- Istoria unui avorton bătrân al Consiliului Local Galaţi: 13 ani pentru nimic. Şi 7,8 milioane de euro cheltuiţi.
- 1215 locuri de muncă pe hârtie: până şi directorul face muncă voluntară
- N-avea infrastructură, dar s-a construit sediu de 1247 mp, cu săli de şedinţă în care nu s-a ţinut niciuna.
- Acum trei ani, Parcul Industrial a fost inaugurat. S-a montat o placă frumoasă, pe perete.
- Până acum niciun chiriaş nu s-a grăbit să se instaleze într-un colţ, măcar, din cele 21 de hectare. Autorităţile, însă, speră.
- Asta înseamnă lucru de mântuială, tipic românesc: să pui căruţa înaintea boilor.
Parcul Industrial, o investiţie de 7,8 milioane de euro, zace pustiu, în coasta Zonei Libere Galaţi, iar societatea care îl administrează, SC Industrial Parc SRL, a produs până acum doar hârtii şi a contabilizat pierderi. Şi ce paradis economic plănuiau aici autorităţile în anii 2003-2006: fabrică de calculatoare, infochioşcuri, climatizoare şi aparatură audio-video, linie de linie de producţie pentru 700 de minitehnologii utilizate în peste 20 de ramuri industriale, fabrică de artificii, firmă producătoare de motociclete, motoare de bărci şi echipamente agricole… În total 1.215 locuri de muncă! Astăzi nimic din toate acestea nu există. Pe cele 21 de hectare de teren fluieră vântul a pagubă, imensul pavilion administrativ rivalizează cu un mausoleu, iar hala industrială a adăpostit până acum doar ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană. Nu s-a creat nici măcar un loc de muncă, ba însuşi Costică Voicu, directorul societăţii care administrează Parcul Industrial se plânge că face voluntariat de trei ani: „Din ce trăiesc… ce să vă spun, mai sunt pe un proiect de cercetare la Universitate şi mi-am permis”.
Istorie zbuciumată
Povestea Parcului Industrial a început în ianuarie 2003, când ministrul Cercetării şi Dezvoltării, Leonard Cazan, prezent la Galaţi, anunţa realizarea lui în cadrul Zonei Libere. În martie 2003, s-a înfiinţat SC Industrial Parc SRL Galaţi, având ca asociat unic Consiliul Local, firmă menită să administreze parcul. Parc care încă nu exista. Construcţia lui a început, conform panoului de lucrări, pe 23 octombrie 2006 şi ar fi trebuit să dureze 18 luni, adică până pe 23 aprilie 2008. Ar fi trebuit! Pentru că în decembrie 2009, când parcul trebuia să funcţioneze deja, activitatea societăţii care trebuia să-l administreze a fost suspendată.
Parcul a intrat în „hibernare” până în februarie 2011, când Primăria a fost notificată că dacă nu urneşte din loc investiţia pierde titlul de Parc Industrial şi va trebui să returneze toţi banii primiţi ca ajutor de stat, cu majorări de întârziere cu tot, plus facilităţile la taxe şi impozite de care beneficiase. Aşa că, în aprilie 2011, aleşii locali au decis încetarea suspendării activităţii SC Industrial Parc SRL Galaţi pentru a putea continua transformarea unei pârloage în Parc Industrial.
„Mi se pare anormal, când te apuci să faci o construcţie, să începi cu acoperişul. Noi am început prin a face sediul administrativ, fără să existe căi de acces. Cum au ajuns maşinile cu materiale acolo, e greu de intuit”, se minuna primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, căruia i-a revenit misiunea de a finaliza investiţia începută de predecesorul său, Dumitru Nicolae, adică de a realiza lucrările tehnico-edilitare: drumul de acces, conducte de alimentare cu apă şi instalaţii de înaltă tensiune.Tot pe linia aberaţiilor, în octombrie 2013 Parcul Industrial a fost inaugurat oficial, prin dezvelirea unei plăci (nu comemorative!), dar abia la finele lui 2014 au fost gata drumul de acces şi utilităţile.
Cât a costat
Lucrările executate la Parcul Industrial au trezit mereu suspiciuni, dar cât s-a investit, în realitate, acolo rămâne un mister.
Oficial, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, valoarea Parcului Industrial este de peste 34,3 milioane de lei din care 15,6 milioane de lei reprezintă valoarea terenului în suprafaţă de 21,8 ha, pe care e construit parcul, iar 18,6 milioane de lei reprezintă obiectivul de investiţii Parc Industrial.
Cele 18,6 milioane de lei milioane de lei reprezintă: drumuri şi platforme – 4,5 milioane de lei, cabină poartă – 914.841 de lei, gospodăria de apă potabilă şi incendiu – 800.972 de lei, reţea apă potabilă şi incendiu – 554.244 de lei, bazin de retenţie, staţie pompare şi canalizare – 1,5 milioane de lei, reţea canalizare menajeră şi staţie pompare – 1,2 milioane de lei, reţele electrice şi iluminat exterior – 4 milioane de lei, pavilion administrativ – 2,5 milioane de lei, hala de depozitare – 1,1 milioane de lei, pod peste canalul de desecare – 1,2 milioane de lei şi încă un pod peste canalul de desecare – 45.444 de lei.
La acea vreme, consilierii locali au fost şocaţi de valoarea cabinei de poartă – 17.000 de euro metrul pătrat de construcţie! Ulterior, viceprimarul PSD Florin Popa a explicat că banii reprezintă, de fapt, valoarea cumulată a împrejmuirii (gardului) Parcului Industrial şi a cabinei cu pricina, fapt care nu a mai fost precizat, din greşeală, în procesul-verbal final de recepţie a lucrării.
Avem un parc, ce facem cu el?
La finele lui 2014, când parcul a fost, în sfârşit, gata, firma care ar fi trebuit să-l administreze, SC Industrial Parc SRL, avea activitatea blocată! De ce? Curtea de Conturi a descoperit că Primăria crease o societate care să administreze parcul, dar nu i-a dat niciodată parcul efectiv în administrare! Raportul a fost trimis la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care a dispus: nu aveţi venituri, nu puteţi face cheltuieli!
Abia în februarie 2015 capitalul social al SC Industrial Parc SRL a fost majorat cu valoarea terenului şi a investiţiei, oferind astfel firmei posibilitatea de a încheia contracte pentru teren, birouri, hală şi platforme. Degeaba însă, pentru că nu era finalizată documentaţia cadastrală şi actele la Registrul Comerţului. Şi abia în la finele lui 2015 s-a rezolvat problema.
Din joi în joi… până mai apoi
Potrivit anunţurilor postate pe portalul Parcului Industrial, încă din noiembrie 2015 au fost scoase la licitaţie publică cu strigare, pentru a fi date în folosinţă sau închiriate investitorilor: terenul în suprafaţă de 11,72 hectare, clădirea, hala industrială şi platforma betonată aferentă. Deocamdată nu s-a atribuit nimic, dar directorul Costică Voicu nu disperă: „Suntem în procedură de licitaţie. În fiecare joi din săptămână avem licitaţie, până când terminăm”.
Deocamdată, SC Industrial Parc SRL a terminat anul 2015 cu 1.000 de lei venituri şi 248.000 de lei cheltuieli, adică un rezultatul brut de minus 247.000 de lei. „Pierderea pe 2015 provine din tot ceea ce a însemnat partea de operaţiuni la Registrul Comerţului şi la notar. Mi se pare o sumă mică în comparaţie cu ceea ce ar fi trebuit să avem noi, cu promovare, cu partea de organizare-funcţionare”, spune directorul Costică Voicu.
O pierdere care se adaugă pierderilor din anii precedenţi aşa cum sunt ele consemnate în bilanţurile de pe portalul Ministerului Finanţelor: 154.894 de lei în 2014, 240.443 de lei în 2013… Vestea bună este că, în 2016, firma şi-a propus să iasă pe profit – 30.000 de lei. Iar directorul general, Costică Voicu, este optimist că aşa se va şi întâmpla, mai ales dacă în Parc vor veni, în sfârşit, şi investitorii…
sursa foto: Viata Libera
Articolul demonstreaza ca autoritatioe locale nu au functionari care inteleg lumea business-ului.
Le recomand celor care se ocupa de acest parc sa se intalneasca cu autoritatile locale din Cluj, Timisoara, Arad, Sibiu sau Oradea si sa le ceara reteta succesului.
Somajul in Timisoara este sub 2%.