Omul de afaceri clujean Ioan Bene (49), condamnat miercuri definitiv la 3 ani si 8 luni de inchisoare, ar fi plecat din tara cu cateva zile inainte de sentinta, au declarat pentru Actual de Cluj surse judiciare. Desi politia l-a dat in urmarire generala pentru ca nu l-a gasit la domiciliu ca sa puna in executare sentinta, avocatul lui Bene sustine ca omul de afaceri a plecat in vacanta. Actual de Cluj a descoperit ca Ioan Bene este rezident in Suedia, dar nu este clar daca a plecat in tara nordica. Cert este ca publicatia ofera detalii nestiute despre adresa unde Bene figureaza ca rezident in Suedia alaturi de alti doi cetateni romani, Sorin Docuz și Sorinel Adamescu. Bene trece drept unul dintre oamenii de incredere ai fostului ministru de interne, Ioan Rus, si interfata acestuia intr-o serie de firme de constructii din Cluj. (…)
Ultimul om de afaceri care a preferat fuga din tara in locul inchisorii este Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare in dosarul ferma Baneasa in data de 2 august 2917. La fel ca in cazul lui Bene, si Popoviciu ar plecat din tara cu cateva zile inainte de sentinta, in conditiile in care nici pe numele sau nu a existat vreo masura preventiva care sa-l impiedice sa plece. La fel ca in cazul Bene, si in cazul Popoviciu au existat speculatii ca a fost ajutat sa fuga, date fiind conexiunile sale in serviciile secrete.
- Articol integral pe siteul Hotnews.ro: Prinde-ma daca poti! La cat s-a marit lotul marilor fugari dupa disparitia lui Ioan Bene, omul de afaceri clujean
Un alt fugar celebru, Sebastian Ghita, a disparut din tara in decembrie 2016, a doua zi dupa ce a ramas fara imunitate parlamentara. Si in cazul sau exista suspiciuni ca a fost ajutat sa plece, date fiind relatiile sale apropiate cu fosta conducere SRI. In plus, in noaptea dinspre 19 si 20 decembrie, cand a fost vazut ultima data, pleca de la un eveniment organizat de SRI, unde participase in calitate de membru al comisiei parlamentare de control. Politistii care il filau sustin ca l-au pierdut.Ar fi circulat prin zece tari inainte de a ajunge in Serbia, unde a fost prins in aprilie 2017 cu identitate falsa. În momentul reținerii la Belgrad, fostul deputat avea asupra lui acte false, dându-se drept cetățean sloven, și înfășișarea schimbată, ras în cap și cu barbă.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni ca s-a facut tot ce prevedea legea pentru aducerea in tara a lui Sebastian Ghita, ca ministerul a trimis toate documentele cerute de instanta din Serbia in vederea extradarii si ca pentru luna martie a stabilit o intalnire cu ministra justitiei din tara vecina.(…)
In ziua de Craciun, Radu Mazare parasea Romania cu o cursa catre Paris, dar nu in vacanta. Abia pe 30 decembrie 2017, cand Mazare trebuia sa se prezinte la politie in cadrul controlului judiciar, politistii au realizat ca a fugit din tara. Contactat de politisti, fostul primar al Constantei le-a spus ca se afla in Madagascar, unde face demersuri pentru a obtine azil politic.
Mazare deruleaza in Madagascar investitii in domeniul turismului. Politia Romana a explicat ulterior ca „Masura controlului judiciar in cazul lui Radu Mazare nu prevedea interdictia de a parasi tara, iar pe toata perioada existentei masurii preventive a controlului judiciar politistii nu au constatat incalcari ale obligatiilor impuse.”
In luna iulie 2017, Radu Mazare a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu suspendare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Mamaia, dar decizia nu este definitiva. Fostul primar mai este judecat si in alte dosare, acestea aflandu-se pe rolul primei instantei.
Intr-o scrisoare adresata pe 30 decembrie 2017 „tuturor autoritatilor interesate din Romania”, Mazare se declara „o tinta politica a statului paralel” si sustine ca in Romania nu mai are „nicio sansa sa beneficieze de o justitie corecta, independenta, obiectiva si impartiala”. El adauga ca se va intoarce atunci cand in Romania va exista „o justitie reala”. (…)
In 2017 presa anunta o pretinsa negociere intre autoritatile romane si cele din Israel pentru extradarea lui Schwartzenberg, insa informatiile n-au fost confirmate oficial.
La inceputul acestui an, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Schwartzenberg, in prezent arestat in lipsa, intr-un alt dosar, privind construirea Campusului social Henri Coanda din Constanta, in care sunt implicati Radu Mazare si Avraham Morgenstern. (…)
Articol integral pe siteul Hotnews.ro: Prinde-ma daca poti! La cat s-a marit lotul marilor fugari dupa disparitia lui Ioan Bene, omul de afaceri clujean