vineri, 20 iunie 2025
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

Când politica e mai tare decât arta: Muzeul de Artă din Timișoara la ora contestărilor (II)

byIJC
9 ani ago
ininvestigatii
4 min read
709 30
Bogat în colecții, de la arta europeană donată de Ormos Zsigmond, fondatorul Societății Muzeale bănățene în1872, până la colecția de pictură Corneliu Baba, primită prin testament, Muzeul de Artă din Timișoara-MArT traversează azi o perioadă dilematică.

Expozițiile organizate ritmic cu nume răsunătoare ca Van Gogh, Chagall, Rembrandt, Dali sau Picasso, prezentați cu litografie, gravură și desen, sau expozițiile cu artiști contemporani – proiectul temerar Baroque/Urban, De la baroc la neo-baroc fiind cel mai recent – dau publicului larg satisfacție și creează o dinamică culturală în oraș. Pretențioșii care au bătut muzeele Europei au așteptări mai mari și cârcotesc.

Majoritatea expozițiilor aduse din străinătate se leagă de numele colecționarului Thomas Emmerling, fie prin grupul germano-austriac Merkur Global, fie prin firma Euro Art Luxembourg, care itinerează aceleași selecții în muzee din Câmpulung-Muscel, Cluj, Bușteni, Iași, Sibiu, Sighișoara. 65% din vânzarea biletelor MArT intră în contul firmei luxemburgheze.

Ubicuitatea domnului Neumann

Dl. Neumann, directorul instituției, deși mulțumit de realizări, se plânge de fondurile insuficiente și de salariile mici care îi îndepărtează pe specialiști de muzeu. Pe de altă parte, specialiștii rămași – muzeografi, restauratori, conservatori – se simt disprețuiți. Locul celor plecați este luat de oameni cu studii în istorie, adesea doctoranzi ai directorului.

Dl. Neumann crede că e firesc și se consideră el însuși expert în domeniu, de aceea semnează cam tot ce apare sub egida muzeului, de la cataloage de expoziție, la articole și prefețe. ”Angajații nu știu să scrie, degeaba au unii studii de artă, de aceea sunt nevoit să scriu eu”, a declarat dl. director pentru IJC, convins că nici istoricii de artă consacrați ai urbei n-ar face-o mai bine.

În consecință, pe site-ul instituției apare în proporție de 90% semnătura și opera sa despre istoria Banatului sau interculturalitate, promovate generos. Deși nu e ușor de găsit pe site, arhiva electronică a muzeului atestă ca autori anteriori de cataloage și studii de specialitate mai multe nume de muzeogafi ca Marcela Oprescu, Marius Cornea, Elena Miklosik, Dorina Pârvulescu (unii pensionați), sau numele unor istorici de artă ca Ileana Pintilie sau Constantin Prut. S-ar mai găsi condeie, însă nu în manageriatul domnului Victor Neumann.

14037886_1360733870622479_794540185_o

Revista Euroregionalia apărută în 2014 sub sigla muzeului îl are ca director tot pe dl. Neumann, adoptând programatic ”profilul interdisciplinar” care domină organizarea actuală a muzeului. În decembrie 2015, un eveniment special a fost dedicat la muzeu seriei de autor Victor Neumann, în colaborare cu Centrul de Studii Avansate în Istorie din Universitatea de Vest Timișoara și Editura RAO.

Centrul este condus de dl. Neumann iar secretariatul l-a asigurat o vreme Tabita Mureșan, plătită de la muzeu, ceea ce a produs rumoare în instituție. Când s-a aflat, a fost rechemată la bază. Nici Valeriu Musteață, admis ca muzeograf II, nu are calificare în domeniu, așadar face mai degrabă administrație: ”Dragă Valeriu, dacă tu ai fi fost angajat la Muzeul de Artă din Timișoara pe baza unei bibliografii adecvate postului de muzeograf în domeniul istoriei artei și nu pe , dacă ai fi fost examinat de o comisie deontologică, dacă, după angajare, ai fi avut curiozitatea de a parcurge publicațiile muzeelor timișorene, naționale și internaționale, dacă ai fi avut curiozitatea să răsfoiești arhivele Muzeului Banatului și Muzeului de Artă, ai fi putut să îți răspunzi singur la întrebarea ce a făcut d-na Rodica Vârtaciu sau ce au făcut ceilalți specialiști ai muzeului pentru această insituție de-a lungul vremii”, îl admonesta pe Facebook Marcela Oprescu, reputată muzeografă retrasă recent din MArtT.

Muzeul de Artă, istoria conceptuală și agenda personală.

