Clanului Martin i se trece cu vederea contribuția la întemeierea Republicii Mazăre de la malul mării. O nedreaptă indiferență a opiniei publice, am spune. Mai ales că această dinastie, pilon al Republicii încă de la întemeierea ei sub Adrian Năstase, nu și-a dorit niciodată să rămână departe de lumina reflectoarelor. Ca și Radu Mazăre, Corina Martin este o împătimită a reprezentanțiilor alegorice care sfidează bunul-gust și istoria mai ceva decât Cântarea României. Dumitru Martin, fostul ei soț, face headlines în SUA după ce e arestat de FBI pentru o mită de un milion de euro oferită unui agent sub acoperire.
Eduard Martin, nepot al lui Dumitru și deputat PSD, este trimis în judecată de catre DNA. Cu conturi poprite, bunuri sub sechestru, cu afacerile Polaris investigate, business-ul dinastiei merge mai greu. Oportunitățile de afaceri și finanțări apar numai la Răsărit, mai ales că Republica beneficiază de prezența unui Consulat al Federației Ruse.
Andreea Pavel, ziaristă la Ziarul Info Sud-Est din Constanța și fostă laureată a Tânărului Jurnalist al Anului, trece în revistă personajele importante ale dinastiei, dar și demersurile insistente pentru atragerea de turiști ruși făcute de Regina Tomiris, ocârmuitoare de circumstanță a turismului pe Litoral.
Notă: Folosește săgețile stânga/dreapta fie de pe tastatură, fie de sub infografic pentru a naviga pe harta relațională. Pentru Full Screen, apasă butonul din dreapta jos.
Articolul integral poate fi consultat pe site-ul publicației partenere – Info Sud-Est.
Vă întrebați poate ce legătură există între Radu Mazăre, divorț și averea celor doi? Simplu. Dumitru Martin și-a consolidat imperiul numit „Polaris” în urma contractului de peste 300 de milioane de euro pe care Primăria Constanța, condusă de Radu Mazăre, i l-a atribuit în 2008, pentru un sfert de secol.
Cronologia este simplă. În urmă cu un deceniu, Corina Martin și Radu Mazăre și-au unit destinele în zona turismului și a rezultat cuplul teribil al litoralului românesc. Vicisitudinilor destinului supraviețuiește și astăzi cea căreia, vara, îi place să fie Regina Tomiris. Singura diferență este că partenerului său de turism estival îi plăcea să fie mereu altcineva.
În momentul în care a început divorțul, Corina Martin a decis că va păstra numele de familie al celui care avea să îi devină fost soț. Greu de înțeles motivele care au contribuit la această hotărâre, dar ușor de priceput prin prisma influenței pe care familia Martin o are atât în Constanța cât și, vom vedea, în afara țării. Cu rădăcini adânci și vechi în mediul de afaceri și politică, bărbații Martin au fost piese importante în structura imperiului clădit de trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky.
Gheorghe Martin este seniorul trioului și a fost prefectul Constanței pe vremea lui Adrian Năstase, între anii 2002-2005. Este fratele lui Dumitru Martin, cel arestat de FBI pentru că ar fi dat mită 1 milion de euro pentru obținerea unui contract de salubrizare la baza NATO din Mihail Kogălniceanu. Gheorghe Martin, cumnatul Corinei Martin, este tatăl lui Eduard Martin, deputat PSD de Constanța. În anul 2002, jurnaliștii de la „Adevărul“ scriau pe larg despre afacerile prefectului de Constanța de la acea vreme și citau un document remis de „Capital Valley Bank”, din Roseville – California, conform căruia firma Polaris Enterprices Inc. (care îi avea ca acționari pe frații Gheorghe și Dumitru Martin) „menține balanțele în limitele a șapte cifre (în dolari, adică între 1-10 milioane de dolari – n.red) (…) și sunt considerați ca fiind clienți preferențiali”. Nu e de mirare că mai târziu Dumitru Martin avea să fie propulsat în topul miliardarilor din România.
