre ei, peste 8.000 sunt pensionari. Industria tecuceană s-a prăbuşit, iar întreprinderi precum cele de construcții metalice, reparații auto ambalaje din metal industria alimentară, producerea legumelor și fructelor sau a laptelui sunt doar amintiri dureroase.

În schimb, tecucenii au sau mai degrabă aveau tehnologie! În vreme ce la ultimul etaj al Primărei curge apa pe pereţi, la intrarea în sediu, până de curând, nici musca nu pătrundea fără a fi legitimată, şi primea cardul/cartela de acces, cu care să poată depăşi sistemul electronic de monitorizare şi control. Pentru că fostul primar, Daniel Ţuchel, a investit într-un sistem care permite monitorizarea şi controlul persoanelor care intră în instituţie, suma de 489.190 de lei, sistem care a fost dezactivat acum de noul primar.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Tecuci, oraşul numără peste 5.000 de someri in plata sau iesiti din plata. Peste o mie de persoane primesc fie ajutor social, fie alocatie de sustinere a familiei. Nu mai putin de 3.000 de persoane sunt beneficiare ale ajutoarelor alimentare de la UE. Desi Tecuciul are elevi de exceptie, olimpici internationali, burse sociale nu s-au dat niciodata. Ba au existat perioade in care insotitorii persoanelor cu haindicap au fost trecuti in somaj.

Sursa foto: Viața Liberă

Tags: Anca MelinteTecuci
Share36Tweet22
Previous Post

În timp ce Tăriceanu se bagă în față ca să-și ia carnetul, un român s-a înghesuit la o coada de 1000 de persoane cu președintele parlamentului norvegian

Next Post

Când politica e mai tare decât arta: Muzeul de Artă din Timișoara la ora contestărilor (II)

Related Posts

Facturi duble la firma care se pregătește să ia miliardul pentru gunoiale din Sectorul 2

6 ani ago

Consilierii locali care au refuzat ca orașul Constanța să fie parte în dosarul lui Mazăre: lista rușinii

6 ani ago

Cazul de trafic de copii din Țăndărei, nerezolvat de justiția română nici după 8 ani

7 ani ago

Clanul Bashar al-Assad – stăpân în baza militară a armatei române

7 ani ago

Comments 1

  1. Pingback: Condamnat pentru mită și obligat să muncească în folosul comunității într-o… şcoală | Initiativa pentru o Justitie Curata

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    530 shares
    Share 212 Tweet 133
  • „Am fost colegi de liceu și buni prieteni, dar nu mai cred în Sorin Grindeanu”

    81 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Cea mai veche navă cu zbaturi din lume aflată în funcțiune, Tudor Vladimirescu, a devenit vas de protocol al PSD

    765 shares
    Share 514 Tweet 105
  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    414 shares
    Share 165 Tweet 103
  • Virgil Petrea (USR)

    37 shares
    Share 15 Tweet 9
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In