Un manager n-ar trebui măsurat după ”atmosferă”, nici după afilierea politică, deși acesta e criteriul determinant azi în funcțiile publice, unde competența rămâne secundară. Relevante ar trebui să fie proiectul de construcție insituțională, folosirea fondurilor și, fiindcă e vorba despre zona culturală, prestigiul muzeului.
Victor Neumann accentuează că este foarte atent cu banii și legalitatea. Prioritățile sale însă sunt discutabile. În septembrie 2015, MArT dedica suma de 60 000 lei, obținută prin Hotărârea nr.54/25.02.2015 a Consiliului Județean Timiș, organizării celei de-a 18-a Conferințe internaționale de istorie conceptuală, în parteneriat cu Centrul de Studii Avansate în Istorie – CSAI și Școala Doctorală de istorie conceptuală din UVT, ambele conduse de dl. Neumann.

Suma nu este minoră, din moment ce Bibiloteca Județeană primea doar 55 000 lei pentru toate acțiunile, iar suma totală alocată activităților culturale ale instituțiilor subordonate CJT era de 800 000 lei. Din Raportul științific pe perioada ianuarie-decembrie 2015 al CSAI reieste că acesta este un proiect universitar fără legătură cu arta sau cu activitățile muzeale. În programul conferinței a fost inclusă o vizită la muzeu a participanților. Atât. Dl. Neumann crede că o astfel de conferință aduce prestigiu instituției. Probabil universității și organizatorului.
Iresponsabilitatea CJT, care a aprobat consistenta sumă din bani publici, reprezintă un factor favorizant pentru subtile deturnări spre agende personale. Dealtfel, evenimentul a fost precedat în noiembrie 2013 de o inițiere cu titlul Ce este istoria conceptuală? Definiții, interpretări, narațiuni organizată la Muzeul de Artă, transformat treptat într-o scenă a carierei și relațiilor personale.

Instituția ar trebui susținută nu criticată, ne-a atenționat directorul, fiindcă Muzeul de Artă reprezintă nucleul viitoarei Capitale Culturale Europene 2021 pentru care Timișoara candidează, proiect coordonat de soția sa, Simona Neumann. Privind dintr-o altă perspectivă, în nicio împrejurare o analiză critică nu dăunează sănătății instituționale, Capitalei culturale europene, titlu râvnit de timișoreni și nici nu produce riduri pe fața culturală a urbei.

P.S. Răspunsul la memoriul primit de Consiliul Județean Timiș referitor la nerespectarea condițiilor legale la concursul pentru postul de contabil șef al MArT, respectiv inexistența la înscriere a atestatului în Sistemul European de Conturi, confirmă spălarea pe mâini, sugerată de președintele CJT la o conferință de presă:”Consiliul Județean nu are competența legală de a verifica, anula sau cenzura un concurs de recrutare organizat de către o instituție din subordinea sa care are personalitate juridică”, se arată în adresa cu nr.RP75/03.08.2016. Deci, CJT poate tolera și finanța ilegalitatea, dacă interesele politice (?) o cer.

14060396_1360733863955813_532684945_o

Tags: Brindusa Armanca
Share16Tweet10
Previous Post

Primăria Tecuci, samsar de mobilă de lux şi dozatoare de cafea. Cu cât mai sărac e orașul, cu atât mai fudul e primarul

Next Post

Vicepreședintele CJ Iași, Victorel Lupu, își plătește amenda din bani publici

Related Posts

Facturi duble la firma care se pregătește să ia miliardul pentru gunoiale din Sectorul 2

6 ani ago

Consilierii locali care au refuzat ca orașul Constanța să fie parte în dosarul lui Mazăre: lista rușinii

6 ani ago

Cazul de trafic de copii din Țăndărei, nerezolvat de justiția română nici după 8 ani

7 ani ago

Clanul Bashar al-Assad – stăpân în baza militară a armatei române

7 ani ago

Comments 2

  1. Cristi says:
    9 ani ago

    Sa nu uitam conditiile in care a avut loc concursul d-lui profesor pentru postul de manager! Stilul impertinent prin care s-a intervenit mergand pana la nivel de LOJI masonice unde domnia sa are o pozitie privilegiata. Sa mai adaugam cumulul de functii pe langa cele de manager: prof. univ. la UVT, CS I la filiala Academiei, ca sa vorbim doar de cele remunerate. Dl si-a dorit asa de mult functii ca ar fi fost bine orice. Eu stiu ca a vrut la un moment dat si pe cea de manager la Biblioteca Judeteana! Poate gresesc dar acumularea de functii nu a dus la performanta in domeniul cercetarii istorice. Uitati-va la „Istoria Banatului” si nu cred ca trebuie sa spun mai mult. Capitala Banatului are de castigat cu un asemenea FENOMEN.

    Răspunde
  2. Claud Preli says:
    9 ani ago

    Interesant articolul desi nu este prima data cand il citesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    530 shares
    Share 212 Tweet 133
  • „Am fost colegi de liceu și buni prieteni, dar nu mai cred în Sorin Grindeanu”

    81 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    415 shares
    Share 166 Tweet 104
  • Cea mai veche navă cu zbaturi din lume aflată în funcțiune, Tudor Vladimirescu, a devenit vas de protocol al PSD

    766 shares
    Share 515 Tweet 105
  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    1217 shares
    Share 790 Tweet 178
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In