Jurnaliștii de la „Adevărul“ notau la acea vreme: „Astfel, în timp ce, în țară, zecile de firme, la care Gheorghe Martin este acționar sau/și administrator cumulează datorii de miliarde de lei față de bugetul de stat, în străinătate, mai exact în SUA, prefectul-patron întoarce cu lopata milioane de dolari. Este vorba de firma Polaris Enterprices Inc., cu sediul central în statul Delaware, orașul Wilmington, 1013 Centre Road, Districtul New Castle 19805”. De precizat este și faptul că, în anul 2009, Delaware era considerat cel mai important paradis fiscal din lume, fapt pe care frații Martin pare că îl intuiau încă din 2002.
Eduard Martin este fiul lui Gheorghe Martin și intră în Consiliul Județean Constanța la braț cu Nicușor Constantinescu, în anul 2004. După un mandat de consilier județean, Eduard Martin e trecut pe listele de parlamentari PSD și câștigă primul mandat în 2008 pentru ca mai apoi, în 2012, să fie reconfirmat în funcție fără nicio emoție pe valul USL. În tot acest timp afacerile au prosperat fără prea mare efort, deși România trecea printr-o criză economică gravă. Culmea ironiei este că Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre hotărăște, tocmai în pragul acestei crize economice, să reînnoiască pentru următorul sfert de secol un contract de salubrizare fabulos: 335 milioane de euro. Și pentru că afacerile nu au culoare politică, ci doar același miros, al banilor, deputatul PSD de Constanța l-a botezat pe fiul pedelistului Silviu Prigoană pentru că, nu-i așa, un rege al gunoaielor putea să-și găsească nașul doar în persoana unui alt rege al gunoaielor.
Pe tânărul Eduard Martin îl mai leagă de Radu Mazăre și altceva în afară de prosperitatea afacerilor: un dosar penal întocmit de procurorii DNA, în care magistrații susțin că deputatul PSD i-ar fi dat șefului său pe linie de partid 7 milioane de euro șpagă pentru ca acesta, în calitate de edil al Constanței, să îl ajute să obțină mai multe contracte de salubrizare. Ambii au fost trimiși în judecată. Un amănunt interesant este acela că Oana Aurora Martin, soția deputatului trimis în judecată pentru fapte de corupție, este șefa Secției consulare a Consulatului General al României la New York.
Dumitru Martin este fratele fostului prefect, unchiul deputatului și fostul soț al Corinei Martin. Cei doi au fost căsătoriți în perioada 1997-2011. Dumitru Martin fondează Polaris M Holding alături de fratele său în 1998 și tot atunci câștigă și prima licitație pe o perioadă de 10 ani, pe vremea când Primăria Constanța era condusă de democratul Gheorghe Mihăieși. Schimbarea primarului le-a priit fraților Martin, întrucât, în anul 2008, fostul democrat Radu Mazăre le reînnoiește contractul pe o perioadă de un sfert de veac și în schimbul unei sume fabuloase: 335 milioane de euro. Nu degeaba Dumitru Martin poza într-un prosper om de afaceri, iar în 2010 el ocupa locul 127 în Top 300 al celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 40 de milioane de euro, cea pe care a fost nevoit să o împartă în 2011, odată cu cererea acestuia în instanță de a divorța de Corina Martin. Însă lăcomia și graba lui Dumitru Martin de a-și umple conturile până la refuz l-au înfundat când se aștepta mai puțin. În prima zi de iarnă, când românii erau în toiul festivităților dedicate Zilei Naționale, un breaking-news bombă stupefia opinia publică și mass-media: Dumitru Martin era arestat pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, fiind acuzat de luare de mită în urma unei anchete a FBI. Dumitru Martin călătorise de la New York la San Francisco unde agenții sub acoperire îl invitaseră dându-se drept intermediarii unei afaceri de nerefuzat: Un milion de dolari ar fi fost suma pe care Martin ar fi plătit-o în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare.